Italské rizoto s hráškem a parmskou šunkou
Suroviny: 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, 2 řapíky celeru, 100 g parmské šunky, 100 g másla, 400 g rýže na rizoto, 200 ml bílého vína, 1000 ml zeleninového vývaru, 100 g zeleného hrášku, 120 g parmazánu, 1 snítka tymiánu
Postup:
1. Cibuli a česnek oloupeme a usekáme najemno. Řapíky celeru omyjeme a nakrájíme nadrobno. Polovinu plátků parmské šunky nakrájíme na malé kostičky.
2. V hrnci se silným dnem rozpustíme polovinu másla, přisypeme nakrájenou cibuli, česnek, celer i parmskou šunku a vše krátce zprudka orestujte. Pak plamen ztlumíme a zeleninu dusíme doměkka.
3. Na orestovaný základ vsypeme rýži a chvilku ji za stálého míchání opékáme. Pak rýži zalijeme vínem. Vaříme, dokud se víno úplně nevsákne do rýže nebo nevyvaří.
4. Teprve nyní vlijeme do rýže první naběračku zeleninového vývaru a za stálého míchání pomalu vaříme, až se tekutina vsákne. Postupně po naběračkách přiléváme další vývar a rýži uvaříme téměř doměkka.
5. Mražený hrášek necháme roztát v pokojové teplotě. Přidáme ho do téměř hotové rýže společně s pokrájeným zbytkem parmské šunky. Promícháme a ještě minutu povaříme.
6. Hotovou rýži odstavíme z plotny. Přidáme zbylé máslo, nastrouhaný parmazán a ještě jednou promícháme. Na talíři rizoto ozdobíme tymiánem a lupínky parmazánu.
Doba přípravy 40 minut.
1 porce obsahuje 3643 kJ/870 kcal
Počet porcí/kusů 4