Pstruzi s bylinkovou krustou
Potřebujeme: 4 stroužky česneku, sůl, 1/2 svazku petrželové natě, 3 lžíce lístků bazalky, 2 pstruzi, 1 citron, 2 lžíce hladké mouky, 140 g másla, 2 lžíce strouhanky, máslo na vymazání pekáčku
Postup:
1. Česnek oloupeme, prolisujeme a utřeme se solí. Bazalku s petrželkou usekáme najemno a promícháme s česnekem a solí. Bylinkovou směs s česnekem rozdělíme na dvě stejně velké části.
2. Pstruhy důkladně omyjeme ve studené vodě, ploutve i hlavu ponecháme. Vnitřky pstruhů pokapeme citronovou šťávou a rozdělíme do nich jednu část bylinkové směsi s česnekem. Z obou stran je posypeme moukou.
3. V pánvi nebo pekáčku rozehřejeme 100 g másla. Pstruhy zlehka poprášíme hladkou moukou a krátce je z obou stran osmahneme na rozehřátém tuku.
4. Do druhé porce bylinek s česnekem přimícháme zbytek změklého másla a 2 lžíce strouhanky. Vznikne nám hustá hmota.
5. Zapékací nádobu silně vytřeme máslem, položíme do ní osmahnuté pstruhy a naneseme na ně bylinkovou směs. Pekáček musí být dostatečně dlouhý, aby se pstruzi při pečení nezkroutili.
6. Ryby ještě přelijeme zbytkem másla, pokapeme citronem a dáme zapéci do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme za stálého dohlížení 20-30 minut, až krusta zezlátne. Pstruhy podáváme s pečenými brambory a plátky citronu.
Doba přípravy 50 minut.
1 porce obsahuje 3536 kJ/845 kcal
Počet porcí/kusů 2