Pátek 3. července 2020, svátek má Radomír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 3. července 2020 Radomír

K Děčínské boudě patří nejvýše položená mléčná farma v Česku

Seriál   10:03aktualizováno  10:03
Manželé Mlejnkovi před dvanácti lety navázali na tradici původních majitelů hostince na Růžohorkách. Obnovili horskou farmu a vsadili na staročeská jídla. Příběh Děčínské boudy uzavírá seriál iDNES.cz o (ne)známých krkonošských boudách.

Na horské farmě Děčínská bouda pod Růžovou horou jako by se zastavil čas. Manželé Mlejnkovi v nadmořské výšce 1280 metrů hospodaří podobně jako jejich předkové na začátku 20. století.

Na krkonošských loukách chovají krávy a ovce, vyrábějí vlastní podmáslí, jogurty i mléko. Interiér horského hostince je plný staročeských rekvizit a personál obsluhuje v dobových krojích, hostům roznáší jídla uvařená podle desítky let starých receptů.

Najít Děčínskou boudu nedá výletníkům velkou práci. Nachází se na mimořádně atraktivním místě: u turistické cesty vedoucí z Pece a Velké Úpy na Sněžku, zhruba 700 metrů od mezistanice lanové dráhy na Růžové hoře. 

Na venkovní terasu svítí slunce až do pozdního odpoledne, obzoru dominuje ikonická Studniční hora tyčící se nad majestátním Obřím dolem.

Přesto ještě nedávno většina turistů bývalou Leischnerovu boudu z roku 1846 míjela. Když Radka a David Mlejnkovi před dvanácti lety začali hostinec provozovat, objekt byl vybydlený a okolí zarostlé.

„Začali jsme se zajímat o historii Leischnerových bud a zjistili jsme, že tady byla farma. S chovem dobytka už jsme měli zkušenosti a rozhodli se to zkusit i tady. Byl to krok do neznáma, nevěděli jsme, jestli to bude fungovat. Přivedli jsme první kravku, druhou, třetí, postavili první chlév a pomalu se to rozjíždělo. Starý sklad jsme přebudovali na mlékárnu,“ vzpomíná Radka Mlejnková, která pochází z Trutnova, ale vyrůstala na Thámových boudách. 

Fotogalerie

Na horách začala pracovat hned po střední škole a vystřídala různé profese. Na konci 80. let dokonce dělala kulturní referentku na podnikové chatě, s rekreanty chodila každý týden na Sněžku a Černou horu.

Manžel David, původní profesí strojař, pochází stejně jako jeho předkové z Velké Úpy. Farmařit se pokoušeli už na boudě Danielka, kterou osm let provozovali.

Děčínská bouda je dnes nejvýše položenou mléčnou farmou v České republice, mlékárna a stáje se nacházejí hned vedle hostince.

Stáda několika krav a 160 ovcí spásají rozsáhlé luční enklávy v Eliščině údolí na Pomezních boudách, ve Velké Úpě i na Černé hoře. Celkem 70 hektarů po celých Krkonoších. 

Přímo na Růžohorkách farmáři chovají dojnice a telata, z mléka vyrábějí domácí jogurty, zákys, máslo i tvaroh. Všechno na boudě spotřebují a prodají. Nechávají si dělat vlastní jehněčí klobásy, také veškeré hovězí maso pochází z jejich farmy.

Mlejnkovi se vzhlédli ve starých časech. Hostinské pokoje vybavili retro nábytkem, akumulačky vyměnili za kachlová kamna z roku 1812, v policích jsou vystavené staré hrnky, mlýnky, máselnice nebo misky, které jejich předkové na horách používali při výrobě sýra.

Krkonošské boudy

Na stěnách restaurace visí sněžnice, lámačka na len a také formy na bábovku, v hostinském pokoji jsou o zeď opřené rohačky. Horalé na nich v minulosti sváželi seno do údolí, Růžohorky totiž bývaly významným krkonošským seništěm. Jednou za rok Mlejnkovi rohačky vytáhnou a účastní se sjezdu v polských Kowarech.

„Miluju staré věci. Nemůžu jít do starožitnictví, aniž bych tam něco nekoupila. Spoustu věcí mám ještě v dílně, už je nemám kam dávat. Některé předměty nám nosí hosté, často taky najdeme staré hrnky při sekání luk,“ poznamenává Radka Mlejnková. 

Řada předmětů má krkonošskou minulost, například dřevěný bar pochází z bývalé Obří boudy, stará krosna na mléko má v rodokmenu známý rod Kneiflů z Velké Úpy.

Smažák jsme dělat nechtěli

Provozovatelé boudy od začátku vsadili na koncept staročeské kuchyně. 

