Grilovaná zelenina
Suroviny: 1 větší cibule,?1 mrkev,?1/2 pórku,?1 cuketa,?1 lilek?, 1 rajče?, 3 snítky majoránky, ?sůl, špetka pepře, ?olej na potírání
?Ďábelská omáčka:?150 g majonézy, ?3 lžíce ostrého kečupu?, šťáva z 1/2 citronu, ?šťáva z 1/2 pomeranče, ?40 ml brandy?, špetka soli, špetka mletého pepře, ?špetka kajenského pepře, ?1 lžička tabasca, chilli omáčka podle chuti?, špetka cukru?
Sýrový krém:?50 g nivy, ?50 g másla?, 50 g měkkého tvarohu, ?5 lístečků bazalky, ?špetka soli, špetka mletého pepře, ?1lžíce mandlových lupínků
Postup:
1. Cibuli oloupeme, zeleninu omyjeme. Cibuli a rajče nakrájíme na měsíčky, mrkev, cuketu a lilek na silnější kolečka. Pórek nakrájíme na špalíčky. Zeleninu osolíme a opepříme.
2. Ďábelskou omáčku připravíme tak, že majonézu vyšleháme s kečupem. Při šlehání postupně přikapáváme citronovou a pomerančovou šťávu a nakonec brandy. Promícháme a dochutíme solí, pepřem, tabaskem a cukrem. Chilli omáčku přidáme nakonec podle chuti.
3. Změklé máslo vyšleháme s měkkým tvarohem. Nivu nadrobíme do vyšlehané směsi a důkladně zamícháme. Přidáme omytou a nasekanou bazalku a ochutíme solí a pepřem. Nakonec vmícháme mandlové lupínky.
4. Před grilováním osušíme lilek a cuketu papírovým ubrouskem. V misce smícháme 3 lžíce oleje s nadrobno nasekanou majoránkou. Zeleninu grilujeme z obou stran na rozpáleném grilu. Během grilování kousky zeleniny potíráme olejem s majoránkou. Servírujeme s ďábelskou omáčkou a sýrovým krémem, do kterých jednotlivé kousky grilované zeleniny namáčíme.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 710 kJ/170 kcal
Počet porcí/kusů 4