Vědci stále častěji varují před „sladkou závislostí“, která způsobuje řadu problémů, od zubního kazu přes cukrovku až po aterosklerózu. Jak to tedy s těmi cukry vlastně je?

Určitě jste už zaslechli pojmy sacharóza, glukóza a fruktóza. Všechny tyhle cukry najdeme v přírodní podobě v ovoci, zelenině, mléčných výrobcích nebo obilovinách a často se přidávají i do průmyslově zpracovaných potravin. Tím ale jejich podobnost končí. Z hlediska chemické struktury jde o tři různé látky. A liší se i způsob, kterým tělo tyhle sacharidy metabolizuje a jak následně působí na naše zdraví.

Glukóza – blesková vzpruha

Jedná se o jednoduchý cukr neboli monosacharid (obsahuje jednu základní cukernou jednotku), který tvoří základní stavební kámen ostatních sacharidů.

Odbornice: Neslaďte, omezte bílou mouku. Cukry mohou za většinu nemocí

Glukóza je méně sladká než fruktóza nebo sacharóza. Vstřebává se přímo do krve přes sliznici tenkého střeva a poté je ihned dopravena k cílovým buňkám. Zvyšuje tedy glykémii (koncentraci glukózy v krvi) podstatně rychleji než ostatní sacharidy a zároveň stimuluje uvolňování inzulinu. Proto díky ní velmi rychle získáme energii, což je výhodné například před či po náročném sportovním výkonu. Zkrátka pokaždé, když potřebujeme okamžitou vzpruhu.

V opačném případě si ale z dlouhodobého hlediska zaděláváme na nadváhu a obezitu, odkud je pak už jenom krůček k hypertenzi, srdečně cévním potížím a mnoha dalším problémům.

Fruktóza – plíživá závislost

Tenhle monosacharid je ze všech tří zmíněných cukrů nejsladší. Označuje se také jako ovocný cukr. Na rozdíl od glukózy ovšem glykémii zvyšuje mnohem pomaleji a postupněji. Nicméně i tak může mít nadměrná a dlouhodobá konzumace fruktózy závažné nežádoucí účinky na naše zdraví.

Aby totiž tělo mohlo fruktózu využít jako zdroj energie, musí ji nejprve přeměnit na glukózu, což se odehrává v játrech. Pokud konzumujete fruktózy víc, než vaše játra zvládnou, nadbytečný cukr se přemění na cholesterol a triglyceridy (látky, které se nejčastěji dávají do souvislosti s aterosklerózou).

Mezi onemocnění spojovaná s nadměrnou konzumací fruktózy patří i inzulinová rezistence, diabetes druhého typu, ztučnění jater a metabolický syndrom. Fruktóza navíc zvyšuje hladinu hormonu hladu v krvi (ghrelin), což snižuje pocit sytosti a nutí nás jíst mnohem častěji.

Sacharóza – klasika v cukřence

Tak zní odborný název pro docela obyčejný kuchyňský cukr. Sacharóza je méně sladká než fruktóza, ale sladší než glukóza. Patří do skupiny disacharidů (tvoří ji dvě základní cukerné jednotky), proto ji naše tělo musí nejdřív rozštěpit na monosacharidy, aby ji dovedlo využít.

Tenhle proces začíná už v ústech. K dalšímu štěpení pak dochází v žaludku a tenkém střevě, kde se sacharóza rozkládá na glukózu a fruktózu. Přítomnost glukózy v trávenině zvyšuje zároveň i množství fruktózy vstřebávané do krve a podporuje uvolňování inzulinu.

Ilustrační snímek

Jestliže tedy konzumujete sacharózu, vstřebá se víc fruktózy (a víc se jí přemění na tuky), než když jíte samotnou fruktózu. Současná konzumace glukózy a fruktózy může proto vaše zdraví poškodit víc, než když tyhle sacharidy jíte samostatně.

Sladký život bez cukru

Chcete se vyhnout zdravotním rizikům? Zkuste přírodní sladidla, která jsou zdravější a chutnější než rafinovaný bílý cukr.

Co dělat, když chcete omezit cukr? Zapomeňte na rohlíky a nezajídejte žal

Domácí med: Můžete ho používat do čaje nebo do kávy, na pečení i vaření. Je mnohem sladší než běžný cukr, takže ho stačí menší množství, a obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek.

Kokosový cukr: Jedno z nejlepších přírodních sladidel s nízkým glykemickým indexem, ideální do čaje i kávy, zákusků, smoothies či koktejlů. Obsahuje minerály, jako je hořčík, draslík, zinek a železo, a je bohatý na vitaminy skupiny B.

Kde byste ho nečekali

Cukr není obsažen pouze v sušenkách, bonbonech nebo čokoládě, jak by se mohlo na první pohled zdát. Najdete ho třeba také v kečupu, instantní smetaně do kávy, konzervovaných potravinách, cereálních směsích, hotových jídlech, některých uzeninách, alkoholu či v láku od okurek.

Skryté cukry se také často maskují pod různými názvy na etiketách, jako je například: datlový sirup, rýžový sirup, dextróza, galaktóza, hnědý cukr, hroznový nový cukr, izoglukóza, karamel, karobový sirup atd.