Doporučujeme

Zapomeňte na školní jídelnu a udělejte si pravé rizoto

Je nesmysl říkat rizoto směsi rýže s čímkoli. Originální italské rizoto je něco úplně jiného a hravě jej zvládnete!

Hříbkové rizoto

Suroviny:
1 menší cibule, 2 lžíce olivového oleje, 400 g rýže, 250 g hřibů, 2 stroužky česneku, sůl, 1000 ml zeleninového vývaru, 50 g másla, 40 g strouhaného parmezánu, tymián na ozdobu



Postup:

1. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a v hlubší pánvi osmahneme na olivovém oleji. Přimícháme propláchnutou rýži a krátce osmahneme. Přidáme houby, oloupaný a pokrájený česnek, osolíme a restujeme asi 5 minut.


2. V hrnci přivedeme k varu vývar a necháme ho probublávat. Do pánve pak přilijeme tolik vývaru, aby byla rýže potopená, a mícháme, dokud se nevstřebá. Poté přilijeme další část vývaru a takto postupujeme asi 15-20 minut.


3. Rizoto odstavíme, na závěr přimícháme máslo a parmezán. Před podáváním dozdobíme snítkami tymiánu.


Doba přípravy 35 minut.

1 porce obsahuje 2414 kJ/577 kcal

Počet porcí/kusů 4



Špenátové rizoto s krevetami

Suroviny:
1 cibuli, 3 stroužky česneku, 60 g másla, olivový olej, 300 g rýže arborio, 150 ml bílého vína, 1000 ml zeleninového vývaru, několik šalvějových lístků, 40 g parmazánu, 1 citron, 400 g čerstvého baby špenátu, 16 neloupaných krevet, sůl, mletý černý pepř, parmazán na posypání



?Postup:

1. Cibuli s česnekem oloupeme a nakrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme asi 30 g másla se 2 lžícemi oleje. Vsypeme cibuli z česnekem a zpěníme je.


2. Do pánve přidáme rýži a orestujeme ji. Zalijeme ji vínem a mícháme ji, dokud se víno neodpaří.


3. Do pánve začneme za stálého míchání přilévat po naběračkách horký vývar. Další dávku přiléváme v okamžiku, kdy se předchozí vypařila či vstřebala. Pokračujeme, dokud není rýže měkká.


4. Lístky šalvěje nasekáme nadrobno a vmícháme je do rizota. Přidáme najemno nastrouhaný sýr, trochu citronové kůry, zbylé máslo a lístky špenátu. Rizoto odstavíme, přiklopíme a necháme ho chvíli odpočinout.


5. Krevety oloupeme a zbavíme střívka. Opláchneme je a na papírové utěrce necháme okapat. Pak je orestujeme na troše oleje. Osolíme je a opepříme.


6. Výpek z krevet vmícháme do rizota. Rizoto dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Na talíři doplníme každou porci krevetami, popř. posypeme nastrouhaným sýrem.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 2613 kJ/624 kcal

Počet porcí/kusů 4



Rizoto s králičím masem

Suroviny:
300 g rýže, 1 cibule, 4 mrkve, 1 žlutá paprika, 400 g králičího masa, asi 3 lžíce oleje,  ?sůl, mletý černý pepř, 1 menší brokolice, 250 g mraženého hrášku



Postup:

1. Rýži důkladně propláchneme studenou vodou a necháme v sítu okapat. Cibuli s mrkví oloupeme a stejně jako očištěnou papriku nakrájíme na kostičky.


2. Maso opláchneme, osušíme, nakrájíme na kostky a v kastrolu s rozehřátým olejem je opečeme. Přidáme mrkev s cibulí a také je orestujeme. Přisypeme rýži, vše zalijeme asi 500 ml vody, osolíme, opepříme a přivedeme k varu.


3. Brokolici očistíme, nakrájíme na malé růžičky a společně s paprikou a propláchnutým hráškem přidáme do kastrolu. Jakmile se začne vše znovu vařit, přiklopíme kastrol poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C. Rizoto dusíme asi 25 minut.


Doba přípravy 55 minut.

1 porce obsahuje 2280 kJ/545 kcal

Počet porcí/kusů 4



Rizoto s plody moře

Suroviny:
1 menší cibule, 2 stroužky česneku, 1 srdíčko řapíkatého celeru, 100 g másla, 400 g rýže na rizoto, 200 ml suchého bílého vína, 1000 ml zeleninového vývaru, 400 g plodů moře (můžou být i mražené), 120 g parmezánu, 1 lžíce nasekané petrželky



?Postup:

1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Řapíkatý celeru omyjeme a nakrájíme nadrobno.hrnci rozpustíme polovinu másla, přidáme cibuli, česnek, celer a krátce zprudka orestujeme. Pak plamen ztlumíme a pomalu dusíme, až zelenina změkne.


2. Na orestovaný základ nasypeme rýži a chvilku ji za stálého míchání opékáme. Pak rýži zalijeme vínem. Vaříme, dokud se víno nevsákne do rýže. Teprve tehdy vlijeme do rýže první naběračku zeleninového vývaru a za stálého míchání pomalu vaříme, až se tekutina vsákne. Postup opakujeme, až bude rýže téměř měkká.


