Doporučujeme

RECEPTY: Miljeme sladkovodní ryby

Na dovolené jíme ryby a mořské plody, ale když jsme zpět doma, tak rybu na talíři často nevidíme. Je čas to změnit!


Bifteky ze sumce


Potřebujeme: 800 g filetu ze sumce, sůl, 1 citron, 80 g plátků anglické slaniny, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, 2 šalotky, 1/2 žluté papriky, 1 řapík celeru (bez listů), 100 ml bílého vína

Pikantní omáčka: 200 ml zakysané smetany, 1 lžíce rybí omáčky (příp. polévkového koření), drcený červený pepř, špetka chilli



?Postup:

1. Omytý a osušený filet sumčího masa rozkrojíme na 4 porce. Osolíme je, pokapeme citronovou šťávou a dáme rozležet do chladu asi na 2 hodiny.


2. Špalíčky rybího masa pevně zabalíme do plátků slaniny, zaprášíme hladkou moukou a zprudka opečeme na pánvi s rozpáleným olejem dozlatova. Vyjmeme je a na papírovém ubrousku necháme okapat přebytečný tuk. Opečenou rybu uchováme v teple stranou.


3. Do výpeku přidáme nadrobno usekanou šalotku, zbylou na nudličky nakrájenou slaninu, kousky žluté papriky, na plátky nakrájený řapíkatý celer a vše orestujeme. Přilijeme bílé víno a krátce na mírném plameni povaříme.


4. Do zakysané smetany přilijeme rybí omáčku. Dochutíme ji solí, pepřem a špetku chilli. Vše důkladně promícháme. Bifteky ze sumce podáváme se zeleninou a pikantní omáčkou.


Doba přípravy 40 (bez rozležení) minut.

1 porce obsahuje 2625 kJ/627 kcal

Počet porcí/kusů 4




Kapr na česneku


Potřebujeme: 1/2 kapra asi 800 g, 2 stroužky česneku, 1 lžička kmínu, sůl, 4 lžíce hladké mouky, olej, 1 palička česneku, 2 lžíce kaparů, 150 ml vývaru, bylinky na ozdobení



Postup:

1. Kapra očistíme, opláchneme a osušíme. Nakrájíme ho na porce a potřeme najemno nastrouhaným česnekem. Posypeme ho kmínem, osolíme a obalíme v hladké mouce.


2. Na pánvi rozpálíme olej a kapra ze všech stran osmažíme. Paličku česneku rozkrojíme a opečeme na pánvi společně s rybou.


3. Kapra i česnek vyjmeme a uchováme na teple. Výpek zaprášíme hladkou moukou, orestujeme a přidáme kapary.


4. Přilijeme vývar, dobře promícháme a necháme zvolna provářet asi 10 minut. Porce kapra dáme na talíře, podlijeme šťávou a doplníme opečeným česnekem. Podáváme s bramborami.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 1306 kJ/312 kcal

Počet porcí/kusů 4




Pstruzi s bylinkovou krustou 


Potřebujeme: 4 stroužky česneku, sůl, 1/2 svazku petrželové natě, 3 lžíce lístků bazalky, 2 pstruzi, 1 citron, 2 lžíce hladké mouky, 140 g másla, 2 lžíce strouhanky, máslo na vymazání pekáčku



Postup:

1. Česnek oloupeme, prolisujeme a utřeme se solí. Bazalku s petrželkou usekáme najemno a promícháme s česnekem a solí. Bylinkovou směs s česnekem rozdělíme na dvě stejně velké části.


2. Pstruhy důkladně omyjeme ve studené vodě, ploutve i hlavu ponecháme. Vnitřky pstruhů pokapeme citronovou šťávou a rozdělíme do nich jednu část bylinkové směsi s česnekem. Z obou stran je posypeme moukou.


3. V pánvi nebo pekáčku rozehřejeme 100 g másla. Pstruhy zlehka poprášíme hladkou moukou a krátce je z obou stran osmahneme na rozehřátém tuku.


4. Do druhé porce bylinek s česnekem přimícháme zbytek změklého másla a 2 lžíce strouhanky. Vznikne nám hustá hmota.


5. Zapékací nádobu silně vytřeme máslem, položíme do ní osmahnuté pstruhy a naneseme na ně bylinkovou směs. Pekáček musí být dostatečně dlouhý, aby se pstruzi při pečení nezkroutili.


6. Ryby ještě přelijeme zbytkem másla, pokapeme citronem a dáme zapéci do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme za stálého dohlížení 20-30 minut, až krusta zezlátne. Pstruhy podáváme s pečenými brambory a plátky citronu.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 3536 kJ/845 kcal

Počet porcí/kusů 2




Lín v bylinkovém těstíčku


Potřebujeme: 800 g lína nakrájeného na podkovy, 6 lžic hladké mouky, 50 ml mléka, 1 vejce, 100 g strouhaného parmazánu, 1 lžíce nasekaných bylinek (bazalka, tymián, rozmarýn), 4 stroužky česneku, sůl, olej na smažení, 1 citron



Postup:

1. Porce ryby opláchneme a osušíme. Mouku, mléko, vejce, strouhaný parmazán a nasekané bylinky promícháme na hladké těstíčko, které dochutíme utřeným česnekem a solí.


