Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K otřesnému nadjezdu se nikdo nehlásil, opravy začnou nejdřív za dva roky

  9:15
Malšovický nadjezd se dlouhá léta „opravoval“ pouze ústy. Hradec Králové, kraj i Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) o jeho tragickém stavu dobře věděly, ale protože 40 let starý most nikomu z nich nepatřil, nedělo se nic. Alespoň s vlastnictvím je nyní vše na správné cestě.

K formálnímu převzetí se přihlásilo město, které jej však vzápětí předá hejtmanství. A kraj je údajně připravený se o chátrající stavbu postarat.

I laik bez stavařského vzdělání při krátké prohlídce malšovického nadjezdu musí pochopit, že oprava je nutná. Rzí prožrané zábradlí je spíš kosmetickou chybou, která se dá odpustit. V podstatně horším stavu je betonová konstrukce.

Na povrch vylézají ocelové výztuhy, na stropě i stěnách se kvůli vlhkosti tvoří krápníkové útvary, na zemi se povalují betonové úlomky, z nichž ten největší může vážit i kolem padesáti kilogramů. Konstatování statika, že nosné konstrukce jsou v pořádku, je slabou útěchou.

„Pravidelně jsme dělali statické zkoušky. Ne, že by byla nějaká hrozba, ale nadjezd opravy potřebuje jako sůl,“ říká náměstkyně hradeckého primátora pro majetek města Věra Pourová (ANO). Podle ní dohady o vlastníku nadjezdu trvaly 15 let. K ústní dohodě s krajem došlo až loni v létě.

Definitivní verdikt by mělo přinést červnové zastupitelstvo, které má konstatovat vlastnické právo města a zároveň schválení darování kraji. „Pokud by k této dohodě nedošlo, město by ve svém vlastnictví mělo nadjezd, který mu podle mého názoru nepatří,“ upozorňuje náměstkyně.

Podle primátora Alexandra Hrabálka (ODS) kraj na město naléhal už delší dobu, o chátrající nadjezd se hlásí, ale převod byl snadný jen zdánlivě.

 „Zabývali jsme se tím od začátku funkčního období, bylo to rozpracované a vypadalo to na velmi jednoduchou administrativní záležitost. Ve skutečnosti to bylo naopak složité a jsem opravdu rád, že se to podařilo dotáhnout do konce. Oprava a údržba nadjezdu jde do milionů korun ročně,“ zdůrazňuje primátor.

„Jsme připraveni nadjezd převzít do správy, protože je součástí silnice, která je krajská. Současně jsme připraveni se mu věnovat i z hlediska stavebních a údržbových prací,“ potvrzuje náměstek hejtmana pro dopravní oblast Martin Červíček (ODS).

„Každému, kdo o skutečném stavu mostu pochybuje, doporučuji se na něj jít podívat. Zkrátka budeme muset v dohledné době zapracovat na jeho rekonstrukci, protože nad čímkoli jiným převažuje veřejný zájem. Kraj se musí starat o poměrně širokou silniční síť, je to sice jen kousek navíc, ale nadjezd je opravdu v neutěšeném stavu. Problematika, jestli patří státu, kraji nebo městu, je velmi složitá a vyřešení právního rébusu zabralo několik let,“ popisuje Václav Řehoř (ODS), krajský radní pro oblast investic a majetku.

Odhaduje, že už v příštím roce by mohla vzniknout projektová dokumentace a v roce 2022 začít i opravy. Náklady se odhadují jen obtížně, před několika lety se však hovořilo o částce kolem 60 milionů korun.

Nadjezd přes železnici je neopravitelný

Dokonce v ještě o poznání horším stavu než malšovická stavba je nadjezd přes železniční trať v Koutníkově ulici. Statik už v roce 2016 konstatoval, že je neopravitelný, loňská zkouška pak prokázala další zhoršení a krajský úřad vydal veřejnou vyhlášku, která ŘSD dovoluje omezit provoz na nadjezdu až do roku 2023 (o dalších podobných stavbách čtěte v článku V kraji je 140 mostů ve špatném stavu).

Do té doby by v těsné blízkosti měl vyrůst další dvoupruhový nadjezd. „Studie předpokládá výstavbu nového mostu o dvou jízdních pruzích jižně od stávajícího mostu, na který bude převeden veškerý provoz. Poté bude starý most kompletně demolován a na jeho místě postaven nový dvoupruhový most. Ve výsledném stavu budou pro oba směry k dispozici po dvou jízdních pruzích,“ říká mluvčí ŘSD Nina Ledvinová, podle které výstavba potrvá nejméně dva roky.

Nadjezd byl i tématem posledního zasedání hradeckého výboru pro územní plánování. Město se přimlouvá za co nejrychlejší stavební akci, protože stav nadjezdu si vloni na podzim vyžádal omezení provozu a tím pádem i zpomalení dopravy.

„Nadjezd má zásadní statické závady, proto bude v budoucnu třeba kompletně vyměnit mostní konstrukci. Věřím, že k rekonstrukci dojde v nejbližších letech,“ zdůrazňuje investiční náměstek primátora Jiří Bláha (ODS).

  • Nejčtenější

Zranitelné místo domácností bývá router, říká expert na kyberbezpečnost

15. dubna 2024

Premium Doba, kdy stačilo nainstalovat antivirus a byli jsme chráněni před kybernetickými útoky, je dávno...

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvouletý chlapec se zavřel do boxu na balíky, hasiči museli dvířka vypáčit

12. dubna 2024  16:20

Malý hoch v Jičíně se ve čtvrtek zavřel v jednom ze samoobslužných boxů na balíky. Na pomoc mu...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Náchodsku se pohřešovala mladá žena. Opustila dům i se svým tříletým synem

14. dubna 2024  16:55

Policie pátrala po 22leté ženě ze Zdoňova na Náchodsku a jejím tříletém synovi. Žena s dítětem v...

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Se stavbou třetího okruhu v Hradci stát počítá. Město ale dohání zpoždění

18. dubna 2024  11:20

V Hradci Králové se blíží stavby nejen severní tangenty, ale i jižní spojky a jižní propojky....

Řidič se zasekl s nákladním autem v myčce, vypuštění pneumatik nepomohlo

17. dubna 2024  12:59

Na jedné z čerpacích stanic v Hradci Králové se šofér s nákladním autem nevešel do myčky. Vozidlo...

Klienti s postižením zabydlí tři domácnosti, asistentům uleví zvedací systém

17. dubna 2024  11:22

Barevné domky v Hajnici na Trutnovsku, kde pečují o klienty s mentálním a kombinovaným postižením,...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...