Pečená divoká kachna
Suroviny: 1 divoká kachna (oškubaná, vykuchaná), 150 g anglické slaniny (v kuse), ?sůl, 1 lžička drceného kmínu, ?1 snítka rozmarýnu, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 50 g másla, 1 lžička rajského protlaku, 250 ml zeleninového vývaru, 50 g anglické slaniny (plátky), 1 lžíce hladké mouky, 100 ml bílého vína
?Postup:
1. Kachnu očistíme a 20 minut povaříme ve vroucí vodě, abychom ji zbavili nepříjemného pachu. Vyjmeme ji, necháme okapat, vychladnout a pak prošpikujeme špalíčky slaniny. Svrchu i zevnitř ji osolíme a posypeme kmínem i nasekaným rozmarýnem.
2. Cibuli i česnek oloupeme, nasekáme nadrobno a v pekáčku necháme na másle zesklovatět. Přidáme protlak, zarestujeme ho a v tomto základu ze všech stran opečeme kachnu. Poté ji podlijeme vývarem, zakryjeme poklicí a v předehřáté troubě při 190 °C dusíme asi 1,5 hodiny. Dle potřeby podléváme vodou. Pak kachnu odklopíme, poklademe plátky slaniny a dopečeme dozlatova.
3. Upečenou kachnu naporcujeme, přikryjeme alobalem a necháme odpočinout. Do šťávy přilijeme víno, zahustíme ji moukou rozmíchanou v troše vody a provaříme. Podáváme se zelím a bramborovým knedlíkem.
Doba přípravy 170 minut.
1 porce obsahuje 3543 kJ/846 kcal
Počet porcí/kusů 4