ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Ve Špindlerově Mlýně už se lyžuje. Krkonoše nabízejí 20 kilometrů tratí

  • 2
Návštěvníky Krkonoš čeká první velký lyžařský víkend. Lanovky a vleky se prvně rozjely ve Špindlerově Mlýně a Mladých Bukách na Trutnovsku. V Malé Úpě a na Černé hoře se lyžuje už týden. O víkendu se přidá Pec pod Sněžkou. Lidé také mohou vyrazit na první sjezdovky v Orlických horách.

Ve Špindlerově Mlýně sice zimní sezona oficiálně odstartovala minulý víkend, sjezdovky však byly prázdné. Vlekaři nestihli ještě svahy zasněžit dostatečně kvalitně, teploty pod bodem mrazu v týdnu jim už však umožnily vytvořit zásoby technického sněhu.

Od pátku už je otevřeno celkem 6,5 kilometru sjezdových tratí: Nová Hromovka, červená na Medvědíně i 2700 metrů dlouhá Turistická ve Svatém Petru. Jede vyhřívaná šestisedačka ze Svatého Petra na Pláň, lanovka Hromovka a Medvědín.

„Na to, že nebylo tolik dnů vhodných k zasněžování, se nám sjezdovky podařilo připravit výborně, nejlepší je modrá sjezdovka ve Svatém Petru, na které leží zhruba padesát centimetrů technického sněhu,“ sdělil ředitel skiareálu René Hroneš.

V pátek do Špindlu podle něj přijelo lyžovat kolem tisícovky návštěvníků. O otevření dalších sjezdovek a provozu v příštím týdnu skiareál rozhodne o víkendu.

„Nejblíže otevření je Malý hank ve Svatém Petru a Horní Mísečky. Závisí to na počasí. Provoz střediska chceme udržet i v týdnu, minimálně Svatý Petr a Hromovka pojedou,“ dodal Hroneš.

Špindlerův Mlýn od letošní sezony zavádí pohyblivé ceny skipasů, jejich výši ovlivňuje obsazenost střediska i atraktivita termínu. Lyžaři ušetří, pokud si permanentky zakoupí v předstihu a online. Za víkendový skipas dospělý na pokladně zaplatí 790 korun, přes věrnostní kartu Gopass jej ve středisku pořídí za 670 korun. Ještě nižší jsou ceny permanentek zakoupených s předstihem v internetovém obchodu.

Mladé Buky otevřely večer. Kolem Pece je 12 kilometrů tratí

Od pátku je také v provozu skipark v Mladých Bukách u Trutnova. Sezona tradičně začala večerním lyžováním na hlavní sjezdovce. Otevřená je lyžařská škola, dětský park s pojízdným pásem, bobová dráha i restaurace. Zatím platí ceny vedlejší sezony, jednodenní skipas dospělého návštěvníka vyjde na 430 korun.

Ve SkiResortu Černá hora-Pec se od soboty lyžuje na 12 kilometrech tratí ve dvou areálech. Po Janských Lázních, které už minulý víkend spustily sjezdovku Anděl, sezonu zahajuje Pec pod Sněžkou. „Otevřené budou sjezdovky Javor 2, Smrk, Lyžařská a Zahrádky,“ informovala mluvčí SkiResortu Zina Plchová. 

Na Černé hoře se bude lyžovat nejen na Andělu, ale také na sjezdovkách Hofmanky, Zalomená a Ford Černohorská s dojezdem až k dolní stanici kabinkové lanové dráhy v Janských Lázních. „V provozu tu bude i vyhřívaná šestisedačková lanovka Hofmanky Express,“ dodala Plchová.

Od tohoto víkendu už platí ceny standardní sezony, dospělý za celodenní skipas zaplatí na pokladně 810 korun, v internetovém obchodě za 720 korun. Na sjezdovkách je až 40 až 60 centimetrů technického sněhu.

Otevře se také venkovní kluziště v Malé Úpě

V Malé Úpě je otevřeno 700 metrů sjezdovky Pomezky a dětský park. Lyžovat se bude už také ve všední dny. „V průběhu týdne bychom chtěli zprovoznit celou sjezdovku. V areálu U Kostela zatím zasněžujeme, lyžovat by se zde mělo od příštího víkendu,“ informoval ředitel skiareálu Martin Buček.

V sobotu od 13 do 16 hodin si lidé v Malé Úpě budou moci poprvé zabruslit na venkovním kluzišti v nadmořské výšce 1060 metrů. Plocha s rozměry 24 krát 14 metrů se nachází za skibarem SkiMU House.

Od středy se lyžuje v Říčkách v Orlických horách na červené sjezdovce, kterou obsluhuje čtyřsedačková lanová dráha. V pátek z ní vlekaři stáhli zasněžovací techniku a stěhují je na modrou sjezdovku.

„Od soboty by tedy červená měla být již bez sněžných děl a maximálně nejlépe připravena. Mezi další služby areálu, které jsou v provozu, patří ski servis, půjčovna s úschovnou a občerstvení,“ sdělil šéf střediska Jan Duffek. Lyžuje se každý den od 8 do 16 hodin za ceny vedlejší sezony, celodenní skipas pro dospělého v Říčkách stojí 580 korun.

Otvíračka na Dolní Moravě bude s Monkey Business

Deštné v Orlických horách spustilo sněžná děla v areálu Marta II poprvé už na konci listopadu, zahájit sezonu skicentrum plánuje ve čtvrtek.

Na první lyžování se chystají další střediska. Otvíračku sezony připravil na sobotu skiareál Dolní Morava na Orlickoústecku. Lyžovat se bude na sjezdovce Sněžník B, první den bude skipas stát 200 korun. V 16 hodin u hotelu Vista zahraje kapela Monkey Business.

O víkendu by se na východočeských horách podle meteorologů mělo lehce oteplit. Na sobotu předpovídají sněhové přeháňky a teploty kolem nuly, v neděli má místy i slabě pršet a v horských střediscích bude až šest stupňů nad nulou. Obleva má pokračovat také v týdnu.