Do těsta dejte sádlo a rum, radí autorka nejlepší vánočky z Krkonoš

  13:10aktualizováno  13:10
Dvě desítky pekařek soutěžily v sobotu v Žacléři na Trutnovsku o nejlepší vánočku pod Rýchorami. Porotě i divákům nejvíc chutnala sádlová vánočka Mileny Hetflejšové ze Žacléře. Sádlo prý těsto příjemně zvláční.

Pekařky nosily pletenice do jídelny žacléřské základní školy celé dopoledne, organizátoři je označili čísly a polovinu z každého kusu rozkrájeli na talíř. Druhá půlka byla vystavená na stole. 

„Soutěžící je pouze přinesou, všechno ostatní je na nás. Nevědí, jaké mají číslo, s vánočkami už nemanipulují,“ popsala organizátorka Mirka Hušková. 

Tentokrát se sešlo devatenáct výtvorů od pekařek ze Žacléře, Trutnova, Vlčic nebo Bernartic. Některé vánočky byly z kvásku, ale uplatnění našly i jiné typy mouky než jen pšeničná. 

Fotogalerie

„Všechno je na fantazii pekařek, žádné limity nejsou dané. Každý z účastníků považuje svůj recept za správný a tradicí prověřený. Většinou ale vyhrávají klasické vánočky,“ dodala předsedkyně sociální a zdravotní komise v Žacléři, která soutěž už sedmým rokem pořádá.

Příchozí ochutnávali půldruhé hodiny, někteří šli degustační kolečko s párátkem v ruce i dvakrát. Číslo vyvolené vánočky napsali na papír a vhodili do krabičky. Zájem byl tak velký, že se na ochutnávku stála fronta. 

Kromě návštěvníků hodnotila výtvory zdejších pekařek také tříčlenná porota. A nebyl to zrovna jednoduchý úkol. Ochutnávači se shodovali, že soutěžní vánočky se s těmi z obchodů kvalitativně vůbec nedají srovnávat. 

„Všechny jsou vynikající, je to těžké rozhodování. Každým rokem jsou lepší a lepší. Nejsou ošizené, je v nich rum, kandované ovoce, hodně mandlí a oříšků,“ pochvalovala Zdeňka Brožková. 

V hodnocení hrál roli kromě chutě také vzhled. Celkem hlasovalo 159 zájemců.

Vítězná vánočka se prý nepovedla

Porota i návštěvníci se při hodnocení shodli, nejvíc jim lahodila vánočka Mileny Hetflejšové. Zkušená pekařka zabodovala s léty prověřenou recepturou. 

„Vánočku jsme doma vždycky dělali, recept jsem postupně vylepšovala a posledních zhruba třicet let dělám vánočku stejně. Letos jsem měla pocit, že se mi tolik nepovedla, ale já to mám takhle se vším,“ přiznala žena, která na soutěži O nejlepší vánočku pod Rýchorami boduje pravidelně. 

U diváků vyhrála už v letech 2013 a 2014. V následujícím roce brala dvě třetí místa.

Vedle základních ingrediencí do těsta přidává muškátový oříšek, med a citronovou kůru, tři dny předem ji nakládá do rumu a citronové šťávy. Kromě másla je důležitou přísadou sádlo. 

„Mám to vyzkoušené, dávám půl na půl. Máslo je voňavé a sádlo těsto zvláční,“ prozradila Milena Hetflejšová.

  • Nejčtenější

První evropská cyklověž se bourá, Hradec zkusí najít místo pro novou

Průkopnická věz na jízdní kola na hlavním nádraží v Hradci Králové už je minulostí. Stavba jde k zemi a její stěhování...

Dvojice vylekala podvodníky s falešným zlatem, dupli na plyn a ujeli

Dva mladí lidé zaskočili podvodníka s falešným zlatem u silnice na Náchodsku. Cizinec zkoušel obvyklý trik, že v...

Hradec je ve čtvrtfinále Ligy mistrů. Plzeň nezvládla prodloužení

Hokejisté Hradce Králové po remíze 1:1 s Mannheimem postoupili do čtvrtfinále Ligy mistrů, kde se utkají s Zugem....

Hradec Králové zvládl úvodní osmifinále Ligy mistrů a zdolal Mannheim

Hokejisté Hradce Králové se v úvodním osmifinále Ligy mistrů radují z těsného vítězství 1:0 nad Mannheimem. V 56....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po vraždě partnerky se muž z Broumovska zpil, pak se přišel udat policii

Za policisty z Broumovska přišel muž, který jim oznámil, že zavraždil svou přítelkyni. Kriminalisté ověřili, že si...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

Díky Vašku, Havel navždy! Studentská zeď z krabic stojí navzdory počasí

Symbolická papírová zeď na Ulrichově náměstí v Hradci Králové, kterou v týdnu dvakrát zničil déšť a pak vítr, od...

Premium

Měla malé děti, podepsala Chartu. Nakonec se farářka stala starostkou

Evangelická farářka Daniela Brodská měla doma dvě malé děti, přesto podepsala Chartu 77, pomáhala disidentům a šířila...

Hradec hledá nového projektanta školy Střezina, není to bez zádrhelů

Další zdržení nabrala dlouho připravovaná rekonstrukce Základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové. Projekt až za...

Odlehlý Neratov táhne. Spolek staví poutníkům dům, do Polska povede most

Desetitisíce turistů i poutníků míří do kdysi zapomenutého Neratova v Orlických horách. Sdružení Neratov, které stojí...

DĚTI TESTUJÍ: Jak jim chutnal Pribináček v kapsičce?
DĚTI TESTUJÍ: Jak jim chutnal Pribináček v kapsičce?

Kdo jiný by měl vyzkoušet chuť nového Pribináčka Kapsíka než děti. Jak dopadl tenhle tvarohový dezert, který na pultech obchodů najdete ve dvou variantách: kakaové a vanilkové.

Najdete na iDNES.cz