Do těsta dejte sádlo a rum, radí autorka nejlepší vánočky z Krkonoš

  13:10aktualizováno  13:10
Dvě desítky pekařek soutěžily v sobotu v Žacléři na Trutnovsku o nejlepší vánočku pod Rýchorami. Porotě i divákům nejvíc chutnala sádlová vánočka Mileny Hetflejšové ze Žacléře. Sádlo prý těsto příjemně zvláční.

Pekařky nosily pletenice do jídelny žacléřské základní školy celé dopoledne, organizátoři je označili čísly a polovinu z každého kusu rozkrájeli na talíř. Druhá půlka byla vystavená na stole. 

„Soutěžící je pouze přinesou, všechno ostatní je na nás. Nevědí, jaké mají číslo, s vánočkami už nemanipulují,“ popsala organizátorka Mirka Hušková. 

Tentokrát se sešlo devatenáct výtvorů od pekařek ze Žacléře, Trutnova, Vlčic nebo Bernartic. Některé vánočky byly z kvásku, ale uplatnění našly i jiné typy mouky než jen pšeničná. 

Fotogalerie

„Všechno je na fantazii pekařek, žádné limity nejsou dané. Každý z účastníků považuje svůj recept za správný a tradicí prověřený. Většinou ale vyhrávají klasické vánočky,“ dodala předsedkyně sociální a zdravotní komise v Žacléři, která soutěž už sedmým rokem pořádá.

Příchozí ochutnávali půldruhé hodiny, někteří šli degustační kolečko s párátkem v ruce i dvakrát. Číslo vyvolené vánočky napsali na papír a vhodili do krabičky. Zájem byl tak velký, že se na ochutnávku stála fronta. 

Kromě návštěvníků hodnotila výtvory zdejších pekařek také tříčlenná porota. A nebyl to zrovna jednoduchý úkol. Ochutnávači se shodovali, že soutěžní vánočky se s těmi z obchodů kvalitativně vůbec nedají srovnávat. 

„Všechny jsou vynikající, je to těžké rozhodování. Každým rokem jsou lepší a lepší. Nejsou ošizené, je v nich rum, kandované ovoce, hodně mandlí a oříšků,“ pochvalovala Zdeňka Brožková. 

V hodnocení hrál roli kromě chutě také vzhled. Celkem hlasovalo 159 zájemců.

Vítězná vánočka se prý nepovedla

Porota i návštěvníci se při hodnocení shodli, nejvíc jim lahodila vánočka Mileny Hetflejšové. Zkušená pekařka zabodovala s léty prověřenou recepturou. 

„Vánočku jsme doma vždycky dělali, recept jsem postupně vylepšovala a posledních zhruba třicet let dělám vánočku stejně. Letos jsem měla pocit, že se mi tolik nepovedla, ale já to mám takhle se vším,“ přiznala žena, která na soutěži O nejlepší vánočku pod Rýchorami boduje pravidelně. 

U diváků vyhrála už v letech 2013 a 2014. V následujícím roce brala dvě třetí místa.

Vedle základních ingrediencí do těsta přidává muškátový oříšek, med a citronovou kůru, tři dny předem ji nakládá do rumu a citronové šťávy. Kromě másla je důležitou přísadou sádlo. 

„Mám to vyzkoušené, dávám půl na půl. Máslo je voňavé a sádlo těsto zvláční,“ prozradila Milena Hetflejšová.

  • Nejčtenější

První evropská cyklověž se bourá, Hradec zkusí najít místo pro novou

Průkopnická věz na jízdní kola na hlavním nádraží v Hradci Králové už je minulostí. Stavba jde k zemi a její stěhování...

Hradec je ve čtvrtfinále Ligy mistrů. Plzeň nezvládla prodloužení

Hokejisté Hradce Králové po remíze 1:1 s Mannheimem postoupili do čtvrtfinále Ligy mistrů, kde se utkají s Zugem....

Termín otevření dálnice D11 na hranice s Polskem se posouvá na rok 2028

Dálnice D11 z Hradce Králové na hraniční přechod do Polska v Královci na Trutnovsku by měla být podle ministerstva...

Po vraždě partnerky se muž z Broumovska zpil, pak se přišel udat policii

Za policisty z Broumovska přišel muž, který jim oznámil, že zavraždil svou přítelkyni. Kriminalisté ověřili, že si...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vždy jsem šel příkladem bojovností. Pořád to v sobě mám, věří Rolinek

Zpochybnili jeho pověst srdcaře a bojovníka. Hokejisty, který se nikdy nevzdává. Radost se v extraligových Pardubicích...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

Oddychová zóna ve Vrchlabí se rozroste o bazén, skatepark i hotel

Rekreační zóna Vejsplachy na okraji Vrchlabí na Trutnovsku se výrazně rozšíří. Město tu plánuje nejen stavbu krytého...

Vinohrad na terasách v Hradci už rodí, burgundské bude za dva roky

Na vinohradu založeném před dvěma lety na terasách v Hradci Králové dozrály první hrozny. Pořádná úroda se dá čekat až...

Labská bouda v Krkonoších je opět zavřená, oprava topení potrvá do dubna

Dominanta střední části Krkonoš, Labská bouda u Špindlerova Mlýna, je i v letošní zimě zavřená. Kvůli rekonstrukci...

Dělostřelecká tvrz Stachelberg u Trutnova prodlouží prohlídkovou trasu

Bunkraři z dělostřelecké tvrze Stachelberg u Trutnova rozšířili hlavní prohlídkovou trasu v podzemí o sto metrů. Je to...

Prodej ubytovácích prostor, 1000 m2,…
Prodej ubytovácích prostor, 1000 m2,…

Rudé armády, Doudleby nad Orlicí, okres Rychnov nad Kněžnou
3 990 000 Kč

Najdete na iDNES.cz