„Dělat tady smažený sýr a hranolky, když se profilujeme jako horská farma, jsme nechtěli. Pročítala jsem kuchařky po babičce a přicházela jsem na spoustu starých receptů, podle kterých se v Krkonoších dřív vařilo,“ vypráví absolventka střední hotelové školy.

Děčínská bouda má na jídelníčku podplamenice, což jsou chlebové bochánky, škvarkové placky, tradiční kyselo, dumlíkovou polévku z tuřínu, špaldovopohankovou palačinku i žitnou kaši se sušeným ovocem, kterou hosté jedí dřevěnou lžící z kameninového talíře.

Hovězí pečeni kuchařky dělají s chlebovou omáčkou podle receptu z 18. století, kynuté knedlíky podávají s ovocnou omáčkou, takzvaným žahourem. Bramborákům v hostinci nikdo neřekne jinak než kramfleky. Oblíbeným dezertem je řepánek – kynutá buchta s mákem, cukrovou řepou a marcipánem. 

Děčínská bouda

Na luční enklávě Leischnerbauden (od roku 1945 Růžohorky) začali chalupníci z Velké Úpy hospodařit už na začátku 17. století. Ve své době to bylo významné seniště, louky horalé hnojili kejdou z jímek pod velkými chlévy. 

V polovině 19. století zde stálo osm letních bud, kolem vedla cesta horských nosičů na Sněžku. Původní stavení na místě dnešní Děčínské boudy vzniklo v roce 1846, o půl století později nechal Ignác Richter starý objekt zbořit a postavit horský hostinec s ubytováním. V mírně rozšířené podobě se dochoval dodnes. 

Po vyhnání sudetských Němců budovu s pěti pokoji a dvaceti lůžky převzal československý stát, dlouhá desetiletí fungovala jako podniková chata ČSAD Děčín. Pouze mezi lety 1966 až 1972 zde soukromě hospodařili Marie a Herbert Bergerovi. 

Po sametové revoluci se vystřídalo několik provozovatelů, manželé Mlejnkovi zde farmaří od roku 2006.

„Lidé na to vůbec nebyli zvyklí. Považovali tato jídla za nezdravá. Trvalo, než se sem naučili chodit a přišli na to, že i stará jídla mohou být dobrá,“ přiznává Radka Mlejnková, která retro pokrmy vaří společně s týmem mladých kuchařek.

Poznávacím znamením boudy jsou dobové kroje servírek. Ty úplně první Radka Mlejnková ušila sama, inspirovala se v trutnovském Muzeu Podkrkonoší. Dodnes šije zástěry. Na farmě pracují její děti, synovec i neteř. Všichni tady zároveň bydlí. 

„Máme to rozdělené tak, že ženy se starají hlavně o výrobu mléčných produktů, restauraci a hosty, chlapi o sekání a spásání luk,“ vysvětluje.

Hlavní sezonou na Děčínské boudě je květen až říjen. V létě, kdy horský hostinec bývá obsypaný výletníky, vypomáhají brigádníci. Kapacita dvaceti lůžek je často zamluvená dlouho dopředu. 

„V zimě turisté také chodí, ale vzhledem k tomu, že se dá sedět jen vevnitř, práce máme mnohem méně. Je to pro nás spíš taková dovolená,“ říká boudařka. 

V zimě Mlejnkovým zbývá čas na činnosti, které v sezoně nestíhají. Když se před pěti lety rozjela nová lanovka na Sněžku, z nostalgie si vyrobili model původní lanové dráhy v betlémářském stylu. Lanovka jezdí i svítí. Návštěvníci si ho mohou prohlédnout v hostinském pokoji.

Husovu boudu proslavil výhled na Sněžku, ve větru se celý objekt houpe

Husova bouda se za 80 let téměř nezměnila, větší zásahy konstrukce neumožňuje.

VIDEO Seriál Neobvyklý název a také výhled z oken má Husova bouda, která se v nadmořské výšce 1065 metrů vypíná...

Horníky vystřídaly rodiny s dětmi, bouda Permoník vypadá jako mateřinka

Zuzana a Pavel Semerádovi proměnili hornickou ubytovnu v dětský penzion.

VIDEO Seriál Prosvětlené interiéry, veselé barvy v pokojích s pohádkovými motivy, otisky dětských dlaní na...

Krkonošskou chatu Smetánku u sjezdovky proslavily Sněženky a machři

Chata Smetánka nad Pecí pod Sněžkou.

VIDEO Seriál Od dob natáčení kultovní komedie Sněženky a machři se Chata Smetánka nad Pecí pod Sněžkou změnila...

Masy turistů se Brádlerkám vyhýbají, jsou rájem hlavně pro skialpinisty

Brádlerovy boudy v Krkonoších.

VIDEO Seriál Brádlerovy boudy nad Špindlerovým Mlýnem ve střední části Krkonoš vznikly už za třicetileté války....

