Štika na červeném víně
Potřebujeme: 800 g vykuchané štiky, sůl, mletý černý pepř, 1 citron, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, 1 lžička másla, 200 ml červeného vína, 2 lžíce rybízové marmelády, 1 lžíce cukru, 2-3 kousky hřebíčku, mletá skořice, 1 lžíce rozinek, 1 lžička škrobové moučky
Postup:
1. Očištěnou štiku opláchneme, osušíme a nakrájíme na podkovy. Osolíme je, opepříme a lehce zakapeme citronem. Pak je obalíme v hladké mouce. Na pánvi rozehřejeme olej a máslo a rybu po obou stranách osmažíme dozlatova (1 -15 minut). Přendáme ji na talířek a uložíme na teplém místě.
2. Do výpeku nalijeme červené víno, vmícháme marmeládu, cukr, hřebíček, skořici a rozinky. Povaříme asi 10 minut.
3. V mističce rozmícháme ve studené vodě škrob a zahustíme jím omáčku. Metličkou ji dobře promícháme, provaříme a dochutíme solí a pepřem.
4. Nakonec přidáme najemno nastrouhanou citronovou kůru, podle chuti i trochu citronové šťávy, promícháme a povaříme. Štiku rozdělíme na talíře a podlijeme omáčkou. Podáváme ji s bramborovou kaší, čerstvou zeleninou a zdobíme bylinkami.
Doba přípravy 50 minut.
1 porce obsahuje 1648 kJ/394 kcal
Počet porcí/kusů 4