Newyorští jazzmani hrají v Tibetu

Olomouc - Kapela 5SIX7, jazzová formace z New Yorku, koncertuje v olomouckém Jazz Tibet Clubu. Hudbu skupiny 5SIX7 nelze zařadit do žádné kategorie. Pokud by si přesto někdo přál popsat ji slovy, lze použít kombinaci škatulek jako jazz, drum´n´bass, jungle groove. Jsou to spletité rytmy, které evokují hodně zajímavý obraz emocí a volného ducha. Koncert v Olomouci začíná ve 20 hodin.

Kapelu tvoří Christophe Schweizer (trombon), Eric Rasmussen (altsaxofon), Jacob Sacks (piano), Dave Ambrosio (bass) a Peter Retzlaff (bicí). Skupina byla založena v New Yorku jako projekt předkládající určité zvláštní rytmické koncepty.

Postupně se přetvořila v kolektiv, který kromě pevného repertoáru tímto jazykem improvizuje. Kostra improvizace je dána častým společným hraním. Každý člen skupiny má svobodu přijít se svým vlastním stylem, vznikl tak soubor s osobitým zněním, které je snadno rozpoznatelné. Je to hudba velmi komunikativní, svěží a plná energie, působící na široké spektrum posluchačů.

Na debutovém evropském turné byla skupina 5SIX7 označena kritikou za "neuvěřitelnou... jednu z nejzajímavějších na scéně současného jazzu". Dostala příležitost nahrávat a výsledkem je CD, který vyjde v tomto roce.

Trombónista Christophe Schweizer

Newyorská jazzová kapela 5SIX7