Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Hrad Kámen plánuje obnovu kaple i pivovaru. Pivo už v něm ale neuvaří

  12:42
Desítky milionů korun z Norských fondů by mohl získat hrad Kámen na Pelhřimovsku. Kraj Vysočina připravuje rekonstrukci hradní kaple i bývalého pivovaru, který už od 70. let sloužil pouze jako nevzhledné veřejné toalety. Z budovy by se mělo stát důstojné zázemí pro návštěvníky.

Hrad Kámen | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Hrad Kámen je po technické stránce v docela dobrém stavu. Střechami nezatéká, okna těsní a zdivo se nehroutí. Přesto by do památky, kterou ročně navštíví zhruba patnáct až 20 tisíc lidí, měly směřovat desítky milionů korun.

Za projektové práce už Kraj Vysočina utratil bezmála milion. Nyní s přípravou podkladů finišuje, aby krajský úřad mohl předložit žádost o dotaci z takzvaných Norských fondů.

"Věříme, že po rekonstrukci dojde ke zvýšení návštěvnosti," řekl Ondřej Hájek, ředitel Muzea Vysočiny Pelhřimov, které hrad spravuje jako svou pobočku.

Hrobka majitelů hradu se po rekonstrukci lidem otevře

Rozpočet rekonstrukce počítá s pětatřiceti miliony korun. Za ně se má opravit a zpřístupnit kaple Panny Marie Bolestné v obci Kámen. Ta dříve sloužila jako hrobka majitelů hradu.

"Historicky se jedná o nedílnou součást hradu, důležitou raně barokní památkou reflektující myšlení a finanční možnosti významného šlechtice své doby," uvedla mluvčí krajského úřadu Jitka Svatošová.

Kaple byla totiž zbudována jedním z významných majitelů panství, Janem Kryštofem Makovcem z Malovic, jako místo jeho posledního odpočinku.  

V současné době je ve vlastnictví Římskokatolické farnosti, která ji však nevyužívá. A dlouhodobá neúdržba se podepsala na dnešním havarijním stavu. Poslední opravy proběhly někdy v 90. letech minulého století.

"Měla by být kompletně zrekonstruovaná a stane se pak součástí prohlídkové trasy hradu Kámen," plánuje Hájek.

"S kaplí se pak počítá i jako s prostorem, který bude možné využít i pro další kulturní akce jako jsou koncerty nebo přednášky v obci," dodal ředitel muzea Hájek. Na kapli by měla jít zhruba polovina peněz z Norských fondů.

Pivovaru se vrátí původní vzhled, vaření piva zůstane minulostí

Za další miliony kraj plánuje také opravit budovu bývalého pivovaru přímo v areálu hradu. Neogotická budova byla po částečném stržení a přestavbě od 70. let minulého století využívána pouze jako přízemní veřejné toalety. Podle projektu se změní v přívětivé návštěvnické centrum hradu.  

Hrad Kámen

O tom, že by se v objektu pivovaru znovu vařilo pivo, se prý vůbec neuvažovalo, byť by to bylo turisticky jistě zajímavé.

"Norské fondy vyžadují, aby se veškerý zisk, který se ve zrekonstruovaném prostoru vygeneruje, vrátil zpět do restaurování kulturního dědictví. Prostor nemůžeme pronajmout, nezaručili bychom tak, že se veškerý zisk vrátí do restaurování. Nikdo si nebude pivovar pronajímat proto, aby v něm byl ve ztrátě," vysvětlil Hájek.

"Po stránce stavební je prioritou Kraje Vysočina vybudovat v místech bývalého pivovaru chybějící návštěvnické zázemí, tedy odpovídající sociální zařízení, pokladnu a drobné občerstvení," potvrdila i Olga Čermáková z krajského odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

"Současné toalety se postupem času staly zcela nevyhovujícími. Podmínkou Norských fondů přitom je i zkomfortnění přístupu k památkám," potvrdil Hájek s tím, že v projektu kraje se proto počítá s obnovou pivovaru podle původní podoby.

"Vzhledově bude objekt připomínat původní historickou stavbu, provedení už ale bude podle současných požadavků," nastínil Hájek.

Návštěvníci nově nahlédnou i do věže se vzácnými zvony

V objektu by měla být i kavárna a multifunkční prostor a nově vstup do původní historické věže v těsném sousedství bývalého pivovaru.

"Ta ukrývá dva velmi cenné zvony, jeden z nich nechal ulít poslední šlechtický majitel hradu," dodal ředitel muzea Hájek. Dosud byl vstup veřejnosti do věže běžně zapovězen.

