Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

První hospic na Vysočině bude stát podstatně víc, projekt převzal kraj

  14:24
Projekt na výstavbu prvního kamenného hospice v kraji převzal od neúspěšného Spolku Mezi stromy Kraj Vysočina. Ještě letos chce podat žádost o dotaci. Po Havlíčkově Brodě, kde má zařízení vyrůst, žádá pozemek. Město mu ho s největší pravděpodobností daruje bez podmínek. Stavba hospicu se však prodraží.
První kamenný hospic na Vysočině by měl stát mezi areálem nemocnice a psychiatrické léčebny v Havlíčkově Brodě. Postaví ho Kraj Vysočina, který převzal projekt Spolku pro lůžkový hospic Mezi stromy. Zařízení bude sloužit pro dvacet klientů.

První kamenný hospic na Vysočině by měl stát mezi areálem nemocnice a psychiatrické léčebny v Havlíčkově Brodě. Postaví ho Kraj Vysočina, který převzal projekt Spolku pro lůžkový hospic Mezi stromy. Zařízení bude sloužit pro dvacet klientů. | foto: Spolek pro lůžkový hospic Mezi Stromy

Snaha zřídit na Vysočině první kamenný hospic trvá už pět let. Spolek pro lůžkový hospic Mezi stromy se o to zprvu pokoušel v Jihlavě, když tam neuspěl, přenesl své aktivity do Havlíčkova Brodu. Ačkoliv mu město vyšlo vstříc, nepodařilo se stavbu zahájit ani zde.

„Bohužel, spolek neuspěl se svou žádostí o dotaci, protože ministerstvo zdravotnictví se domnívalo, že to pro něj není důvěryhodný partner,“ vysvětlil hejtman Vítězslav Schrek.

„Ministerstvu jsme se na takový projekt zdáli příliš malou neziskovkou. Chtělo v té záležitosti silnějšího partnera,“ vysvětlila už na jaře předsedkyně spolku Ludmila Novotná. Spolek Mezi stromy proto brodské radnici vrátil pozemek, který město na výstavbu poskytlo.

Jenže projekt nezanikl. Takřka do puntíku ho převzal Kraj Vysočina, který už pro ministerstvo je mnohem silnějším partnerem. A to dokonce tak silným, že mu podmínky udělení dotace upravilo přímo na míru.

Kraji chce město pozemek dát bez podmínek

„Ministerstvo přepracovalo výzvu tak, aby prodloužilo termín podání žádosti, prodloužilo termín realizace a změnilo okruh žadatelů. Udělali nám prostor,“ přiblížil hejtman.

Hejtmanství proto ještě do konce roku žádost o dotaci podá. Aby tak mohlo učinit, potřebuje ale disponovat stavebním pozemkem. A právě proto se dnes odpoledne mimořádně sešli brodští zastupitelé.

Darování pozemku však zatím neschválili, to by se mělo odehrát na dalším mimořádném jednání za dva týdny. „Jen jsme otevřeli diskusi, za jakých podmínek bychom kraji mohli vyhovět,“ konstatoval brodský místostarosta Zbyněk Stejskal.

V loňském roce bez diskusí a jednomyslně zastupitelé schválili převod lukrativního pozemku mezi areálem nemocnice a psychiatrickou léčebnou Spolku Mezi stromy. Dali si však podmínku, že pokud se hospic nezačne stavět, vrátí se městu pozemek zpět.

Nyní bude dohoda trochu jiná a podmínky ne tak přísné. Do usnesení by mělo být zahrnuto zřejmě pouze to, že město pozemek daruje za účelem stavby hospice. „Kraj pozemek potřebuje bez dalších podmínek, je to jeden z požadavků dotace. Ale domníváme se, že kraj je natolik solventní partner, že to nebude ničemu vadit. Není tu takové riziko, jako v případě soukromého subjektu,“ pravil Stejskal.

Provozovatele zařízení bude hledat nemocnice

Mimořádně se zastupitelé sešli proto, aby se stihly potřebné termíny včetně zápisu do katastru. Řádné zastupitelstvo se v Brodě koná až v polovině prosince a to už by bylo pozdě.

Co je hospic

Hospic je specializované zařízení poskytující takzvanou paliativní péči, tedy péči zaměřenou na úlevu od bolesti, kterou postupující nemoc přináší, na rozdíl od standardní lékařské péče zaměřené na léčbu nemoci.

V principu to znamená, že před tím, než se těžce nemocný člověk dostane do hospicu, byly vyčerpány všechny ostatní možnosti léčby. Hospic je určen pro terminálně nemocné. Neslibuje uzdravení, ale také nebere naději. Před tím, než se nemocný dostane do hospicu, měl by být o svém stavu informován.

