Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hra, která se zvrtla si na diváky ve Varech a Chebu musí počkat

  9:51
Herci chebského a karlovarského divadla spolu nazkoušeli novinku s názvem Hra, která se zvrtla. Na premiéru a diváky si ale nová inscenace musí počkat až do doby, kdy se znovu otevřou divadla.
Nová inscenace Západočeského divadla v Chebu a Činohry Karlovarského městského...

Nová inscenace Západočeského divadla v Chebu a Činohry Karlovarského městského divadla nese název Hra, která se zvrtla. | foto: Michal Mráka, ZDCH

Vražda na Havershamském panství, tak zní název detektivního dramatu ve stylu Agathy Christie, který se jako svou první letošní premiéru rozhodl uvést amatérský divadelní spolek Vřídlo z Vintířova. Ačkoli spolku docházejí finance, mezi členy souboru panuje jistá nevraživost a scéna se rozpadá, ochotníci jsou připraveni dotáhnout premiéru do konce s nebývalým nasazením, přes všechny překážky a prakticky i za cenu vlastního života...

Ne, nejedná se o popis skutečnosti, nýbrž o děj nové inscenace Západočeského divadla v Chebu a Činohry Karlovarského městského divadla. Nový kus nese název Hra, která se zvrtla a diváci se na jeho uvedení v obou divadlech mohou těšit hned, jak to umožní epidemická situace.

Západočeské divadlo v Chebu stejně jako většina dalších scén i v období divadelního lockdownu pokračuje v práci. Natáčí série videí na sociální sítě i kanál YouTube, městu Cheb pomáhá v dobrovolnické práci a hlavně pracuje i na studování nových inscenací. 

Už na sklonku minulého roku proběhla interní premiéra Společenstva vlastníků, které v tuto chvíli čeká na uvolnění protiepidemických opatření a první diváky. Do pomyslného šuplíku hotových projektů však minulý týden přibyl i nejambicióznější projekt letošní sezony, kterým je už tradiční koprodukce s Činohrou Karlovarského městského divadla. V sobotu 30. ledna proběhla interní premiéra velkolepé komedie s názvem Hra, která se zvrtla. 

„Účastnit se jí mohli pouze samotní tvůrci. Nyní se bude i tato inscenace pravidelnými zkouškami jednou do měsíce udržovat, dokud nebude možné i tuto hru představit divákům,“ uvedla dramaturgyně Martina Pokorná.

Scéna se hercům rozpadá

Hra, která se zvrtla autorů Henryho Lewise, Jonathana Sayera a Henryho Shieldse je dosud nejúspěšnějším titulem britské komediální společnosti Mischief Theatre. „Hra pojednává o fiktivní premiéře detektivního dramatu Vražda na Havershamském panství, kterou uvádí rovněž fiktivní ochotnický spolek. Jeho členům se ovšem nedaří zhola nic, na co sáhnou – zapomínají text i rekvizity, scéna se jim rozpadá a otázkou je, zda všichni herci vůbec přežijí nešťastnou premiéru živí a zdraví,“ popsala děj inscenace Pokorná.

Na West Endu se tento titul hraje už šest let, má za sebou úspěšné uvedení na Broadwayi a znají ho už ve více než 35 zemích na všech šesti kontinentech. Pro české publikum objevilo tuto komedii v roce 2019 Městské divadlo Kladno a uvádí se také v Divadle Bez zábradlí, chebské divadlo je tedy v pořadí třetí.

Jedná se o specifický žánr britského divadla slapstick comedy, který se u nás překládá většinou nepřesně jako groteska. „Jde však spíše o klauniádu, frašku nebo fyzické divadlo, kde velkou část komiky obstarává zakopnutí, padání, mlácení se, kopání, chyby a řetězení jednotlivých dokonale načasovaných gagů,“ vysvětlila dramaturgyně. Diváci se tak mohou těšit na jakousi sérii Murphyho divadelních zákonů v praxi.

Tento druh divadla je pro herce samozřejmě velmi náročný, a i proto je pro ně důležité, snažit se na sobě pracovat, zkoušet a hrát i v době, kdy do divadla nemohou chodit diváci. 

