Nehty u našich předků hrály poměrně důležitou úlohu. Ve starodávném Egyptě například fungovaly na bázi občanského průkazu. Barva, kterou člověk na „drápkách“ nosil, totiž vypovídala o jeho společenském postavení. Tehdejší mocní a bohatí používali tmavé pigmenty.
Například egyptská vládkyně Kleopatra si potrpěla na karmínový odstín. Poddaní a chudší vrstvy měli k dispozici jen světlé a pastelové tóny. A běda tomu, kdo by podváděl!
V dnešní době jsou nehty brány jako přirozená dekorace rukou. Ale ne každý se má čím chlubit. Stres. Používání saponátů. Zdravotní problémy. To všechno a mnohem více dokáže udělat z vašich nehtů nevzhledný „trhací blok“. Čím tedy můžete podpořit jejich pevnost a hladký vzhled?
Omezte lakování
Nalakované nehty působí hezky upraveně, navíc zakryjí i nějaký ten nedostatek, například nerovný povrch, není proto divu, že je spousta (a nejen) žen tak ráda a často nosí. Žijí totiž v domnění, že vrstva laku nehty zpevňuje a ochrání je před poškozením. Podle dermatologů je to ale přesně naopak.
Při častém lakování se chemikálie vsakují do nehtů a způsobují jejich barevné změny. Vzpomeňte si, jak vypadaly vaše „drápky“, když jste z nich odstranili červený nebo jiný tmavý lak. Většinou byly zažloutlé, působily unaveně, drsně a rozštěpeně.
A to není všechno. Laky obsahují spoustu toxinů, které oslabují váš organismus a mohou ohrozit vaši imunitu. Tak pozor na to!
Lepší volba: Poté, co si nehty odlakujete, už na ně nic nedávejte. Nechte je několik dnů (ideálně týdnů) odpočinout. Oslabené nehty masírujte půlkou vymačkaného citronu, který jim dodá bělost a vitamin C. K rychlejší regeneraci pomůže i vhodná strava bohatá na zinek, obsažený kupříkladu v dýňových semínkách.
Vitaminová bomba pro krásné ruceJaké potraviny byste měli mít ve svém jídelníčku, aby vaše nehty dobře rostly? Vitamin A: Posiluje nehty a zajišťuje jim vláčnost a pružnost. Jeho bohatým zdrojem jsou hovězí či vepřová játra. Najdete ho i v sušených meruňkách, mrkvi nebo špenátu. Vitamin C: Podporuje tvorbu kolagenu, nehty jsou pak pružnější. Céčko zároveň zamezuje riziku záděr. Na „céčko“ je bohatá čerstvá zelenina, především brambory, zelí nebo brokolice. Z ovoce jasně vede černý rybíz a rakytník. Vitamin B: Dodává nehtům pružnost a podporuje jejich rychlou regeneraci. Určitě nesáhnete vedle, když si dopřejete banány, avokádo, chřest, borůvky, mléko, rýži, vajíčka nebo maso (především vnitřnosti). Vitamin E: Podporuje oběh krve a zamezuje žloutnutí nehtů. Najdete ho v rostlinných olejích, ořeších, semínkách, zelenině (například v hlávkovém salátu, špenátu, kapustě, rajčatech, chřestu či mrkvi). Vitamin D: Zoceluje nehty, aby byly pevnější a odolnější. Nachází se zejména v rybách, plodech moře, vaječných žloutcích a mléčných výrobcích. |
Pokud bez barvení nevydržíte, použijte alespoň přírodní laky, které neobsahují parabeny, syntetické a toxické látky (jako je třeba formaldehyd, toluen nebo xylen).
Nepoužívejte kleštičky
Nehty se musí zkracovat, jinak se dříve nebo později polámou. Přestože to zní zvláštně, odborníci doporučují nepoužívat na manikúru kleštičky. Proč? Jsou sice velmi praktické, ale mají jednu nevýhodu – „cvakají“ nehty po kouscích! Tato technika je velmi nebezpečná, protože nehty vystavuje riziku vzniku prasklinek, které mohou vést k ještě větší lámavosti a štěpení.
Lepší volba: Mnohem lepší je zkracovat nehty postupně, například pomocí pilníku. Tento nástroj vyžaduje sice trochu trpělivosti, ale ta se vyplatí. Na pilník, na rozdíl od kleštiček, nevyvíjejí ruce tak velký tlak, proto je manikúra šetrnější.
Uklízejte v rukavicích
Domácí práce, jako je úklid, mytí nádobí nebo podlahy, se často neblaze podepisují na kráse rukou, které práce s vodou a chemikáliemi nepříjemně vysušuje. Pokud své dlaně a nehty zavčasu neochráníte, hrozí vám podráždění kůže a větší lámavost nehtů.
Lepší volba: Ať už děláte jakoukoliv domácí práci, raději si navlékněte ochranné rukavice! Zkusit můžete klasické latexové, které jsou pohodlné a dobře se nosí. K dostání jsou ve dvou verzích, s pudrem a bez pudru. V pudrové variantě je použitý kukuřičný škrob, který zabraňuje pocení rukou.
Dobré jsou i jednorázové nitrilové rukavice, neobsahují latex a jsou odolné vůči chemikáliím. Pokud nechcete riskovat, že se rukavice protrhnou, vložte do špiček prstů trochu vaty.
Jezte více rýže
Potraviny, které jíte, ovlivňují nejen vaše zdraví, ale i vzhled. Ideální jídelníček pro nehty zahrnuje potraviny s vysokým podílem vitaminu B, jednou z nich je například rýže. Dopřejte si tuto přílohu několikrát týdně. Uvidíte, že se brzy zlepší kvalita vašich vlasů i nehtů.
Lepší volba: Zakomponujte do svého jídelníčku hnědou rýži, která má nejvyšší podíl vitaminů a minerálů. Dopřát si můžete také klasickou bílou rýži či výrobky z ní: například chléb nebo nudle. Variací rýžových jídel je mnoho, kromě oblíbeného rizota si můžete připravit zeleninovou paellu, smaženou rýži, nudle s kuřecím masem či různé závitky.
Vyhněte se zpevňovači
Většina z nás předpokládá, že zpevňovač nehty posílí a budou automaticky odolnější vůči nárazům, třepení, štěpení i působení chemikálií. Ano, zpočátku to tak skutečně vypadá. Nehty jsou tvrdší a působí pevněji. Ale podle odborníků jde pouze o optický klam. Zpevňovače totiž „drápky“ dlouhodobě vysušují, a ty jsou tak paradoxně náchylnější k lámání.
Lepší volba: Vyšší odolnost svým nehtům dodáte pravidelným masírováním vazelínou. Díky tomu budou vláčnější, ohebnější a pružnější. Doporučujeme používat raději vazelínu bez parfemace, která je k nehtům a pokožce rukou šetrnější. Seženete ji v každé drogerii.