Slané dýňové koláčky z polenty
Suroviny: 400 g dužiny dýně, 1 cibule, 2 lžíce másla, sůl, mletý černý pepř, 500 ml mléka, 200 g polenty, 400 g rajčat, 100 g zelených oliv, hrst hladkolisté petrželky, 50 g nastrouhaného sýra, tuk na vymazání formiček
Postup:
1. Očištěnou dýňovou dužinu nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. V hrnci rozehřejeme máslo a zvolna na něm opečeme dýni s cibulí. Dochutíme solí a pepřem.
2. Do hrnce k dýni přilijeme mléko a 500 ml vody a přivedeme k varu. Přisypeme polentu a vaříme asi 15 minut.
3. Rajčata nakrájíme na kostky, olivy pokrájíme na kolečka. Petrželku nasekáme najemno a vše společně s nastrouhaným sýrem vmícháme do polentové kaše. Rozdělíme ji do tukem vymazaných formiček na koláčky. Vložíme je do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 25 minut.
Doba přípravy 55 minut.
1 porce obsahuje 1647 kJ/393 kcal
Počet porcí/kusů 4