Dýňové karbanátky
Suroviny: 3 plátky toastového chleba, 100 ml 12% smetany, ?1000 g dýně hokaido, 500 g mletého vepřového masa, sůl, 1 cibule, 1 vejce, olej na vymazání, 3 lžíce medu, mletý zázvor, mletý bílý pepř, 50 g dýňových semínek, snítky tymiánu a máta na ozdobu
?Postup:
1. Pokrájený toastový chléb dáme do misky a zalijeme ho smetanou. Dýni oloupeme, zbavíme semínek a třetinu dužiny nastrouháme. Mleté maso vložíme do mísy. Přidáme sůl, nadrobno nakrájenou oloupanou cibuli, nastrouhanou dýni, vejce a namočený chléb. Vše dobře propracujeme a vytvarujeme asi 20 koulí.
2. Pekáč vytřeme olejem, rozložíme do něj masové koule a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 25 minut. V misce smícháme med, zázvor, sůl a pepř. Směsí potřeme zbytek dýně pokrájené na kousky.
3. Přidáme je do trouby k masu a upečeme doměkka. Karbanátky rozdělíme na talíře, posypeme je pokrájenými dýňovými semínky, podlijeme výpekem a podáváme s pečenou dýní. Posypeme lístky tymiánu a ozdobíme mátou.
Doba přípravy 50 minut.
1 porce obsahuje 2335 kJ/558 kcal
Počet porcí/kusů 4