Myšlenka hospice vychází z úcty k člověku jako jedinečné a neopakovatelné bytosti, a z jeho potřeb: biologických, psychologických, sociálních a duchovních. V hospicích je akcentován duchovní rozměr péče, který obyčejně v nemocnicích chybí. Proto jsou standardně jako součást týmů v hospicích navíc přítomní sociální pracovník, psycholog, teolog. Přijímání jsou ovšem všichni nemocní bez ohledu na vyznání. Podobně je to i s personálem. V Čechách i na Slovensku jsou zakladateli hospiců církve nebo řády.

Zdroj: www.hospice.cz

Parcela pro hospic se nachází na jižní straně sídliště U Rybníčku. Je to v místech, kde se před pár lety prodávaly dosud nejdražší stavební parcely ve městě. Kupující za jeden metr platili i tři tisíce korun. Hodnota pozemku pro hospic o ploše 5 700 metrů je až patnáct milionů korun.

„Dotace nám byla předběžně přislíbena ve výši 47 milionů korun s tím, že by mohla být dále navýšena, pokud se najdou v rámci jiných programů vratky. Za doplnění vlastních peněz bychom se rádi stali investorem. Hospic bychom pak předali k hospodaření nemocnici, která by vybrala provozovatele.

Předpokládáme, že by jím mohl být právě Spolek Mezi stromy,“ nastínil Vítězslav Schrek.

Podle jeho mínění k takovému řešení přímo vybízí vhodně vytipovaný pozemek na okraji areálu nemocnice. Působit v něm budou někteří nemocniční lékaři, výhodná je i vzdálenost k akutní péči, do níž se ta paliativní může čas od času u některých klientů překlopit.

Projekt se nemění, cena je však dvojnásobná

Kraj Vysočina se hodlá držet představ, které Spolek Mezi stromy představil už loni na jaře. Tehdy zveřejnil vizualizaci, jak by měly interiéry i exteriéry budovy postavené do oblouku vypadat. Kraj ponechá i kapacitu 18 lůžek pro dospělé klienty plus dvou pro děti.

Co se ovšem razantně mění, je předpokládaná cena stavby. Spolek Mezi stromy v počátcích počítal s investicí ve výši 60 až 70 milionů korun. Později se mluvilo o částce 90 až 110 milionů. „Nechali jsme teď projekt aktualizovat a dostali jsme se na částku 136 milionů korun,“ tvrdí nyní hejtman.

Pokud by kraj získal dotaci do výše padesáti milionů korun, musel by zbývající částku dofinancovat z vlastního rozpočtu. Krajští radní jsou si toho vědomi, projekt ale podle hejtmana zastavit už nechtějí.

„Přestože naše náklady z původně přislíbených 23 milionů korun jsou dneska někde na trojnásobku, chtěli bychom naplnit myšlenku toho, aby jeden kamenný hospic na Vysočině stál,“ dodal Vítězslav Schrek.

  • Nejčtenější

Pokutují ho za stání před garáží, která mu patří. Strasti s parkováním v Jihlavě

11. června 2024

Premium Nový systém parkování v Jihlavě přináší podle hlášení z radnice řád a pořádek. Nicméně běžným lidem...

Železný Zekon ani ve svých třiašedesáti nepolevuje. Roztrhl 12 balíčků karet

8. června 2024  18:55

Přesně po třiceti letech od svého prvního vystoupení na pelhřimovském Festivalu rekordů a kuriozit...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Díky kosení je Šafranice plná orchidejí, žijí zde i čolci, mloci či potápníci

14. června 2024  8:50

V lesích mezi vesnicemi Slavkovice, Veselíčko a Jámy na Žďársku, mimo značené turistické trasy, je...

První hospic na Vysočině zahájí zkušební provoz, pacienty přijme na podzim

10. června 2024  8:27

Přidělat poličky, dřevěné obložení, umístit postele - a nový krajský lůžkový hospic v Havlíčkově...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Na Jihlavsku ráno zemřel po nárazu do stromu řidič auta

15. června 2024  12:36

Řidič osobního auta zemřel ráno při nehodě mezi obcemi Kamenice a Pavlínov na Jihlavsku. Vyjel mimo...

Archeologický výzkum pod brodským obchvatem měnil historii a naplnil muzeum

16. června 2024  9:08

Doklad o osídlení Posázaví v pravěku. Existence středověkých hutí netušeného významu. Unikátní...

Na Jihlavsku ráno zemřel po nárazu do stromu řidič auta

15. června 2024  12:36

Řidič osobního auta zemřel ráno při nehodě mezi obcemi Kamenice a Pavlínov na Jihlavsku. Vyjel mimo...

Nadšený fanoušek Nečas se po letech sám vrátil jako hokejová hvězda

15. června 2024  10:06

Žďár nad Sázavou v pátek odpoledne vítal na Farských humnech hokejového útočníka Martina Nečase,...

Vítej mistře! Nečas přivezl do Žďáru pohár. Hlavně pro děti, říká jeho otec

15. června 2024  9:49

Pokud by existoval stroj času, s nímž by se člověk mohl přenést do roku 2010, mohl by vidět...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...