Skladatel Eben míří na koncert

Ostrava - Skladatel a varhaník Petr Eben zavítá na dnešní koncert Janáčkovy filharmonie Ostrava, na němž vystoupí také vynikající český varhaník Aleš Bárta. Koncert filharmoniků povede v Domě kultury Vítkovice v Ostravě francouzský dirigent André Bernard, s nímž ostravští hudebníci spolupracují již řadu let. "S ostravskými hudebníky jsem spolupracoval mnohokrát, ještě když jsem hrával jako sólista na trubku. Poprvé jsem tady dirigoval, když byl ještě šéfem dirigent Otakar Trhlík," vzpomenul André Bernard.

Ten nastudoval s filharmoniky skladbu Les Préludes Franze Liszta, náročný a virtuózní Koncert pro varhany a orchestr č. 2  českého skladatele Petra Ebena a patnáctou symfonii Dmitrije Šostakoviče.

"Jako  trumpetista jsem mnohokrát spolupracoval s mnoha světovými varhaníky. Ebenův  koncert diriguji poprvé. Myslím, že autor komponuje fantastickou muziku, nesmírně  zajímavou, složitou a obtížnou. A spolupráce se sólistou Bártou je vynikající."

Varhaník Bárta zná ostravský nástroj už z dřívějška, kdy byl ještě v Praze v  pražském Paláci kultury. "Myslím, že patří k tomu nejlepšímu, co vyrobila firma  Rieger-Kloss z Krnova. Byl jsem plný očekávání, jak nový nástroj zapadne do tohoto  sálu. Mile mne překvapilo, že varhany jsou v naprostém pořádku. Je to veliká věc, že  Ostrava varhany získala."

Také pro André Bernarda jsou nové ostravské varhany velkým překvapením.  "Varhany v koncertních sálech nebývají ve Francii často - většinou jsou velmi dobré nástroje v kostele. Ale tady, zdá se, kromě sálu filharmonie je ještě dobrý nástroj na konzervatoři, kde jsem mohl slyšet v úterý večer recitál houslistky Marie Fuxové," uvedl francouzský dirigent, který se sólistou Bártou řešil mimo jiné i výsledný zvuk varhan tak, aby jejich hlasitost ladila rovnoměrně s orchestrem.

"Při stavbě varhan se muselo tisíce píšťal umístit na bok, obvykle totiž bývají za podiem. Když se připravuje zvuková stránka skladby - takzvaná registrace, musí proto varhaník počítat s tím, že nástroj hraje posluchačům z boku," vysvětlil Bárta. Koncert začíná o půl osmé večer.