Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přerušená oprava školy Střezina v Hradci by se mohla rozjet na podzim

  17:26
Letité patálie s nedotaženou opravou Základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové by mohly skončit. Radnice už má upravený projekt na dokončení tří objektů rozestavěných před třemi lety stavební firmou Prima.
Přestavba základní umělecké školy začala v roce 2018, firma však záhy od smlouvy odstoupila kvůli problematickému projektu.

Přestavba základní umělecké školy začala v roce 2018, firma však záhy od smlouvy odstoupila kvůli problematickému projektu. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Už několik let se mělo v opravených budovách největší české základní umělecké školy (ZUŠ) učit. Střezina však na rekonstrukci areálu stále čeká. V roce 2018 sice práce na přestavbě začaly, následovalo však odstoupení stavební firmy i dohady s městem, kdo za nesrovnalosti může.

Hradecká radnice však už nyní vyhlíží tendr na první část přestavby. Stavět se má letos. Jde o pavilony taneční a výtvarný a o spojovací chodbu mezi nimi.

„Nyní nás čeká vypsání výběrového řízení na dodavatele stavby. Předpokládám, že to budeme schvalovat na nejbližší nebo po ní následující radě města,“ řekl náměstek primátora pro investice Jiří Bláha (ODS).

Pro školu jde o trpké vítězství. Zmíněné budovy měly být původně dokončeny už v roce 2018. Další potíže přišly při výběru projektanta, kdy hned dvě firmy zakázku na úpravu dokumentace odřekly.

Stávající projekční kancelář BKN z Vysokého Mýta měla podle smlouvy dodat první část dokumentů už loni v březnu, finální verzi pro výběrové řízení a samotnou stavbu pak do jednoho a půl měsíce od získání pravomocného rozhodnutí o změně stavby před dokončením.

Jenže to má Hradec v ruce už od loňského července. Buď tedy projektant nabral půlroční zpoždění, nebo papíry měsíce ležely na investičním odboru radnice.

Neveřejné informace

Magistrát se odpovědi vyhýbá, nechce ani sdělit, jak se změnila cena stavby těchto tří objektů. Podle informací MF DNES šlo o významný nárůst oproti původně vysoutěženým cenám. I kvůli tomu, že původní projektované náklady byly značně podhodnocené.

„Jde o materiál, který teprve bude projednávat rada města. Ty informace jsou v tuto chvíli neveřejné,“ odmítl odpovědět náměstek Bláha.

„K určitému navýšení ceny tam došlo, ale investiční odbor odhadovanou cenu s ohledem na budoucí výběrové řízení nechce prezentovat,“ sdělila mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová.

Radnice zřejmě věří, že zatajením odhadované ceny se jí podaří vysoutěžit stavbu levněji. Ostatně jedním ze záměrů úpravy projektu bylo zlevnit. Místo toho cena zamířila nahoru.

Ve zrevidovaném projektu došlo především k opravě chyb z původní dokumentace. Stavební firma Prima před třemi lety tvrdila, že podle ní se zakázka nedá dokončit. Náměstek Bláha to nyní přiznal: „Z nutných úprav je zřejmé, že Prima měla pravdu.“

Nutnost většiny úprav vyplynula už při původní stavbě před třemi lety. Jde například o změnu dispozic výtvarného pavilonu včetně přesunu výtahu ze zadní části chodby ke vstupu. Spojovací chodba nebude mít prosklenou fasádu, ale kvůli uhnilým sloupům bude zděná s okny. Také taneční pavilon se dočká dispozičních změn, navíc bude bezbariérový.

„Jde o změny, které jsme iniciovali už při původní stavbě, ale vzhledem k jejímu přerušení nebyly zapracovány. Žádné jiné zásadní úpravy tam z našeho funkčního pohledu nejsou,“ zhodnotil dokumentaci ředitel školy Karel Šust.

