K tomu všemu ještě přidáme recepty, které nejen úžasně chutnají, ale dlouhodobě nás zasytí.
Treska á la caprese
Na 1 porci: Pokrájejte 200 g mangoldu na proužky, rajče a 60 g mozzarelly na plátky, nasekejte půlku šalotky, stroužek česneku a snítku bazalky.
Cca 350 g tmavé tresky osolte a posypte mletým černým pepřem. Šalotku a česnek orestujte na lžičce oleje. Přidejte pokrájený mangold a poduste ho, dochuťte solí a pepřem. Zeleninu vložte do zapékací nádoby. Navrch rozložte tresku a rozdělte na ni plátky rajčete a mozzarelly. Zapečte v předehřáté troubě na 200 °C (horkovzdušná 180 °C) asi deset minut. Pak nasekejte lžičku kaparů, smíchejte je s bazalkou, lžičkou oleje a trochou nastrouhané citronové kůry. Směs rozdělte na tresku a pečte dalších deset minut.
Příprava: 45 minut (470 kcal, bílkoviny 49 g, tuky 26 g, sacharidy 12 g)
Asijský rýžový salát
Na 1 porci: V osolené vodě uvařte 80 g dlouhozrnné rýže se špetkou kurkumy, 150 g krůtího steaku nakrájejte na kousky velké jako sousto a opékejte je asi pět minut na lžičce oleje.
Pokrájejte nadrobno kousek zázvoru (0,5 cm), stroužek česneku a půlku šalotky. Na proužky nakrouhejte 80 g červeného zelí a pokrájejte jarní cibulku. Zázvor, česnek, šalotku a půl lžičky červené kari pasty přidejte k masu a také opečte. Do pánve přihoďte rýži, směs ochuťte lžící sójové omáčky, polovinou lžičky sladké chilli omáčky a trochou limetové šťávy. Nasekejte lžičku solených burských oříšků a vmíchejte je do salátu společně s červeným zelím, jarní cibulkou a 50 g zeleného cukrového krásku.
Příprava: 30 minut (520 kcal, bílkoviny 46 g, tuky 19 g, sacharidy 41 g)
Vegetariánské těstoviny po boloňsku
Na 1 porci: Z půlky kedlubny nakrájejte spirálovým kráječem nudličky a osolte je, 20 g slunečnicových semínek spařte horkou osolenou vodou a nechte nabobtnat. Nakrájejte na kostičky 25 g žampionů, mrkev, 15 g celeru, půl šalotky a stroužek česneku. Slunečnicová semínka slijte a posekejte nadrobno.
Připravené suroviny kromě kedlubny restujte na lžičce oleje asi sedm minut. Vmíchejte lžičku rajského protlaku. Přidejte asi čtvrt plechovky (425 g) naložených kousků rajčat, 50 ml vody a bobkový list. Vše povařte zhruba dvacet minut. Umelte lžičku kešu ořechů a nasekejte stroužek česneku. Obojí orestujte na pánvi bez tuku. Promíchejte s polovinou lžičky rozdrobeného droždí a špetkou soli. Nudličky z kedlubny oblanšírujte na minutku v horké slané vodě, slijte je a promíchejte s boloňskou omáčkou. Podávejte ozdobené bazalkou a oříškovým topingem.
Příprava: 45 minut (290 kcal, bílkoviny 13 g, tuky 15 g, sacharidy 21 g)