Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Hvězda festivalu Tourfilm natáčí podmořský svět a také za něj bojuje

  16:29
Žije na pohádkovém ostrově u Austrálie a natáčí filmy, které uznávají i vědci po celém světě. To je David Hannan, hlavní hvězda 47. ročníku mezinárodního filmového festivalu Tourfilm, který ve čtvrtek začal v karlovarském hotelu Thermal.

David Hannan, hlavní hvězda festivalu Tourfilm 2014. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Když bylo Davidu Hannanovi jedenáct let, jeho otec se rozhodl, že se celá rodina začne potápět. Svým nejbližším přitom nedal moc na vybranou a všichni se museli ponořit do špinavé vody.

Davidovi se to vůbec nelíbilo, jenže po čase si svět pod mořskou hladinou zamiloval. Teď o něm točí cenami ověnčené dokumenty. Jeho otci se přitom stalo potápění osudným.

„Zemřel na Fidži při harpunování. Bylo to nehoda, která se mu přihodila během volného potápění. Jeho tělo našla moje máma, plavalo ve třiceti centimetrech vody,“ vzpomínal.

Několik let po nešťastné události se začal David soustředit na podmořské dokumenty. Jako prvnímu člověku na světě se mu povedlo objasnit způsob korálového tření.

Jeho dokument o reprodukci korálů a následném vytváření útesů byl vůbec prvním snímkem, který téma zmapoval. Láskou k těmto podmořským útvarům je prý zcela posedlý.

„Koráli jsou nesmírně malí, přesto vytvářejí útvary obřích rozměrů, které zachytíte i mimo naši Zemi. Fascinují mě proto, že existují pět set milionů let, člověk tu žije jen dva miliony let,“ vysvětlil.

Kdo je David Hannan

  • Australský filmař, potápěč, umělec, pedagog a ochránce přírody získal za posledních 20 let několik cen za snímky z oceánské říše.
  • Svůj první ponor dokončil v jedenácti letech.
  • Pracuje převážně v tropických a mírných vodách kolem Austrálie, Antarktidy, Guineje, Filipín a Bornea či Cookových ostrovů.
  • Při své tvorbě spolupracuje s BBC, National Geographic, Discovery a dalšími.
  • V roce 1988 objasnil jako první, s pomocí některých mladých vědců pracujících na Magnetic Island, Townsville, Queensland, korálové tření. Byli první na světě, kteří vytvořili dokument a pomohli tak pochopit reprodukci a vytváření útesů.

David používá při práci pod hladinou speciální techniku, která zachytí i to, co lidské oko ne vždy postřehne. Na dokumentech pracuje s řadou televizních stanic i českými cestovateli. Jedním z nich je třeba znojemský rodák Steve Lichtag.

„Nyní připravujeme 3D projekt, který se týká žraloků. Za týden přiletí k nám do Austrálie, kde se budeme zabývat technickou stránkou projektu a dalšími věcmi,“ prozradil.

Kromě toho, že David Hannan podmořský svět filmuje, velice aktivně také bojuje za jeho ochranu. Obává se totiž, že za pár desetiletí už by nemuselo být co točit.

„Oceány jsou překyselené. V tuto chvíli o třicet procent proti normálu. Jako první tuto věc odnášejí korálové útesy, které jsou ale mořským rodištěm,“ varoval.

Kvůli ochraně přírody proto spolupracuje se školami, médii i muzei. Založil dokonce alianci, která je jedním z největších světových archivů filmového materiálu. Zájemcům, kteří pracují s veřejností a dokážou ji ovlivnit, pak uděluje licence, prostřednictvím kterých mohou materiál šířit.

Ačkoli jeho práce vypadá velmi dobrodružně, občas se u ní David až maličko nudí. Třeba když dva týdny filmuje jednu malou rybku. „Taková práce je strašně nudná. Když pak ale záběry někomu pustíte, je to nádherné,“ pochvaluje si.