Bouda na Benecku má v rodokmenu Bohumila Hanče, rodina ji vlastní dodnes

Hančova bouda na Benecku v Krkonoších

VIDEO Seriál Ve 30. letech minulého století podnik založil Bohumil Hanč, synovec tragicky zemřelého lyžaře. Dnes...

  • Nejčtenější

Za uškrcení expartnerky dostal muž výjimečných 24 let, svědčila proti němu

Krajský soud v Hradci Králové poslal Ondřeje Č. na 24 let do vězení za to, že loni v Broumově uškrtil na posteli...

Jágr a prvoligové Winter Classic. Ve Špindlu by měla hrát i Sparta

Legendární číslo 68 v tichosti připravuje na začátek prosince nevšední hokejovou událost: utkání pod širým nebem ve...

Poprvé jsme slyšeli zvuky známé z trenažérů, líčí hasiči extrémní požár haly

Stěží uvěřitelných 35 hodin trval začátkem května zásah hasičů u požáru továrny v Polici nad Metují na Náchodsku. Sami...

Vojenský policista zemřel po střelbě ve skladu, okolnosti jsou nejasné

V armádním skladu v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku ve čtvrtek zemřel příslušník vojenské policie, který podlehl...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fotbalisté Žižkova se před Duklu nedostali, Hradec zdolal Vlašim

Pokud by bývali fotbalisté Viktorie Žižkov ve čtvrtečním duelu 26. kola druhé ligy porazili Prostějov, poskočili by na...

Na podzim může přijít katastrofa, varuje bývalý viceguvernér centrální banky

Premium Patří mezi nejtalentovanější a nejznámější ekonomy v Česku. V pouhých 32 letech se stal viceguvernérem České národní...

Velké srovnání cen zubařských zákroků. V regionech se liší i o tisíce

Premium Stomatologie je už léta oborem, v němž pacienti musí hodně platit. Pomalu se to ale mění. Akutní péče je díky větší...

Radit lidem, aby během pandemie seděli doma, byla chyba, říká Pavel Pafko

Premium Zdůrazňuje, že není žádný king, ani se nepovažuje za mimořádně talentovaného. Pavel Pafko prý jen pracoval víc než...

  • Další z rubriky

Dlouhý, Široký a Bystrozraký rezavěl, Hradec socialistickou sochu obnovil

V Hradci Králové zachránili unikátní sochu Dlouhý, Široký a Bystrozraký. Nebýt náhodného objevu, nejspíš by zůstala...

Výrobce čidel se přestěhoval v Trutnově do nového, nábor lidí posouvá

V průmyslové zóně na okraji Trutnova vyrostla už druhá továrna. Společnost Pepperl+Fuchs do ní přesunula dvě stě...

Cesta z Prahy do Krkonoš zrychlí, obchvaty na Jičínsku odbourají kolony

Motoristé při cestě autem z Prahy do Krkonoš ušetří dlouhé minuty díky novým obchvatům na silnici I/16 na Jičínsku....

Kurzarbeit musí zůstat v zákoně napořád, prohlašuje zástupce exportérů

Premium Nejtěžší období teď prožívá společnost Atas elektromotory z Náchoda. Její šéf a místopředseda Asociace exportérů Otto...

Víte, proč má smysl vybírat BIO potraviny?
Víte, proč má smysl vybírat BIO potraviny?

Skladba jídelníčku batolete je důležitější, než by se nám mohlo zdát. Právě v rané fázi života vznikají stravovací návyky, které budou dítě provázet do dospělosti.

O novém vztahu jsem svého manžela informovala, říká Světlana Witowská

Moderátorka Světlana Witowská (47) kromě konce v hlavních zpravodajských pořadech České televize řeší také nový vztah....

Výpadek systémů T-Mobilu pokračuje. Operátor přestal účtovat mobilní data

Už téměř 24 hodin nefungují T-Mobilu interní systémy. Podle operátora si náprava vyžádá desítky hodin. Problém nastal v...

Peníze zapomněla v bankomatu, poctivého nálezce odmítli v bance i na úřadě

Stát se to může každému z nás. Jsme zamyšlení, roztržití nebo nám zrovna zazvoní telefon a tak transakci u bankomatu...

Bývalá pornoherečka Mia Khalifa žádá stažení videí. Fanoušci sepsali petici

Fanoušci bývalé pornoherečky jménem Mia Khalifa (27) požadují v nové petici, aby byla z internetu stažena veškerá videa...

Na podzim může přijít katastrofa, varuje bývalý viceguvernér centrální banky

Premium Patří mezi nejtalentovanější a nejznámější ekonomy v Česku. V pouhých 32 letech se stal viceguvernérem České národní...