Zapečený guláš s dýní a bramborami
Suroviny: 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 velkou mrkev, 2 řapíky celeru, 800 g předního vepřového masa (plec, krkovička apod.), sůl, mletý černý pepř, olivový olej, 2 lžíce rajského protlaku, asi 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíci mleté papriky, 200 ml červeného vína, ?zeleninový vývar dle potřeby, 400 g očištěné dýně, několik snítek tymiánu, 500 g salátových brambor, 1 vejce, 2 lžičky bramborového škrobu
?Postup:
1. Cibule s česnekem oloupeme, mrkev a celer očistíme. Vše pokrájíme nadrobno. Vepřové maso očistíme, nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme.
2. V hrnci, který můžeme vložit do trouby, rozehřejeme olej a orestujeme na něm maso. Pak ho přendáme na talíř a ve výpeku osmahneme zeleninu.
3. K zelenině přidáme rajský protlak a zarestujeme ho. Do hrnce vrátíme maso. Vmícháme mouku a mletou papriku. Vše podlijeme vínem a trochou vývaru, přiklopíme a dáme do trouby. Maso necháme dusit při 200 °C asi 40 minut. Dle potřeby přiléváme vývar.
4. Očištěnou dýni nakrájíme na kostičky. Tymián nasekáme. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Dýni s částí tymiánu přidáme do hrnce k masu a vše necháme dále dusit.
5. Brambory vsypeme do osolené vroucí vody. Asi 7 minut je povaříme, pak je vyjmeme a necháme okapat. V misce rozšleháme vejce se škrobem a zbylým tymiánem. Přidáme brambory a ve vajíčku je obalíme.
6. Když jsou maso i dýně téměř měkké, guláš dle potřeby dochutíme a poklademe ho plátky brambor. Hrnec vrátíme do trouby. Guláš zapékáme, dokud brambory nezezlátnou.
Doba přípravy 90 minut.
1 porce obsahuje 2994 kJ/715 kcal
Počet porcí/kusů 4