Tavený plátkový sýr
Většinou se používá k obložení sendvičů či toastů. Skvělé na něm je, že je měkký, voňavý a každý plátek je zabalený zvlášť (takže ho nezapatláte rukama).
Výrobek má žlutou barvu, jak se očekává, ovšem s jeho výživovými hodnotami to tak slavné není. Obsahuje pouze 45 až 48 % sýra a někdy dokonce i méně, v důsledku čehož se už nedá nazvat sýrem, ale spíš alternativou mléčného výrobku.
Navíc je taveňák v plátcích vyráběný z levnějších surovin, jako je odstředěné mléko, palmový tuk a tavicí soli (fosforečnany), o nichž je známo, že mohou ve větším množství narušit tvorbu kostí.
Jaký je tedy bonus tohoto produktu? Zřejmě jeho vyšší trvanlivost a snadné použití. Ale stojí vám to za to?
Lepší varianta: Pravdou je, že tavený plátkový sýr je stejně drahý, ale méně kvalitní než třeba obyčejný eidam. Proto si raději kupte dvacet deka přírodního sýra, který vám dá spoustu vitaminů a minerálů. Sice nevydrží tolik, co plátkový taveňák, ale tělo vám za něj více poděkuje.