3. Omyté a nakrájené mořské plody vmícháme do téměř hotové rýže. Promícháme a ještě krátce provaříme. Směs by měla být krémová, ale rýže nesmí být rozvařená. Hotové rizoto odstavíme z plotny. Přidáme zbylé máslo a nastrouhaný parmezán, petrželku a ještě jednou promíchejte.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 3387 kJ/809 kcal

Počet porcí/kusů 4



Risotto primavera

Na risotto:
1 větší červenou cibuli, 2 stroužky česneku, 1 malý pórek, 2 řapíky celeru, 2 větší mrkve, 1/2 cukety, asi 4 lžíce olivového oleje, 300 g rýže arborio, 100 ml suchého bílého vína, 70 g hrášku, asi 1000 ml zeleninového vývaru, 80 g jemně strouhaného parmazánu, 50 g másla, sůl, mletý černý pepř ?

Na pečená rajčátka: 12 keříčkových rajčátek, 3 snítky tymiánu, asi 3 lžíce olivového oleje, sůl



Postup:

1. Cibuli s česnekem oloupeme a nasekáme nadrobno. Pórek, celer, mrkev a cuketu očistíme. Vše pokrájíme na malé kousky.


2. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm rýži. Přisypeme cibuli, mrkev a celer a také je orestujeme. Vmícháme česnek a necháme ho zezlátout.


3. Směs v pánvi zalijeme vínem a mícháme ji, dokud se tekutina neodpaří. Pak vsypeme pórek, cuketu a hrášek.


4. Do pánve začneme za stálého míchání po naběračkách přilévat vroucí vývar. Další dávku přiléváme v okamžiku, kdy se předcházející vypařila nebo vstřebala do rýže. Pokračujeme, dokud není rýže měkká.


5. Do risotta vmícháme nastrouhaný sýr a zjemníme ho máslem. Dle potřeby ho dochutíme solí a pepřem.


6. Rajčátka omyjeme, osušíme a společně se snítkami tymiánu je vložíme do rozehřátého oleje. Opečeme je, osolíme a vyjmeme z pánve. Na talíři jimi dozdobíme risotto.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 3096 kJ/739 kcal

Počet porcí/kusů 4



Italské rizoto s hráškem a parmskou šunkou

Suroviny:
1 menší cibule, 2 stroužky česneku, 2 řapíky celeru, 100 g parmské šunky, 100 g másla, 400 g rýže na rizoto, 200 ml bílého vína, 1000 ml zeleninového vývaru, 100 g zeleného hrášku, 120 g parmazánu, 1 snítka tymiánu



Postup:

1. Cibuli a česnek oloupeme a usekáme najemno. Řapíky celeru omyjeme a nakrájíme nadrobno. Polovinu plátků parmské šunky nakrájíme na malé kostičky.


2. V hrnci se silným dnem rozpustíme polovinu másla, přisypeme nakrájenou cibuli, česnek, celer i parmskou šunku a vše krátce zprudka orestujte. Pak plamen ztlumíme a zeleninu dusíme doměkka.


3. Na orestovaný základ vsypeme rýži a chvilku ji za stálého míchání opékáme. Pak rýži zalijeme vínem. Vaříme, dokud se víno úplně nevsákne do rýže nebo nevyvaří.


4. Teprve nyní vlijeme do rýže první naběračku zeleninového vývaru a za stálého míchání pomalu vaříme, až se tekutina vsákne. Postupně po naběračkách přiléváme další vývar a rýži uvaříme téměř doměkka.


5. Mražený hrášek necháme roztát v pokojové teplotě. Přidáme ho do téměř hotové rýže společně s pokrájeným zbytkem parmské šunky. Promícháme a ještě minutu povaříme.


6. Hotovou rýži odstavíme z plotny. Přidáme zbylé máslo, nastrouhaný parmazán a ještě jednou promícháme. Na talíři rizoto ozdobíme tymiánem a lupínky parmazánu.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 3643 kJ/870 kcal

Počet porcí/kusů 4



Rizoto s chřestem a šafránem

Suroviny:
1500 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 350 g rýže arborio, 200 ml suchého bílého vína, špetka šafránu, 50 g zeleného chřestu, 50 g strouhaného parmazánu, 50 g másla, sůl, čerstvě mletý černý pepř



?Postup:

1. Nejprve ohřejeme vývar. V hlubší pánvi se silným dnem rozehřejeme dvě polévkové lžíce olivového oleje. Přidáme oloupanou, jemně nasekanou cibulku a na mírném ohni zvolna smažíme tak, aby cibulka jen zesklovatěla, ale nezbarvila se.


2. Pak do pánve nasypeme rýži a za stálého míchání a na mírném plameni ji restujeme tak dlouho, dokud se všechna zrnka neobalí tukem a nezačnou trochu praskat. V tom okamžiku ji zalijeme vínem a mícháme, aby se víno dobře do rýže vsáklo.


3. Poté přimícháme šafrán a očištěný na kolečka nakrájený chřest. Zamícháme a po sběračkách přiléváme horký vývar. Vždy počkáme, až se vývar vstřebá do rýže a pak teprve přidáme další sběračku. Za stálého míchání pokračujeme tak dlouho, dokud není rýže hotová. Měla by být měkká, ale nesmí být rozvařená, prostě al dente.


4. Hotové rizoto stáhneme z ohně, přidáme máslo a část nastrouhaného parmazánu a opatrně promícháme. Podle chuti dosolíme a opepříme. Ihned podáváme a na talířích ještě posypeme zbytkem parmazánu.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 2320 kJ/554 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás