Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S poštou není řeč, zlobí se starostové. Rakušanovi pošlou protestní dopis

  15:33
Představitelé měst na Vysočině už absolvovali schůzky se zástupci České pošty. Probírali spolu rušení poboček. Výsledek ale hodnotí jako jedno velké zklamání. Pošta je neoblomná. Pro mnohá města způsobí zánik poboček velké problémy, s nimiž dosud nikdo nepočítal.

Ve žďárské Nádražní ulici Česká pošta zůstane – jako jediná z nynějších tří poboček státního podniku ve městě. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Obrovské zklamání zavládlo na radnici v třiadvacetitisícovém Havlíčkově Brodě. Město přijde o dvě pobočky, v provozu od července zůstane jen hlavní pošta na rohu Svatovojtěšské ulice a Smetanova náměstí.

„Se zástupci České pošty vůbec nebyla řeč. Trvali si na svém, stanovisko považují za neměnné,“ konstatoval po jednání brodský starosta Zbyněk Stejskal.

Záležitost tento týden probral i se zastupiteli a shodli se na odeslání protestního dopisu ministru vnitra Vítu Rakušanovi. „Na můj vkus je dopis ještě velice mírumilovný,“ podotkl k jeho znění Milan Plodík, opoziční zastupitel za KSČM.

Že je bezbariérová? I tak skončí...

Že přijde o pobočku v ulici Pražská, vedení Brodu překouslo. Ale smířit se nehodlá s koncem pobočky u nádraží. U samostatně stojící budovy je oplocené parkoviště pro poštovní vozy, třídí se tu balíky, nakládají auta. Přístup k přepážkám je bezbariérový, před budovou je parkoviště.

Oproti tomu u hlavní pošty v centru se zaparkovat příliš nedá. Přepážky jsou v patře, kam se musí po schodech. Je tu sice výtah, ale ten je určen jen pro vozíčkáře. Navíc ho může ovládat pouze zaměstnanec pošty. „To si pošta najme portýra?“ kroutí hlavou Stejskal.

Obrovské problémy pak vedení města vidí v návaznosti pošty na okolí. Před pár lety radnice nechala vybudovat nové Smetanovo náměstí jako klidovou a relaxační zónu. A nyní hrozí, že přes něj denně projedou desítky poštovních vozů.

Navíc ani jejich nakládání ve dvoře se vedení města nelíbí. O dvůr se totiž dělí s městským úřadem, který v něm parkuje svá auta. „Nejspíš budeme muset prostor uvolnit a dvůr nechat celý poště,“ přemýšlí starosta.

Co pak s městskými auty, není jasné. „Za celou dobu s námi pošta nemluvila. Že jejím partnerem nejsou občané, už jsme si zvykli. Ale že jejím partnerem nebudou ani samosprávy, nepochopím. Vše teď budeme honit na poslední chvíli a improvizovat,“ nenechává Stejskal na managementu České pošty niť suchou.

V konkrétním případě Havlíčkova Brodu se pošta ve vyjádření omezila pouze na základní fráze. „Zástupcům města byly předloženy argumenty, proč Česká pošta ke zrušení poboček musí přistoupit. Pošta Havlíčkův Brod 2 zůstává zachována, s městem jednáme i nadále o zlepšení možnosti parkování a dalších služeb,“ vzkázal mluvčí státního podniku Ivo Vysoudil.

Jen jedna pošta, namísto dosavadních tří, bude i ve dvacetitisícovém Žďáře nad Sázavou. Zachována zůstane pobočka v Nádražní ulici. Ta za letošek uskutečnila průměrně 1 074 transakcí denně. Kapacity do budoucna nerozšíří, dle vedení pošty má stále rezervy.

„Mrzí nás to, ale pošta je vzhledem k dostupným datům ve svém rozhodnutí neoblomná,“ řekl k výsledkům jednání starosta Martin Mrkos.

Radnice chce dle jeho slov zrušené pobočky občanům kompenzovat formou partnerství s poštou. Jak konkrétně by mělo vypadat, zatím ale není jasné. „Máme vytipované místo, které by na rozdíl od stávajících budov umožnilo bezbariérový přístup a pohodlné parkování. Bavíme se i o možnosti posílení spojů MHD k hlavní poště,“ doplnil Mrkos.

K možné dohodě, byť ne zcela dobrovolné, se schyluje v Jihlavě. Česká pošta navrhla ke zrušení pobočky v Horním Kosově a u nádraží. Ta by ale nakonec mohla zůstat zachována. Místo ní by krajské město přišlo o poštu v Heleníně.

„Další jednání s poštou budeme mít. Je šance, že jednu z navržených poboček bychom mohli zachovat. Ale budeme muset kývnout na zrušení jiné,“ prozradil radní David Beke s tím, že samospráva bude zvažovat i formu jakési franšízy místo zrušené pobočky.