Tělocvična půjde k zemi

Stejná projekční kancelář v říjnu získala městskou zakázku také na druhou etapu rekonstrukce. Ta zahrnuje všechny zbývající objekty vyjma parkoviště před areálem, které město vybudovalo vloni. Také tato dokumentace směřuje do finále. Podle smlouvy by měla být ve verzi pro stavební úřad hotová v dubnu.

Nejdražší položkou v druhé etapě bude objekt s koncertními sály, který měl vzniknout přestavbou staré tělocvičny. Rada města však tento týden kývla na požadavek, aby tělocvična šla k zemi a sály vznikly jako novostavba.

„Ukázalo se, že to bude technicky efektivnější řešení. Finančně projektant vyčíslil rozdíl těchto variant asi na pět milionů korun,“ vysvětlil náměstek.

„Myslím, že je to velmi racionální. Sice narostou stavební náklady, ale ušetří se na provozu. Nebude muset být tak náročné napojení na elektřinu, bude úspornější vzduchotechnika a podobně,“ vyčetl výhody Martin Hanousek (Zelení), bývalý náměstek primátora pro školství, který se na úpravě dokumentace podílel.

Kde vzít 200 milionů?

Cena objektu koncertních sálů však oproti původní verzi stoupne o více než pět milionů. Původně měla budova stát 47 milionů korun, nový odhad je 84 milionů. Podle radnice částka stoupla kvůli nárůstu cen ve stavebnictví i kvůli tomu, že původní projekt nepočítal s vybavením sedačkami a jevištní technikou.

„Původní cena byla nesmyslná. Už tehdy nebyla udělaná podle aktuálních ceníků. Ten (stavební) rozdíl tak reálně bude někde kolem 10 milionů korun,“ odmítl téměř dvojnásobné prodražení Hanousek.

Zatímco na první etapu má Hradec peníze letos už vyčleněny, není jasné, kde vezme dalších zhruba 200 milionů na druhou část přestavby. Většinu peněz z 200milionového bankovního úvěru už utratil jinde.

25. ledna 2019

  • Nejčtenější

Sto policistů pročesalo Broumovsko, hledali roky pohřešovanou „parukářku“

10. dubna 2024  9:46,  aktualizováno  18:41

Na Broumovsku se opět konala pátrací akce po Veronice Baníkové, která zmizela před dvěma a půl...

Zranitelné místo domácností bývá router, říká expert na kyberbezpečnost

15. dubna 2024

Premium Doba, kdy stačilo nainstalovat antivirus a byli jsme chráněni před kybernetickými útoky, je dávno...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvouletý chlapec se zavřel do boxu na balíky, hasiči museli dvířka vypáčit

12. dubna 2024  16:20

Malý hoch v Jičíně se ve čtvrtek zavřel v jednom ze samoobslužných boxů na balíky. Na pomoc mu...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Náchodsku se pohřešovala mladá žena. Opustila dům i se svým tříletým synem

14. dubna 2024  16:55

Policie pátrala po 22leté ženě ze Zdoňova na Náchodsku a jejím tříletém synovi. Žena s dítětem v...

Se stavbou třetího okruhu v Hradci stát počítá. Město ale dohání zpoždění

18. dubna 2024  11:20

V Hradci Králové se blíží stavby nejen severní tangenty, ale i jižní spojky a jižní propojky....

Řidič se zasekl s nákladním autem v myčce, vypuštění pneumatik nepomohlo

17. dubna 2024  12:59

Na jedné z čerpacích stanic v Hradci Králové se šofér s nákladním autem nevešel do myčky. Vozidlo...

Klienti s postižením zabydlí tři domácnosti, asistentům uleví zvedací systém

17. dubna 2024  11:22

Barevné domky v Hajnici na Trutnovsku, kde pečují o klienty s mentálním a kombinovaným postižením,...

Šance by byla, mrzí teď hradecké volejbalisty. Plánují další útok

17. dubna 2024  8:35

Volejbalisté hradecké Slavie po nejúspěšnější sezoně ve své historii vstřebávají fakt, že ji v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...