Rizoto s chřestem a šafránem
Suroviny: 1500 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 350 g rýže arborio, 200 ml suchého bílého vína, špetka šafránu, 50 g zeleného chřestu, 50 g strouhaného parmazánu, 50 g másla, sůl, čerstvě mletý černý pepř
?Postup:
1. Nejprve ohřejeme vývar. V hlubší pánvi se silným dnem rozehřejeme dvě polévkové lžíce olivového oleje. Přidáme oloupanou, jemně nasekanou cibulku a na mírném ohni zvolna smažíme tak, aby cibulka jen zesklovatěla, ale nezbarvila se.
2. Pak do pánve nasypeme rýži a za stálého míchání a na mírném plameni ji restujeme tak dlouho, dokud se všechna zrnka neobalí tukem a nezačnou trochu praskat. V tom okamžiku ji zalijeme vínem a mícháme, aby se víno dobře do rýže vsáklo.
3. Poté přimícháme šafrán a očištěný na kolečka nakrájený chřest. Zamícháme a po sběračkách přiléváme horký vývar. Vždy počkáme, až se vývar vstřebá do rýže a pak teprve přidáme další sběračku. Za stálého míchání pokračujeme tak dlouho, dokud není rýže hotová. Měla by být měkká, ale nesmí být rozvařená, prostě al dente.
4. Hotové rizoto stáhneme z ohně, přidáme máslo a část nastrouhaného parmazánu a opatrně promícháme. Podle chuti dosolíme a opepříme. Ihned podáváme a na talířích ještě posypeme zbytkem parmazánu.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 2320 kJ/554 kcal
Počet porcí/kusů 4