Toxiny, které se přes rok hromadí v našem těle, způsobují, že jsme unavení a malátní. Tělo musí vynakládat energii navíc, aby se těchto toxinů zbavilo, což našim vnitřním orgánům snižuje schopnost správně fungovat. Když už tedy děláme jarní úklid v našich domovech, pojďme před aktivním létem udělat generální úklid také v našich tělech.
Perlivý čaj plný zdraví
Perlivý nápoj z kombuchy lze snadno koupit hotový ve zdravé výživě, vyrobit si ho ale můžete také doma. Kombucha má prokazatelné účinky na naše trávení, protože jde o fermentovaný nápoj, podobně jako kefír. Posiluje imunitní systém, zlepšuje spánek, mozkové funkce a metabolismus.
Pro regeneraci jaterJsou to právě játra, která celoročně filtrují z našeho těla všechny škodlivé a toxické látky, a jsou proto maximálně zatěžována. Jarní detox podpořte absencí alkoholu a pravidelným užíváním ostropestřce mariánského, který už v antice užívali jako lék na hadí uštknutí, tedy de facto jed, a od 17. století cíleně na jaterní obtíže nebo deprese. Běžně si ho na louce můžete splést s obyčejným bodlákem, ne nadarmo se mu přezdívalo Kristova koruna. Původní druh se vyskytuje na Kanárských ostrovech a ve Středomoří. Ostropestřec dokáže při pravidelném užívání podpořit regeneraci jater, měli byste ho tedy z preventivních důvodů zařadit nejen na jaře a na podzim, obzvláště pokud si častěji dopřáváte alkohol a tučná jídla. Využívá se ale také na léčbu depresí, alergií, astmatu nebo kožních problémů. Nejčastější formou, která je běžně k dostání, jsou tablety. Ty je vhodné užívat podle návodu. Zakoupit lze také rozdrcená semena, která jsou ideální na přípravu čaje. Na šálek o objemu 250 ml je optimální jedna čajová lžička drti. Dejte však pozor, aby se semena během přípravy nedotýkala ničeho kovového, protože by se znehodnotila. Lisovat z nich můžete také olej nebo macerováním v alkoholu vyrobit tinkturu. Tinktura se potom užívá dvakrát nebo čtyřikrát denně. |
Má antibiotické a detoxikační účinky, což s příchodem jarní očisty přijde vhod. Pravidelná konzumace pomáhá rovněž lidem s kožními problémy, především lupénkou, nebo alergiemi. Obsahuje vitaminy skupiny B, C, D, E a K. Pokud o účincích perlivého nápoje ještě pochybujete, možná vás přesvědčí to, že lidé, kteří nápoj popíjeli pravidelně, prý dokonce neměli žádné vážnější komplikace po ozáření v Černobylu.
Odradit vás nesmí jen rosolovitá houba, vznášející se na povrchu sklenice, ve které nápoj vzniká. Právě ta v něm vytváří všechno dobro tím, že konzumuje cukr. Ve skutečnosti nejde o houbu, ale o uskupení želatiny, které vzniká symbiózou kvasinek, bakteriálních kultur a lišejníku.
A díky ní také může v nálevu z oslazeného černého čaje vznikat proces fermentace, který má blahodárné účinky nejen na naše zažívání. Výsledná chuť nápoje je sladkokyselá a jeho kyselost se úměrně zvyšuje s počtem dní, po které houbu necháme požírat cukr v nálevu. Po překročení určitého časového limitu tak můžeme z kombuchy snadno vyrobit také ocet, který je vhodný do o salátů.
Vyrobte si nápoj doma
Násadu kombuchy můžete koupit ve zdravé výživě, zkusit ale můžete také sílu internetu. Facebookové skupiny dnes nabízejí možnosti, jak za hubičku sehnat násadu kombuchy od lidí přímo v místě vašeho bydliště. Třeba vaše sousedka kombuchu pěstuje a vy o tom ani nevíte!
Pokud máte kombuchu, uvařte větší množství kvalitního černého nebo zeleného čaje. Odborníci doporučují černý, ve kterém se houbě lépe daří. Na tři litry byste měli použít alespoň čtyři sáčky čaje a 270 g cukru.
Teprve když čaj vychladne, přidejte do něj kombuchu a s ní také asi 1 dcl tekutiny, tedy hotového nápoje, který zakoupíte nebo obdržíte společně s houbou.
Nádobu s čajem potom zakryjte látkou nebo gázou, aby se dovnitř nemohly dostat nečistoty, a na teplém místě nechte stát asi sedm nebo deset dní. Rozhodně nádobu neuzavírejte vzduchotěsně.
Chuť hotové kombuchy je na vás, ale platí, že čím déle houba v čaji je, tím více cukru požírá, a tím je výsledný nápoj octovitější. Když vám chuť nápoje vyhovuje, přelijte ho do lahví a houbu nechte na dně společně s trochou tekutiny, tak jak jste ji na začátku zakoupili. S častým používáním se houba bude množit, můžete tak její dceřiné kousky poslat zase o dům dál.
Hotový nápoj skladujte v lednici, kde se chladem zastaví proces fermentace, a pijte podle libosti. V lednici vydrží asi čtyři dny. Doplnit ho můžete ovocem, například malinami, které nápoji dodají jinou chuť a zároveň díky svému cukru podpoří fermentaci.
Kombucha je výborná také ve smoothie, na ledu nebo s čerstvými bylinkami, například s mátou.