Diskuse byla „nebývale ostrá“

Změnu se podařilo vyjednat i v Třebíči. Společně s pobočkou Okružní bude nakonec zrušena pobočka v Demlově ulici. Naopak v ulici Marie Majerové zůstane zachována. „Čísla prokázala, že pobočky na náměstí a v ulici Marie Majerové využíváme více,“ prohlásil starosta Pavel Pacal.

Diskusi s představiteli České pošty třebíčská radnice označila za „nebývale ostrou“. „Pošta striktně trvala na zachování pouze dvou poboček v Třebíči,“ pravil Pacal. „Výsledek jednání nepovažuji za oslnivý, ale jediný možný,“ dodal.

Jedna místo nynějších dvou poboček zůstane v Moravských Budějovicích. Pro sedmitisícové město bude sloužit jen pobočka u nádraží. „Povedlo se nám domluvit alespoň posílení této pobočky,“ podotkl starosta města Martin Ferdan.

Česká pošta počítá s tím, že v polovině roku bude zrušeno 300 z jejích 3 200 poboček. Jejich výběr byl nastaven tak, aby je obyvatelé měli ve větších městech do tří kilometrů vzdušnou čarou.

Zároveň se má jednat o ty pobočky, které využívá méně klientů. „Pošta argumentuje ekonomikou provozu. Pokud bychom to brali striktně z tohoto pohledu, měla by pošta zrušit pobočky na venkově v nejmenších obcích. Na ty denně přijdou jednotky klientů. Ve větších městech má zrušení pobočky dopad na stovky až tisíce lidí,“ poznamenal Zbyněk Stejskal.

„Lidsky z rušení poboček nadšený nejsem. Mrzí mě, že jsme k tomuto kroku byli vývojem na trhu poštovních služeb a ekonomickou realitou dohnáni. Není to o emocích, je to o finanční realitě České pošty, se kterou se musíme vypořádat,“ konstatoval pověřený zástupce ředitele České pošty Miroslav Štěpán.

  • Nejčtenější

Pokutují ho za stání před garáží, která mu patří. Strasti s parkováním v Jihlavě

11. června 2024

Premium Nový systém parkování v Jihlavě přináší podle hlášení z radnice řád a pořádek. Nicméně běžným lidem...

Řidič riskantně předjížděl kolonu, po střetu se sanitou je pět zraněných

7. června 2024  8:31

Se sanitou převážející pacientku do nemocnice se ve čtvrtek v podvečer na Třebíčsku srazilo osobní...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nejtěžší pes miluje koupání v řece i dobrůtky, denně spořádá kilo a půl granulí

7. června 2024  16:29

Nejtěžší pes v Česku váží o desítky kilogramů víc než běžný člověk. Živit ho není žádná legrace. A...

Železný Zekon ani ve svých třiašedesáti nepolevuje. Roztrhl 12 balíčků karet

8. června 2024  18:55

Přesně po třiceti letech od svého prvního vystoupení na pelhřimovském Festivalu rekordů a kuriozit...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Policie odvolala pátrání po sedmnáctileté dívce, sama se vrátila

22. května 2024  16:10,  aktualizováno  6.6 7:38

Pelhřimovští policisté našli sedmnáctiletou dívku, po které pátrali dva týdny. V pátek 17. května...

Vojáci na brodském letišti lákali zájemce do armády i mezi aktivní zálohy

13. června 2024  17:50

Možnosti studia a uplatnění v armádě vysvětlovali náboráři veřejnosti na armádní prezentační akci...

Muž prodával falešné lístky i na fotbalové Euro, přišel si na dva miliony

13. června 2024  14:48

Podvodník prodával ve velkém falešné vstupenky na prestižní sportovní akce. Podle původního...

Za každým rohem překážka. To je Gladiator Race, dobrodružství i pro „gaučáky“

13. června 2024  11:12

Překonat pohodlnost či obavy, opustit pohodlí komfortní zóny a vydat se za dobrodružstvím. Takovou...

Změna: ŘSD plánuje během oprav Lidickou ulici uzavřít. Město s tím nesouhlasí

13. června 2024  8:53

Půl roku se radnice v Havlíčkově Brodě snaží dostat kamiony a tranzitní dopravu z Masarykovy ulice...

Advantage Consulting, s.r.o.
ELEKTROTECHNIK NA RANNÍ SMĚNU (30-42.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Kraj Vysočina
nabízený plat: 30 000 - 42 000 Kč

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

RECENZE: To už není film, ale úkaz. Čistá nula pro Lásku na zakázku

Premium Svým způsobem je to dvojitý zázrak. Spočívá jednak v daru natočit film tak skrznaskrz špatný, jakým je Láska na...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

V paneláku vyřízli kus stropu a propojili dva byty. Vznikl mezonet

Všechno je jednou poprvé, někdy to však bývá hodně náročné. Jako třeba vyjmout jeden podlahový panel a propojit...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...