Při pečení se z nich line směs kořeněných a sladkých vůní, která je jasným znamením, že se blíží Vánoce. Snad právě kvůli tomu je děti tolik milují.

_________________________________________________________________

Zasněžené perníkové domečky 

Počet: 6 domků
Příprava: 80 minut + odležení 

Ingredience: 50 g másla, 3 lžíce medu, 560 g hladké mouky, 300 g moučkového cukru, 1 lžíce rumu, 1 lžíce jedlé sody, 1 lžíce perníkového koření, 3 vejce, 1 bílek na potření

poleva na zdobení: 150 g moučkového cukru, 1 bílek, šťáva z ½ citronu, celé mandle na zdobení 

Postup:

1. Máslo rozpusťte v kastrolu. Rozmíchejte s medem a nechte vychladnout. Přidejte prosátou mouku s moučkovým cukrem, rum, sodu, koření a vejce. Všechny suroviny smíchejte a řádně propracujte na tuhé těsto. Zabalte ho do fólie a nechte do druhého dne odležet v chladničce. 

2. Odleželé těsto znovu důkladně propracujte rukama. Hněťte ho tak dlouho, až bude vláčné. Pak těsto rozválejte na tloušťku zhruba čtyři milimetry. Pokud budete z těsta vykrajovat jiné, menší tvary, může být slabší. Při rozvalování těsto podsypávejte. 

Kulinární studio Mafra

3. Z plátu vykrájejte podle šablony nebo pravítka šest obdélníků o velikosti 11 cm × 9 cm na střechy vět­ších domků a na podklady tři obdélníky 9,5 cm × 9 cm. Na stříšky menších domků vykrájejte šest obdélníků 8 cm × 6 cm a tři spodní díly 7 cm × 6 cm. 

Kulinární studio Mafra

4. Obdélníky rozložte na ­plechy vyložené pečicím papírem. Pečte je v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Po upečení ihned na horkém ple­chu potřete rozšlehaným bílkem, nechte krátce vychladnout a pak přendejte na kovovou mřížku. 

Kulinární studio Mafra

5. Bílek na přípravu polevy přeceďte. Přidejte citronovou šťávu a pak dvakrát prosátý jemný moučkový cukr. Polevu šlehejte elektrickým šlehačem pomalou rychlostí 10 –15 minut. 

Kulinární studio Mafra

6. Polevu naplňte do sáčku a ustřihněte růžek. Na podklad nastříkejte na okraje polevu a přilepte do ní dva větší obdélníky. Perníčky chvíli přidržte, než poleva ztuhne. 

Kulinární studio Mafra

7. Pak nastříkejte polevu do horního spoje a po chvilce vymalujte střechu. Na dozdobení také můžete lepit mandle. Stejným způsobem slepte a ozdobte i ostatní domečky. 

Kulinární studio Mafra

TIPY: Máslo do perníkového těsta dávejte vždy rozpuštěné. V teplém tekutém másle rozpusťte a rozmíchejte med. Do vzniklé teplé tekutiny vsypte koření. Díky teplu se lépe rozvine jeho aroma. 

Těsto bude vláčnější, pokud ho necháte odležet 48 hodin při teplotě 16 –18 °C. 

Můžete si také namíchat svou vlastní voňavou směs z hřebíčku, nového koření, badyánu, skořice, kardamomu a sušeného zázvoru. Záleží jen na vaší chuti. Poměrů a variant je nekonečné množství.

  10:00