Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejlepším dokumentem z Jihlavy je Světloplachost, festival bude desetidenní

  12:07
Mezinárodní festival dokumentárních filmů (MFDF) Ji.hlava vyhlásil vítěze letošního ročníku. Nejlepším českým dokumentem je snímek Světloplachost Ivana Ostrochovského a Pavola Pekarčíka. Cenu za nejvýraznější světový dokument si odnesl snímek Loď chorvatského režiséra Elvise Leniće. Filmová přehlídka je u konce, příští přinese významné změny.
Nejlepším českým dokumentem mezinárodního festivalu dokumentů Ji.hlava se stal...

Nejlepším českým dokumentem mezinárodního festivalu dokumentů Ji.hlava se stal snímek Světloplachost Ivana Ostrochovského a Pavola Pekarčíka. Vítězný film nabídl obrazy z války na Ukrajině. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Ocenění za originální přístup získal Východní vítr argentinské režisérky Maii Gattás Vargas. Cenu publika dostal snímek Moje nová tvář Jarmily Štukové. Za přínos světové kinematografii byl oceněn maďarský režisér Béla Tarr.

A ještě jednu velkou novinku oznámili organizátoři už 27. ročníku Ji.hlavy. Není to však žádná jobovka. Ne, festival neopouští Jihlavu ani neredukuje rozsah. Naopak. Mezinárodní festival dokumentárního filmu Ji.hlava bude od příštího ročníku prodloužen ze šesti na deset dní.

To je víkendová novinka, kterou sdělil ředitel festivalu Marek Hovorka za přítomnosti krajského hejtmana Vítězslava Schreka a primátora Jihlavy Petra Ryšky.

Vedení festivalu tak reaguje na situaci, kdy aktuálně v Jihlavě není dostatečná kapacita sedadel v kinech ani ubytovacích kapacit na to, aby uspokojila požadavky – byť skromné – všech účastníků přehlídky. Loni filmy festivalu během jeho konání v kinech vidělo 36 tisíc diváků, letošní odhad návštěvnosti je podobný.

„Dosud jsme měli vizi, že chceme dělat festival, který je tak kvalitní, že lidé dobrovolně ustoupí ze svého komfortu, protože chtějí na festivalu být. Ale loni jsme narazili na meze tohoto přístupu,“ argumentoval Hovorka.

Více repríz, více volných lůžek

Prodloužení MFDF podle Hovorky umožní přestrukturovat program tak, aby se na něm a v ubytovacích kapacitách vystřídali například profesionálové s běžnými diváky.

„Druhá věc je možnost zvýšení počtu atraktivních repríz filmových novinek. Letos jsme se dostali na dvě reprízy u sekcí Česká radost a Svědectví, tedy sekcí s největším diváckým potenciálem, ale myslíme, že je možné jít až na tři reprízy. Tím se také zklidní atmosféra festivalu,“ pravil Hovorka. Dodal, že změna se nepochybně bude v dalších ročních dolaďovat.

Ředitel akce tím zklidnil občas se objevující obavy, zda MFDF Jihlavu, kde vznikl, neopustí. V Jihlavě totiž nemůže nabídnout příliš velkému počtu návštěvníků přijatelný komfort a kapacitu ani v oblasti gastronomie a ubytování, protože řada restauratérů a hoteliérů v pocovidové éře provozovny v centru bez náhrady uzavřela.

Prodloužení doby trvání festivalu si však vyžádá peníze navíc. „Máme to spočítáno asi na 4,5 milionu dalších nákladů. Existuje předběžná dohoda, že město i kraj by festivalu navýšily podporu o milion korun ročně. Na zbytek budeme hledat další partnery,“ dodal Hovorka.

„V koaličním vedení města jsme si řekli, že tuto změnu budeme podporovat. Festival je jednou ze značek Jihlavy, která je pro město výrazně přínosná a propaguje jej i v zahraničí. Velké akce potřebují inovaci, jinak časem zaniknou a my nechceme, aby tato značka zmizela,“ sdělil jihlavský primátor Ryška.

Vítězný film nabídl obrazy z Ukrajiny

„Jsem rád, že management festivalu přišel s novým konceptem. Znám strukturu Jihlavy a její možnosti a přijde mi, že toto je jediný koncept, jak festival posunout dál. Předložil jsem tu věc vedení kraje, kolegové v radě souhlasí s podporou nového formátu festivalu,“ pronesl hejtman Schrek.

Zvýšení dotací však musí projednat městské i krajské zastupitelstvo.

Diváky asi nejvíce sledovaná festivalová sekce Česká radost letos nabídla 17 soutěžních dokumentů. Vítězný film Světloplachost nabídla obrazy z války na Ukrajině.

„Autorům snímku se podařilo z otřesné reality současné války na Ukrajině vykřesat poetickou a filmově působivou vizi světa dětství. Oceňujeme navíc odvahu natáčet v tak náročných podmínkách,“ zdůvodnila pětičlenná porota své rozhodnutí.

Cenu pro nejlepší film z regionu střední a východní Evropy získal polský snímek Dálky režiséra Mateje Bobrika. „Za intimní, neúprosný obraz rodiny snažící se přežít strastiplnou zkušenost migrace z Nepálu do Polska,“ uvedla porota.

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Komfortní a důstojné. V domově pro seniory zkouší speciální koupací křeslo

29. dubna 2024  8:44

Inovativní formu koupání klientů, která je zatím v Česku ojedinělá, zkoušejí nyní v chotěbořském...

Pauza, jinak skončím na psychiatrii. Liba o dotěrných rodičích i Haškovi v politice

29. dubna 2024  15:35

Slavnou jihlavskou Duklou v minulosti prošla i celá řada skvělých slovenských hokejistů. Mezi ty...

Hledali jen využití hřiště, dnes jim na vesnickou burzu jezdí tisíce lidí

29. dubna 2024  15:08

Řady aut, tisíce lidí, vůně klobás a hlavně mimořádně pestrá nabídka různých věcí, často v retro...

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

Komfortní a důstojné. V domově pro seniory zkouší speciální koupací křeslo

29. dubna 2024  8:44

Inovativní formu koupání klientů, která je zatím v Česku ojedinělá, zkoušejí nyní v chotěbořském...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...