Lahůdka, na které si pochutnají nejen vegetariáni. Připravte si k obědu falafel se salátkem.

Ingredience

250 g suchých mungo fazolí
4 stroužky česneku
sůl
1 lžička římského kmínu
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mleté kurkumy
1 lžička sladké papriky
2 lžíce strouhanky
2 lžíce rostlinného oleje
4 chlebové placky

Doplnění:
nakrájené ředkvičky a avokádo, lístky koriandru
200 g bílého jogurtu na pokapání

1. Suché neloupané mungo fazole nejlépe den předem namočíme do studené vody a necháme přes noc v pokojové teplotě nabobtnat. 

2. Druhý den namočené fazole scedíme, dáme do hrnce a zalijeme čistou vodou (asi prst nad fazole). Přivedeme k varu, teplotu ztlumíne a zvolna vaříme 15 – 20 minut doměkka. Uvařené fazole propláchneme studenou vodou, necháme je oschnout a nasypeme do robotu s noži. Přidáme oloupané stroužky česneku, 1 lžičku soli a koření. Vše rozmixujeme na hustou hmotu, kterou ještě zahustíme strouhankou. 

3. Z fazolové hmoty tvoříme malé karbanátky, pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem a pak potřeme olejem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut dozlatova. 

4. Upečené karbanátky rozdělíme na teplé chlebové placky. Přidáme kolečka ředkviček, kousky avokáda a lístky koriandru. Pokapeme jogurtem.