Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Neustálý hluk skončí, Věž mezi Brodem a Humpolcem se dočká obchvatu

  13:53
Havlíčkobrodsko se významně přiblížilo další důležité silniční stavbě. Lidé z hejtmanství vydali územní rozhodnutí na novou přeložku silnice 34 u obcí Věž a Skála. Bezmála čtyři kilometry dlouhý obchvat by se měl začít stavět do tří let, dokončen má být v roce 2028.

O vydání územního rozhodnutí informoval investor, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). To investici už po několik let připravuje. Podle posledních odhadů by měla stavba vyjít na více než 650 milionů korun bez DPH.

„Krajský úřad vydal územní rozhodnutí na stavbu přeložky silnice 34 mezi obcí Věž a její místní částí Skála. Celých 3 800 metrů nové komunikace se čtyřmi mosty a jednou mimoúrovňovou křižovatkou má zajistit větší bezpečnost silničního provozu a místní obyvatele ušetřit negativních vlivů dopravy,“ oznámil mluvčí ŘSD pro Kraj Vysočina Jiří Veselý.

„Je to pro nás skvělá zpráva. Snad se blížíme zahájení stavby. Pokud by se podařilo dodržet daný harmonogram, bylo by to ideální,“ uvedl starosta Věže Martin Bárta.

Obec s více než osmi sty obyvateli o obchvat usiluje minimálně patnáct let. Nějaký čas se ladila jeho trasa, poslední roky ale už jen víceméně čeká na rozhodnutí vyšších úřadů.

Stavební povolení by investor měl mít v roce 2025, kdy chce rovněž vyhlásit soutěž na zhotovitele. Stavbu plánuje zahájit o rok později, aby v roce 2028 bylo hotovo.

Průjezd návsí i kolem zámku

„Obchvat Věž velmi nutně potřebuje. Silnice vede přes střed obce, přes náves a přímo kolem vchodu do zámku, v němž sídlí ústav pro duševně nemocné. Provoz je velmi silný. Trápí nás tu neustálý hluk, podél komunikace není příliš bezpečno,“ přiblížil Bárta.

Nový obchvat provoz z Věže zcela odvede. Dvouproudá silnice má vést jižně od obce, zároveň s ní obkrouží i sousední místní část Skála. Tu řidiči znají hlavně podle prudkého klesání, serpentin a ostré zatáčky kolem komína.

„Posuzovali jsme několik variant. Každá měla něco. Tato nakonec vybraná odvedla provoz právě i ze Skály. To se nám líbilo, proto i obec tuto variantu doporučila a podpořila,“ konstatoval starosta Věže.

Nová silnice začne ve směru od Humpolce na Havlíčkův Brod v dnešní zatáčce těsně nad hranicí Skály. Po výjezdu z lesa bude místo dnešní ostré levé následovat mírná pravotočivá zatáčka. Následovat bude 220 metrů dlouhý most přes údolí Perlového potoka.

Jen o kousek dál obchvat přemostí silnici třetí třídy na Herálec a levým obloukem si to namíří kolem Věže. Silnice přitom těsně mine rybníček Valcha. Pod hrází po dalším 158 metrů dlouhém mostě překlene další údolí Perlového potoka. Na stávající silnici 34 se napojí poblíž současné odbočky na Bezděkov.

„Konec stavby se nachází asi 600 metrů za obcí Věž ve směru na Havlíčkův Brod. Tvořit ho bude mimoúrovňová křižovatka. Ta umožňuje bezkolizní připojení obce i silnice třetí třídy na Bezděkov,“ popsal Jiří Veselý.

Podél trasy budoucí silnice roste zástavba

V blízkosti trasy budoucí silnice se ovšem ve Věži v posledních letech hodně staví. Ve svahu na jižní straně obce vznikají stavební parcely, na nich rostou nové rodinné domky. Jejich obyvatelům budou po dokončení přeložky jezdit auta jen pár desítek metrů od zahrad.

„Na místě dnešních parcel jsme v minulosti nechávali dělat hlukové studie, jež s budoucí silnicí počítaly. Měly by být v pořádku,“ nechal se slyšet Martin Bárta. Je pravděpodobné, že právě kolem těchto domů budou postaveny protihlukové stěny. Projekt s nimi počítá na pěti úsecích o celkové délce 1200 metrů.

Podle starosty je i přes to možné, že s blížícím se termínem výstavby na připravovaný projekt budou někteří z obyvatel hlasitěji reagovat. „Trasa obchvatu ale byla známá dávno před tím, než se tu začaly domy stavět. Všichni zájemci o pozemky o budoucí silnici věděli,“ tvrdí Bárta.

Obchvat Věže a Skály je další z řady dopravních staveb, jež zpříjemní cestu mezi Havlíčkovým Brodem a Humpolcem, respektive dálnicí D1. V dávné minulosti byla zprovozněna přeložka u Michalovic, před patnácti lety se rovnaly serpentiny u kafilerky pod Věží.

Po přeložce Věže a Skály má následovat jihozápadní obchvat Havlíčkova Brodu. Ten ale dosud nemá jasnou trasu. Vůči původně vytipované s obkroužením havlíčkobrodské místní části Šmolovy měla výhrady jak brodská radnice, tak samotní obyvatelé osady. Projektanti tak nyní hledají možnosti, jak trasu kolem Brodu vést už z okraje Michalovic.

Obchvatu se dočká Věž i její část Skála. Silnice povede po jejich jižní části.

Obchvatu se dočká Věž i její část Skála. Silnice povede po jejich jižní části.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

  • Nejčtenější

Milionový kiosek pobouřil Brod. Teď jsou jeho zbytky na prodej za cenu šrotu

23. května 2024

Premium Pro někoho luxusní designový kousek, pro jiného ošklivá psí bouda. Mnoho označení ve své době nesl...

Králík by Rusy přizval: Jejich vyřazení popírá staroolympijské myšlenky

19. května 2024

Premium Ve své době patřil k absolutní gólmanské špičce. A to nejen na domácím hokejovém poli, ale i v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Na D1 u Jihlavy se převrátil kamion a vysypal náklad, tvořily se kolony

23. května 2024  10:16,  aktualizováno  13:42

Provoz na dálnici D1 na Vysočině několik hodin komplikovala dopravní nehoda. Na 115. kilometru ve...

Sedmnáctiletá dívka vzala na vycházku dvouměsíční dceru, do ústavu se nevrátily

22. května 2024  16:10

Pelhřimovští policisté pátrají po sedmnáctileté Stefanii Stojkové a jejím malém dítěti. V pátek se...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Řidič se s autobusem coural a míjel zastávky, nadýchal přes tři promile

23. května 2024  12:32

Policisté hledají svědky, kteří jeli v únoru linkovým autobusem z Kamenice do Jihlavy s opilým...

Cink děkoval fanouškům: Nohy nebyly ideální, ale lidé mě hnali dopředu

26. května 2024  16:32

Za cílovou páskou hned seskočil z kola, sedl si na zem a vydýchával se. Biker Ondřej Cink nechal na...

Analýza DNA potvrdila, že útočil vlk. Případů přibývá, stáda potřebují ochranu

26. května 2024  9:22

Vlkům se na Vysočině zalíbilo. Na území kraje byli v novodobé historii zaznamenáni v roce 2016,...

Podceňujeme význam kreativity, říká ilustrátorka a lektorka výtvarných kurzů

25. května 2024  9:08

Že chce svůj profesní život jednou zasvětit malování, to věděla Michaela Málková už od dětství. A...

Hastrman získá nová šlapadla. Parkovat budou u mola rybníka v parku Budoucnost

24. května 2024  14:22

Město Havlíčkův Brod na letní sezonu připraví jednu neobvyklou novinku. Na rybníce Hastrman v parku...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...