Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Ve Špindlerově Mlýně už se lyžuje. Krkonoše nabízejí 20 kilometrů tratí

  17:13
Návštěvníky Krkonoš čeká první velký lyžařský víkend. Lanovky a vleky se prvně rozjely ve Špindlerově Mlýně a Mladých Bukách na Trutnovsku. V Malé Úpě a na Černé hoře se lyžuje už týden. O víkendu se přidá Pec pod Sněžkou. Lidé také mohou vyrazit na první sjezdovky v Orlických horách.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Ve Špindlerově Mlýně sice zimní sezona oficiálně odstartovala minulý víkend, sjezdovky však byly prázdné. Vlekaři nestihli ještě svahy zasněžit dostatečně kvalitně, teploty pod bodem mrazu v týdnu jim už však umožnily vytvořit zásoby technického sněhu.

Od pátku už je otevřeno celkem 6,5 kilometru sjezdových tratí: Nová Hromovka, červená na Medvědíně i 2700 metrů dlouhá Turistická ve Svatém Petru. Jede vyhřívaná šestisedačka ze Svatého Petra na Pláň, lanovka Hromovka a Medvědín.

„Na to, že nebylo tolik dnů vhodných k zasněžování, se nám sjezdovky podařilo připravit výborně, nejlepší je modrá sjezdovka ve Svatém Petru, na které leží zhruba padesát centimetrů technického sněhu,“ sdělil ředitel skiareálu René Hroneš.

V pátek do Špindlu podle něj přijelo lyžovat kolem tisícovky návštěvníků. O otevření dalších sjezdovek a provozu v příštím týdnu skiareál rozhodne o víkendu.

„Nejblíže otevření je Malý hank ve Svatém Petru a Horní Mísečky. Závisí to na počasí. Provoz střediska chceme udržet i v týdnu, minimálně Svatý Petr a Hromovka pojedou,“ dodal Hroneš.

Špindlerův Mlýn od letošní sezony zavádí pohyblivé ceny skipasů, jejich výši ovlivňuje obsazenost střediska i atraktivita termínu. Lyžaři ušetří, pokud si permanentky zakoupí v předstihu a online. Za víkendový skipas dospělý na pokladně zaplatí 790 korun, přes věrnostní kartu Gopass jej ve středisku pořídí za 670 korun. Ještě nižší jsou ceny permanentek zakoupených s předstihem v internetovém obchodu.

Mladé Buky otevřely večer. Kolem Pece je 12 kilometrů tratí

Od pátku je také v provozu skipark v Mladých Bukách u Trutnova. Sezona tradičně začala večerním lyžováním na hlavní sjezdovce. Otevřená je lyžařská škola, dětský park s pojízdným pásem, bobová dráha i restaurace. Zatím platí ceny vedlejší sezony, jednodenní skipas dospělého návštěvníka vyjde na 430 korun.

Ve SkiResortu Černá hora-Pec se od soboty lyžuje na 12 kilometrech tratí ve dvou areálech. Po Janských Lázních, které už minulý víkend spustily sjezdovku Anděl, sezonu zahajuje Pec pod Sněžkou. „Otevřené budou sjezdovky Javor 2, Smrk, Lyžařská a Zahrádky,“ informovala mluvčí SkiResortu Zina Plchová. 

Na Černé hoře se bude lyžovat nejen na Andělu, ale také na sjezdovkách Hofmanky, Zalomená a Ford Černohorská s dojezdem až k dolní stanici kabinkové lanové dráhy v Janských Lázních. „V provozu tu bude i vyhřívaná šestisedačková lanovka Hofmanky Express,“ dodala Plchová.

Od tohoto víkendu už platí ceny standardní sezony, dospělý za celodenní skipas zaplatí na pokladně 810 korun, v internetovém obchodě za 720 korun. Na sjezdovkách je až 40 až 60 centimetrů technického sněhu.

Otevře se také venkovní kluziště v Malé Úpě

V Malé Úpě je otevřeno 700 metrů sjezdovky Pomezky a dětský park. Lyžovat se bude už také ve všední dny. „V průběhu týdne bychom chtěli zprovoznit celou sjezdovku. V areálu U Kostela zatím zasněžujeme, lyžovat by se zde mělo od příštího víkendu,“ informoval ředitel skiareálu Martin Buček.

V sobotu od 13 do 16 hodin si lidé v Malé Úpě budou moci poprvé zabruslit na venkovním kluzišti v nadmořské výšce 1060 metrů. Plocha s rozměry 24 krát 14 metrů se nachází za skibarem SkiMU House.

