Knih o Olomouci rychle přibývá

  • 2
Olomouc - Všechna nakladatelství, která sídlí v Olomouci, nabízejí čas od času čtenářům knihy s olomouckou tematikou. Nejvíc z nich se zatím ale podařilo vydat Votobii. Mezi nejnovější kusy patří pokračování úspěšného titulu Antonína Schindlera Tajemná Olomouc, v níž se čtenář doví zajímavosti, jako je třeba ta o nejužším domě ve městě.

K zavedeným autorům, který se pravidelně věnuje dějinám města, patří i Zbyněk Válka, jemuž vydala Votobia knihu Olomouc a Prusové. Od stejného autora chystá vydavatelství i jedno překvapení.

"Připravujeme k vydání jeho titul Olomouc pod hákovým křížem. Nepůjde o historickou vyčerpávající publikaci, spíše o úvod do problému pro mladší generaci, aby lidé měli představu, jak vlastně okupace postupovala, a jak se dotkla života lidí," říká nakladatel Tomáš Koudela.

Podobnou tematiku – Olomouc, nacisté a židé – budou mít i vzpomínky jednoho izraelského profesora, který pochází z regionu. "Nechceme ale vydávat pouze knihy o Olomouci, připravujeme podobné publikace i z okolních měst. Už jsme také začali knihami z historie Přerova a Lipníka. Pokud bude dostatek kvalitních autorů, není problém," uvedl Tomáš Koudela.

Co také vyšlo ve Votobii o Olomouci
M. Tichák: Vzpomínky na starou Olomouc (1997)
V. Nešpor: Dějiny města Olomouce (1998)
J. Bistřický a kol.: Průvodce městem a okolím (1998)
M. Tichák: Paměť olomouckých předměstí (2000)
L. Macháček: Zasvěcen démony, olomoucký román (2001)

,