2. V hluboké pánvi rozpálíme olej. Porce lína namáčíme do těstíčka a pozvolna osmažíme v rozpáleném oleji dozlatova.


3. Osmažené kousky ryby pokládáme na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný olej. Podáváme s bramborovou kaší a zdobíme citronem.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1936 kJ/462 kcal

Počet porcí/kusů 4




Candát v alobalu se žampionovou směsí 


Potřebujeme: 800 g filetů z candáta, 1 citron, sůl, mletý černý pepř, 4 lžíce hladké mouky, olej, 300 g brambor, 1 lžíce másla

Žampionová směs: 1 cibule, 100 g žampionů, 2 sterilované okurky, 20 g sardelové pasty, 1 snítka petrželky



Postup:

1. Filety z candáta opláchneme, osušíme a nakrájíme na porce. Cibuli nakrájíme najemno, žampiony a okurky nakrájíme na drobné kostičky a petrželku nasekáme. Vše dáme do misky, přidáme sardelovou pastu a dobře promícháme.


2. Do filetů z candáta uděláme zářezy. Pak rybu pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Opečeme ji na rozpáleném oleji.


3. Brambory nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji. Pak je rozdělíme na větší pláty alobalu a položíme na ně opečené porce candáta.


4. Na candáta rozetřeme připravenou žampionovou směs a poklademe ji plátky citronu a pokapeme rozpuštěným máslem. Vše opatrně zabalíme do alobalu a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 25 minut při 190 - 200 °C. Podáváme v alobalu.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1406 kJ/336 kcal

Počet porcí/kusů 4




Okoun s gratinovanou zeleninou


Potřebujeme: 1 lilek, 2 cukety, 2 papriky, sůl, olivový olej, 80 g másla, 50 g hladké mouky, 200 ml zeleninového vývaru, 300 ml mléka, špetka muškátového květu, 50 g jemně strouhaného parmazánu, mletý černý pepř, máslo na vymazání zapékací misky, 4 porce okouna, drcený kmín



Postup:

1. Zeleninu očistíme. Lilek a cukety nakrájíme na tenké plátky. Osolíme je a necháme "vypotit". Pak je papírovou utěrkou osušíme. Papriky nakrájíme na nudličky. Všechnu zeleninu opečeme na oleji v pánvi. Pak ji přendáme na papírovou utěrku, abychom ji zbavili přebytečného tuku.


2. Z 50 g másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem a mlékem, rozšleháme a 15 minut necháme provařit. Bešamel dochutíme muškátem, parmazánem a pepřem, popř. ho dosolíme.


3. Zapékací misku vymažeme máslem a naplníme zeleninou. Jednotlivé vrstvy přelijeme omáčkou. V troubě ji při 180 °C zapékáme asi 25 minut dozlatova.


4. Porce ryby očistíme, nasolíme a posypeme kmínem. V pánvi je na směsi oleje a zbylého másla z obou stran opečeme dozlatova.


Doba přípravy 70 minut.

1 porce obsahuje 2953 kJ/705 kcal

Počet porcí/kusů 4




Špíz z amura


Potřebujeme: 600 g filetů z amura, sůl, mletý pepř, 1 lžička mleté papriky, rostlinný olej, 200 g malých rajčátek, 2 cibule, 100 g slaniny, šalvěj



Postup:

1. Rybí maso důkladně očistíme, opláchneme a osušíme. Nakrájíme ho na větší kostky. Dáme je do misky, osolíme, opepříme, posypeme paprikou, zakapeme olejem a promícháme.


2. Rajčátka omyjeme a rozpůlíme. Cibule oloupeme a rozčtvrtíme. Slaninu nakrájíme na tenké plátky.


3. Kousky ryby obalíme plátky slaniny a střídavě se zeleninou a lístečky šalvěje je napícháme na kovové jehly nebo navlhčené špejle.


4. Na pánvi rozehřejeme olej a špízy zvolna ze všech stran opečeme. Podáváme je s chlebem.


Doba přípravy 35 minut.

1 porce obsahuje 1419 kJ/339 kcal

Počet porcí/kusů 4




Štika na červeném víně


Potřebujeme: 800 g vykuchané štiky, sůl, mletý černý pepř, 1 citron, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, 1 lžička másla, 200 ml červeného vína, 2 lžíce rybízové marmelády, 1 lžíce cukru, 2-3 kousky hřebíčku, mletá skořice, 1 lžíce rozinek, 1 lžička škrobové moučky



Postup:

1. Očištěnou štiku opláchneme, osušíme a nakrájíme na podkovy. Osolíme je, opepříme a lehce zakapeme citronem. Pak je obalíme v hladké mouce. Na pánvi rozehřejeme olej a máslo a rybu po obou stranách osmažíme dozlatova (1 -15 minut). Přendáme ji na talířek a uložíme na teplém místě.


2. Do výpeku nalijeme červené víno, vmícháme marmeládu, cukr, hřebíček, skořici a rozinky. Povaříme asi 10 minut.


3. V mističce rozmícháme ve studené vodě škrob a zahustíme jím omáčku. Metličkou ji dobře promícháme, provaříme a dochutíme solí a pepřem.


4. Nakonec přidáme najemno nastrouhanou citronovou kůru, podle chuti i trochu citronové šťávy, promícháme a povaříme. Štiku rozdělíme na talíře a podlijeme omáčkou. Podáváme ji s bramborovou kaší, čerstvou zeleninou a zdobíme bylinkami.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 1648 kJ/394 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás