Úvodem je dobré podotknout, že fyziologická potřeba vitaminu C se zvyšuje nejen při aktivním (a také pasivním) kouření, ale rovněž s rostoucím věkem, při různých onemocněních či během zvýšené fyzické nebo psychické zátěže.
Likvidátor volných radikálů
Céčko: přeceňovaný vitamin nebo podzimní nezbytnost? |
Vitamin C (kyselina askorbová) zastává v našem těle nespočet důležitých funkcí: Stimuluje tvorbu bílých krvinek a podporuje odolnost organismu proti infekcím, napomáhá udržovat pevnost cévních stěn (hlavně kapilár), je nezbytný pro tvorbu kolagenu a udržení zdravých kostí, zubů, chrupavek, dásní a pokožky, brzdí zánětlivé procesy, snižuje riziko srdečně cévních onemocnění, podporuje tvorbu antistresových hormonů a působí jako mimořádně silný antioxidant, což je dvojnásobně důležité zejména pro ty, kteří holdují tabáku.
Kouření totiž podporuje intenzivní tvorbu kyslíkových volných radikálů, které urychlují proces stárnutí a přispívají ke vzniku celé řady různých chorob. A právě těmhle zákeřným škůdcům dokáže C vitamin velmi účinně čelit přímo na buněčné úrovni.
Rekordmani z rostlinné říše
Nedostatek „céčka“ se projevuje zvýšenou únavou, sklony k letargickým náladám a depresivním stavům, zvýšenou krvácivostí a záněty dásní, častou tvorbou modřin, suchou kůží a rychlejší tvorbou vrásek, lámavými a třepícími se vlasy, chronickou bolestí kloubů a zhoršenou imunitou.
Pokud na sobě pozorujete některé z uvedených příznaků, měli byste obohatit jídelníček o přírodní zdroje vitaminu C. Mezi ty nejlepší patří šípky či rakytník. Ve 100 gramech šípkové dužiny je 200 až 500 mg „céčka“, což představuje skoro desetinásobek toho, co obsahují desetin citrony. A jediná kulička rakytníku pokryje doporučenou denní dávku „céčka“ pro dospělého.
Co ještě vitamin C dokáže
|
Z exotických druhů si své prvenství drží „nebeské ovoce“ camu camu, plody stromu Myrciaria dubia vyskytující se v deštné části amazonského pralesa, které svým vzhledem připomínají naše „špendlíky“ (100 gramů obsahuje více než 2000 miligramů vitaminu C).
Dobrou zásobárnou kyseliny askorbové jsou ale také citrusy, jahody, černý rybíz, paprika (hlavně červená), zelí, rajčata, brokolice a růžičková kapusta.
Elixír zdraví z mrazáku
Ovoce a zeleninu je ovšem zapotřebí konzumovat čerstvé a v syrovém stavu. Vitamin C je nesmírně citlivý na tepelnou úpravu, světlo a vlhko a jeho množství se rapidně snižuje nejen vařením, ale také ohříváním (stačí si jen přihřát jídlo v mikrovlnné troubě), sterilováním či dlouhým skladováním.
Dokonce i tak krátká tepelná úprava, jako je blanšírování, způsobuje velké nutriční ztráty. Jestliže vám z letní sklizně zůstaly přebytky ovoce a zeleniny, které nezvládnete spotřebovat, plody si raději zamrazte. Tenhle způsob skladování je z hlediska zachování nutričních hodnot tím nejšetrnějším.