Australský potápěč, který je čestným hostem letošního Tourfilmu, má doma i jednu velkou zvláštnost. Jeho fenka totiž surfuje. „Je to dingo, což je typická australská psovitá šelma. Vím, že je v tomto oboru nejlepším psem, neboť se účastní i soutěží. Věřím tomu, že stejně dobrým surfařem bude i její štěně,“ usmíval se.

David svou fenku naučil surfovat stejným způsobem, jako to udělal jeho otec v případě Davidova potápění. Prostě jí nedal jinou možnost a v úsilí vytrval. Poté, co se přes ni převalilo několik vln, zjistila, že se jí surfování vlastně velmi líbí.

  • Nejčtenější

Mladí motorkáři si dávali pauzu na zastávce, nabourala do nich opilá řidička

Dva nezletilí motorkáři si dávali přestávku v jízdě a v sedle svých motorek odpočívali na autobusové zastávce v Mezirolí na Karlovarsku. V tu chvíli kolem osobním autem projížděla opilá žena, která v...

19. července 2024  12:33

Na Lounsku se srazil minibus s autem, mezi zraněnými jsou ženy z věznice

Nehoda minibusu a osobního auta u Lubence na Lounsku si dnes odpoledne vyžádala dvanáct zraněných. Čtyři lidi s podezřením na středně vážná až vážná zranění odvezli záchranáři do nemocnice v Mostě. V...

19. července 2024  13:07,  aktualizováno  17:04

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dříve převážel jíl, teď malý vláček vozí turisty do českého Yellowstonu

V plném proudu je sezona provozu muzejní úzkorozchodné dráhy Kateřina u přírodní rezervace Soos poblíž Františkových Lázní. Tamní dráha o rozchodu 600 mm je opravdovým unikátem. Je jedním z mála...

20. července 2024  9:11

Zámecká knihovna ukrývala zakázaný sci-fi román, předpověděl 2. světovou válku

Zcela nový pohled na rodinu majitelů bečovského hradu a zámku Beaufort-Spontin odhalil nález knihy ve fondu zámecké knihovny. Je jím román britského autora Sydney Fowler Wrighta. Dílo bylo za druhé...

26. července 2024  14:16

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je to splněný sen, říká majitel parního bicyklu. Rám udělal ze staré Esky

Parní kolo Miroslava Rudolfa z Bečova na Karlovarsku je hvězdou nejrůznějších veteránských setkání motocyklů. Rokem výroby mezi ně sice nezapadá, ale způsobem pohonu je co do technického řešení strčí...

22. července 2024  13:22

Zámecká knihovna ukrývala zakázaný sci-fi román, předpověděl 2. světovou válku

Zcela nový pohled na rodinu majitelů bečovského hradu a zámku Beaufort-Spontin odhalil nález knihy ve fondu zámecké knihovny. Je jím román britského autora Sydney Fowler Wrighta. Dílo bylo za druhé...

26. července 2024  14:16

Siluetu orla už si lidé spojili s naší značkou, říká generální ředitel Mattoni

Už téměř rok a půl figuruje na vizitce generálního ředitele (CEO) společnosti Mattoni 1873 jiné jméno než to z rodiny Pasquale. Od 1. dubna loňského roku v kanceláři šéfa firmy sedí Ondřej...

26. července 2024  12:43

Festival Rock iN Roll se koná už pošestnácté, láká návštěvníky z celé republiky

Poslední červencový víkend patří na západě Čech tradičnímu multižánrovému festivalu Rock iN Roll. Ten se koná v sobotu 27. července na pláži rybníka v Nové Roli. Letos se zde představí kapely jako...

26. července 2024  9:19

V kraji jsou dva nové vysokoškolské obory, termíny pro přihlášky se blíží

V Karlovarském kraji se otevírají dva nové vysokoškolské obory. Jeden v Chebu, druhý v Karlových Varech. A termíny přihlášek se blíží. Do 9. srpna musí odevzdat přihlášku zájemci o nový obor...

25. července 2024  13:03

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....