Projekt a stavební povolení už jsou připraveny. "Podle dostupných informací by výzvu mělo ministerstvo kultury vyhlásit letos v březnu," uvedla krajská radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Marie Kružíková.

Prokoukne i hradební park, zpřístupní se severní brána

Kraj Vysočina do budoucna plánuje také opravy dalších hospodářských objektů v parku zámku, vzniknout by měl sklad údržby, zázemí pro průvodce i kastelána.

Už začátkem dubna by měly další dotace pomoci s revitalizací hradního parku (více o tomto projektu čtěte zde).

Návštěvníci se podle krajských plánů v budoucnu dočkají například i bezbariérové úpravy parku, opravu či třeba zpřístupnění severní brány, která je od šedesátých let minulého století pro veřejnost uzavřena.

Změny jsou v rámci hotových studií plánovány i v expozičním schématu hradu, kde by měla získat původní lesk expozice motocyklů. Ta v osmdesátých letech patřila k vyhlášeným chloubám hradu. Dodnes se na hradě zachovala v omezené míře.

"Naše vize je, že by se na výstavě měly uplatnit i moderní audiovizuální prvky," plánuje Hájek.

Těžištěm druhé z expozic o historii hradu Kámen by měl být hrad sám - sklepní i půdní prostory, Rytířský sál, vyhlídka i návštěva hřbitovní kaple.

  • Nejčtenější

Policie na Vysočině zastřelila útočícího stafordšírského bulteriéra

Policisté na Vysočině zastřelili v sobotu odpoledne psa, který na ně podle nich útočil. Se stafordšírským bulteriérem byl u hřiště v Mostišti na Žďársku opilý muž, jenž se choval nevhodně,...

21. července 2024  7:40

Malé holčičky nechala matka u bazénu bez dozoru, jedna se topila. Policie hledá svědky

Policisté hledají další svědky události z jihlavského bazénu, kde se 16. června málem utopila pětiletá holčička. Zároveň by potřebovali vyslechnout lidi, kteří si tu ve stejný den všimli dvou velmi...

24. července 2024  15:26

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hlavní je arénu do prvního sněhu zastřešit. Stavba má za sebou první rok

Stavba jihlavské víceúčelové arény má za sebou bez pár dnů jeden rok. Práce za vysoutěžených 1,9 miliardy korun slavnostně začaly loni 28. července. Největší dnešní přání pracovníků dodavatelské...

24. července 2024  13:18

Nový jihlavský hotel ještě neotevřeli, Mádl už tu ale natáčel videoklip

V Komenského ulici v Jihlavě, kde začne brzy fungovat nový hotel, se v neděli kolemjdoucím naskytla nevšední podívaná. Sledovat mohli natáčení videoklipu k nové písničce Andrey Kalousové a Marie...

22. července 2024  15:52

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Stříbrný dům v Jihlavě láká. Jako první v něm přespal architekt

Od slavnostního otevření Stříbrného domu v Jihlavě uplynuly přibližně dva měsíce, zájem lidí o prohlídku přitom neupadá, spíše naopak. Do krajského města Vysočiny míří s cílem prohlídnout si právě...

21. července 2024  10:19

Miniatura Slovanské epopeje malovaná pírkem havrana se dostala do knihy rekordů

V pelhřimovské expozici je v současné době k vidění i slavná Slovanská epopej Alfonse Muchy. Tedy přesněji řečeno její miniaturní provedení od jihlavského akademického malíře Jana Jiřího Rathsama....

26. července 2024  15:53

Malého chlapce pokousal na hlavě pes, hocha přepravil do nemocnice vrtulník

V Hodicích na Jihlavsku pes vážně pokousal malého chlapce. Událost se stala v pondělí večer. Záchranáři zraněného hocha letecky převezli s vážným zraněním do nemocnice v Brně. O napadení informoval...

26. července 2024  15:18

Sklárny ve Světlé postaví centrální sklad, výška 30 metrů se nelíbí všem

Průmyslová zóna na východním okraji Světlé nad Sázavou by se mohla výrazně rozrůst. Nové skladové prostory tu chce budovat sklárna Crystal Bohemia. Pro úspěšné zahájení výstavby je ale třeba změnit...

26. července 2024  12:02

Sprinterský talent Kubelík: V Paříži asi nervózní budu, pomáhá mi povídání

Příběh atleta Eduarda Kubelíka patří do kategorie těch, kterým na první poslech člověk skoro odmítá uvěřit. Kluk, kterého učitel tělocviku na podzim roku 2018 přemluvil, aby se zúčastnil...

26. července 2024

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....