Celozrnné pečivo
Většina z nás se snaží žít zdravě. Proto se občas „plácneme přes kapsu“ a místo bílého rohlíku za dvě koruny padesát koupíme raději jeho celozrnnou verzi. Jenže i tady můžeme naletět.
Za co nejvíc utrácíme?Podle statistik Češi nejvíce peněz vydají za bydlení. Hned na druhém místě jsou to nealkoholické nápoje (cola, limonády, minerálky nebo ovocné džusy). Dalším lákadlem pro „utráceče“ jsou různé technické novinky, které si ale většina lidí objednává na internetu, kde jsou levnější. Žádaným zbožím je i móda (oblečení, boty, sportovní prádlo), telekomunikační služby, kultura, sport či dobré jídlo v dražší restauraci. |
Ne každý tmavý rohlík, houska nebo chleba jsou totiž vyrobeny z drahé celozrnné mouky! Někteří obchodníci švindlují a klasické pšeničné pečivo dobarvují karamelem, melasou nebo praženým ječmenem.
Proto pokud vidíte na krámě celozrnný rohlík, který nestojí ani tři koruny, neberte ho! Málokterý výrobce by zlevnil zboží z drahé celozrnné mouky na pakatel.
Lepší varianta: Pravý celozrnný výrobek poznáte podle složení, vždycky musí obsahovat 80 % celozrnné mouky. Ale pozor: Pokud je na etiketě uvedená jako první bílá pšeničná mouka, jde asi také o „celozrnný padělek“.
Ošidné mohou být i pojmy celozrnný a cereální. Cereální pečivo není celozrnné! Je upečené ze směsi (bílé) pšeničné a žitné mouky a pro oko zákazníka ozvláštněné přídavkem lněných semínek nebo otrub. Chcete-li tedy získat opravdu „celozrnný originál“, počítejte s tím, že si za něj pořádně připlatíte. Slevy se na něj určitě jen tak nevztahují.