Špenátové rizoto s krevetami
Suroviny: 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 60 g másla, olivový olej, 300 g rýže arborio, 150 ml bílého vína, 1000 ml zeleninového vývaru, několik šalvějových lístků, 40 g parmazánu, 1 citron, 400 g čerstvého baby špenátu, 16 neloupaných krevet, sůl, mletý černý pepř, parmazán na posypání
?Postup:
1. Cibuli s česnekem oloupeme a nakrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme asi 30 g másla se 2 lžícemi oleje. Vsypeme cibuli z česnekem a zpěníme je.
2. Do pánve přidáme rýži a orestujeme ji. Zalijeme ji vínem a mícháme ji, dokud se víno neodpaří.
3. Do pánve začneme za stálého míchání přilévat po naběračkách horký vývar. Další dávku přiléváme v okamžiku, kdy se předchozí vypařila či vstřebala. Pokračujeme, dokud není rýže měkká.
4. Lístky šalvěje nasekáme nadrobno a vmícháme je do rizota. Přidáme najemno nastrouhaný sýr, trochu citronové kůry, zbylé máslo a lístky špenátu. Rizoto odstavíme, přiklopíme a necháme ho chvíli odpočinout.
5. Krevety oloupeme a zbavíme střívka. Opláchneme je a na papírové utěrce necháme okapat. Pak je orestujeme na troše oleje. Osolíme je a opepříme.
6. Výpek z krevet vmícháme do rizota. Rizoto dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Na talíři doplníme každou porci krevetami, popř. posypeme nastrouhaným sýrem.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 2613 kJ/624 kcal
Počet porcí/kusů 4