Kanec se šípkovou omáčkou
Suroviny: 800 g kančí krkovice, sůl, mletý černý pepř, 2 mrkve, 1/2 celeru, 2 cibule, 200 g přepuštěného másla, 500 ml červeného vína, 250 g šípkového pyré, 2 snítky tymiánu, 10 kuliček jalovce, 5 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, 10 kuliček černého pepře, 1500 ml kuřecího vývaru ?Na jíšku: 20 g hladké mouky, 20 g másla
?Postup:
1. Maso a zeleninu očistíme. Zeleninu nakrájíme na větší kostky. V kastrolu na přepuštěném másle zprudka opečeme kančí krkovičku vcelku. Maso osolíme a opepříme.
2. Maso vyjmeme z kastrolu. Ve výpeku zprudka orestujeme nakrájenou mrkev, celer a cibuli a za stálého míchání necháme zezlátnout. K orestované zelenině vrátíme maso. Zalijeme červeným vínem a tekutinu necháme vyvařit.
3. Vmícháme šípkové pyré. Přidáme snítky tymiánu, jalovec, nové koření, bobkový list, pepř a zalijeme kuřecím vývarem. Dáme do vyhřáté trouby a dusíme do změknutí masa.
4. Změklé maso ze základu vyjmeme, omáčku propasírujeme a zahustíme máslovou jíškou. Dochutíme solí, pepřem, případně cukrem. Maso nakrájíme na plátky a vložíme zpět do omáčky. Podáváme s knedlíkem.
Doba přípravy 100 minut.
1 porce obsahuje 4125 kJ/985 kcal
Počet porcí/kusů 4