„V rámci spolku Vřídlo z Vintířova na mě padla role techničky Madly, která má na starosti chod představení a je to taková holka pro všechno. Jenomže tohle všechno se jí začne velmi rychle vymykat z rukou. Musí hasit všechny možné průšvihy, a shodou nešťastných okolností dokonce sama skončí mezi herci na jevišti. Jak celému spolku začíná téct do bot, vyplouvají na povrch i vztahy mezi jednotlivými členy souboru, takže dojde i na boj. Vždycky jsem si chtěla zahrát Xenu, tak se mi to splnilo,“ popsala svou postavu herečka Magdaléna Hniličková.

Herečka dodala, že divadlo na divadle je vždycky zábava, protože je třeba držet obě dvě roviny - postavy i herečky, která ji hraje. „Představení je čerstvé, pořádně se u něj všichni zapotíme a navíc ještě neprošlo testem u diváků. Za normálních okolností by se teď inscenace v krátkém čase několikrát za sebou odehrála, aby se trochu usadila. To nám teď bude chybět, ale budeme ji pravidelně oprašovat, abychom ji nezapomněli, neublížili si a nevyšli ze cviku. Zkrátka aby se nám to pak nezvrtlo.“

Zpětná vazba od diváků hercům chybí

To, že obzvláště u komedií je absence reakcí diváků pro herce opravdový oříšek, potvrzuje i dramaturgyně Martina Pokorná: „Upřímně řečeno, jakmile začne představení, tak už je to všechno jenom na hercích a lidech v zákulisí - ať už v sále diváci sedí, nebo ne. Ale samozřejmě mi chybí zpětná vazba od diváků, protože jenom od nich zjistím, jestli jednotlivé gagy, scény nebo celá inscenace byly k pochopení a vyzněly tak, jak jsme zamýšleli.“

Koprodukční chebsko-karlovarskou inscenaci režíruje umělecký šéf obou souborů Zdeněk Bartoš, důležitý prvek pohybové spolupráce má na starosti Lukáš Šimon. Dramaturgii měla Martina Pokorná a hudba je stejně jako výprava původní podle britského originálu.

Na jevišti se představí opět zástupci obou spřátelených souborů: chebští Jindřich Skopec, Daniel Mišák, Petr Németh, Pavel Richta a Magdaléna Hniličková i karlovarští Viktor Braunreiter nebo Jiří a Tereza Švecovi.

Autor:
  • Nejčtenější

Strážníci vytáhli osvědčený recept na neplatiče pokut. U dvou fungoval hned

19. dubna 2024

Premium Dva notoričtí neplatiči pokut z řad motoristů uvázli v síti karlovarských strážníků. Díky...

Chovatel „venčil“ v parku na stromě hady, vyděšená žena zavolala strážníky

12. dubna 2024  14:36

Neznámý milovník hadů vzal dva své svěřence a nechal je užívat si teplé jarní slunce na stromě v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

Chovatel na Chebsku našel desítky mrtvých ovcí, zřejmě je roztrhali vlci

19. dubna 2024  10:31,  aktualizováno  13:30

Vlčí smečka napadla chov ovcí v Paliči u Lipové na Chebsku. Soukromý chovatel po jejich útoku sčítá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lázně si ze sebe dělaly legraci na pohlednicích

14. dubna 2024  10:43

Když se jednou karlovarský amatérský historik a autor dvou knih o Karlových Varech Antonín Foglar...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Strážníci vytáhli osvědčený recept na neplatiče pokut. U dvou fungoval hned

19. dubna 2024

Premium Dva notoričtí neplatiči pokut z řad motoristů uvázli v síti karlovarských strážníků. Díky...

Chovatel na Chebsku našel desítky mrtvých ovcí, zřejmě je roztrhali vlci

19. dubna 2024  10:31,  aktualizováno  13:30

Vlčí smečka napadla chov ovcí v Paliči u Lipové na Chebsku. Soukromý chovatel po jejich útoku sčítá...

Neprodávejte je, apeluje petice za zachování posledních městských lázní

19. dubna 2024  9:18

Zachránit poslední výspu tradičního lázeňství v Karlových Varech. Takový je apel iniciátorů petice...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...