Okoun s gratinovanou zeleninou
Potřebujeme: 1 lilek, 2 cukety, 2 papriky, sůl, olivový olej, 80 g másla, 50 g hladké mouky, 200 ml zeleninového vývaru, 300 ml mléka, špetka muškátového květu, 50 g jemně strouhaného parmazánu, mletý černý pepř, máslo na vymazání zapékací misky, 4 porce okouna, drcený kmín
Postup:
1. Zeleninu očistíme. Lilek a cukety nakrájíme na tenké plátky. Osolíme je a necháme "vypotit". Pak je papírovou utěrkou osušíme. Papriky nakrájíme na nudličky. Všechnu zeleninu opečeme na oleji v pánvi. Pak ji přendáme na papírovou utěrku, abychom ji zbavili přebytečného tuku.
2. Z 50 g másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem a mlékem, rozšleháme a 15 minut necháme provařit. Bešamel dochutíme muškátem, parmazánem a pepřem, popř. ho dosolíme.
3. Zapékací misku vymažeme máslem a naplníme zeleninou. Jednotlivé vrstvy přelijeme omáčkou. V troubě ji při 180 °C zapékáme asi 25 minut dozlatova.
4. Porce ryby očistíme, nasolíme a posypeme kmínem. V pánvi je na směsi oleje a zbylého másla z obou stran opečeme dozlatova.
Doba přípravy 70 minut.
1 porce obsahuje 2953 kJ/705 kcal
Počet porcí/kusů 4