Od středy se lyžuje v Říčkách v Orlických horách na červené sjezdovce, kterou obsluhuje čtyřsedačková lanová dráha. V pátek z ní vlekaři stáhli zasněžovací techniku a stěhují je na modrou sjezdovku.

„Od soboty by tedy červená měla být již bez sněžných děl a maximálně nejlépe připravena. Mezi další služby areálu, které jsou v provozu, patří ski servis, půjčovna s úschovnou a občerstvení,“ sdělil šéf střediska Jan Duffek. Lyžuje se každý den od 8 do 16 hodin za ceny vedlejší sezony, celodenní skipas pro dospělého v Říčkách stojí 580 korun.

Otvíračka na Dolní Moravě bude s Monkey Business

Deštné v Orlických horách spustilo sněžná děla v areálu Marta II poprvé už na konci listopadu, zahájit sezonu skicentrum plánuje ve čtvrtek.

Na první lyžování se chystají další střediska. Otvíračku sezony připravil na sobotu skiareál Dolní Morava na Orlickoústecku. Lyžovat se bude na sjezdovce Sněžník B, první den bude skipas stát 200 korun. V 16 hodin u hotelu Vista zahraje kapela Monkey Business.

O víkendu by se na východočeských horách podle meteorologů mělo lehce oteplit. Na sobotu předpovídají sněhové přeháňky a teploty kolem nuly, v neděli má místy i slabě pršet a v horských střediscích bude až šest stupňů nad nulou. Obleva má pokračovat také v týdnu.

  • Nejčtenější

Jediný terénní jeřáb v Česku staví na svazích Orlických hor novou lanovku

Sloupy pro novou šestisedačkovou lanovku v Deštném v Orlických horách vyzvedl na betonové patky dálkově ovládaný pásový jeřáb, který je jediný svého druhu a velikosti v republice. Horské středisko do...

24. července 2024  6:40

Rekord nevydržel ani týden, u Hradce se řidič hnal rychlostí 191 km/h

Další šofér přišel na Královéhradecku o řidičský průkaz kvůli příliš rychlé jízdě. Na silnici první třídy mu policisté u Třebechovic pod Orebem mimo obec naměřili rychlost 191 kilometrů za hodinu....

24. července 2024  17:21

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

Hradec - Teplice 1:0, gól hostů v závěru kuriózně neplatil, pak se trefil Spáčil

Devadesát minut nudy, v nastavení pak nevídané drama. Tepličtí fotbalisté v úvodním dějství nového ročníku v Hradci Králové v samém závěru skórovali, ale na doporučení videoasistenta gól kvůli...

21. července 2024  19:40,  aktualizováno  21:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Při požáru bytového domu v Jičíně zemřel muž, další dva lidé jsou vážně zraněni

Dva záchranářské vrtulníky a sedm hasičských vozidel zasahovalo v úterý odpoledne u požáru bytového domu v Jičíně. Podle svědků plamenům předcházel výbuch. Zdravotníci potvrdili jednoho zemřelého...

23. července 2024  13:55,  aktualizováno  24.7 17:10

Pes Avatar míří do Konga, má být postrachem pašeráků. Vyčenichá slonovinu i munici

Rok a půl starého belgického ovčáka Avatara symbolicky předali zástupci dvorského safari parku a projektu Malina pro slona celníkům z Konga. V pětimilionové africké zemi bude speciálně vycvičený pes...

26. července 2024  17:35

Za výbuch domu může fotovoltaika, řekli hasiči. Plameny přehřály baterii

Vyšetřovatelé hasičů uzavřeli vyšetřování červnového výbuchu v rodinném domku v Šonově nedaleko Náchoda. Podle nich za něj mohla závada na fotovoltaické elektrárně. Blíže ji určit nedokázali, jejím...

26. července 2024  8:41

Místo splachování stačí zasypat. Toalety v Prachovských skalách vyrobí hnojivo

V Prachovských skalách v Českém ráji slouží turistům první dva kompostovací záchody v kraji. Budky inspirované tvarem šnečí ulity navrhli studenti hradecké stavební školy. Správci přírodní památky si...

25. července 2024  18:10

Pro dvě přetížené křižovatky v Hradci budou koncerty Eda Sheerana zkouškou

Dvojice křižovatek mezi zónami Aldis a OBI v Hradci Králové je nejrizikovější v kraji. O víkendu 27. a 28. července navíc zažijí výrazný nápor řidičů, kteří pojedou do Parku 360 na koncerty světové...

25. července 2024  11:59

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....