Čtvrtek 9. prosince 2021, svátek má Vratislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 9. prosince 2021 Vratislav

Vše na mém blogu je testováno na lidech, říká autorka webu Coolinářka

  11:30
Svatava Vašková z Hradce Králové svůj foodblog Coolinářka spustila teprve před pár dny a prestižní server Blogerky.cz ho už pasoval na jeden z Top 5 objevů měsíce července. A to matka na mateřské jen vaří manželovi a dcerce.

Foodblogerka Svatava Vašková z Hradce Králové | foto: Archiv Svatavy Vaškové

Dnes už klasickou větou Něco málo pojíme a budeme se fotografovat! shrnul kdysi Miroslav Horníček pospolité nadšenectví českých turistů. To u Svatavy Vaškové z Hradce Králové by mohla znít: Než dobře pojíme, budu chvíli fotografovat.

Manažerka Klicperova divadla na mateřské dovolené totiž vše, co uvaří, nafotí a s receptem dá na svůj foodblog Coolinářka, patrně jediný v celém kraji. A sotva ho spustila, zdá se, že to bude hit (blog naleznete zde).

„Po pravdě řečeno, jsem jednou z těch ,znuděných´ matek na mateřské dovolené, které začaly s blogováním. Když se mi narodila dcera, ocitla jsem se najednou trochu izolovaná v domě na předměstí, s miminkem si člověk moc nepopovídá. Zkrátka měla jsem potřebu zaměstnat si mozek něčím jiným než mateřstvím,“ říká pardubická rodačka, která žije v Hradci.

A proč „food“?
Vařím denně, recepty si ráda vymýšlím, takže stačilo každý oběd vyfotit. A pak v momentě, kdy se mi povedla první fotka a měla na sociálních sítích pěkné reakce, byla jsem lapena. Právě fotografování mi otevřelo pro mne dosud neznámé obzory a prostě mě chytlo.

Kde jste brala inspiraci?
Jak jsem se již zmiňovala, jídlo a vaření je moje dlouholetá vášeň, od té doby, kdy jsem se vdala, vařím denně. A aby se člověk neopakoval, musí se buď inspirovat jinými recepty, nebo si postup vymyslet. A já to kombinuji. A co se týká focení, často hledám inspiraci na světových foodblozích.

Opravdu jen fotíte a dáte na web recept na to, co má manžel k večeři?
Opravdu! Všechno co se objeví na blogu, je „testováno na lidech“. Konkrétně na mém manželovi a dceři. Mám štěstí, že oba jsou vděční strávníci a že jim od maminky chutná. Sice občas musí vydržet, až se jídlo nafotí a oběd se musí znovu přihřát, ale jsou trpěliví a snad jim to stojí za to.

Není foodblog konkurencí knižních kuchařek?
Do jisté míry určitě ano. Pro některé čtenáře je pohodlnější si najít recept na internetu než listovat v knize. Ale znám zas hodně lidí, kteří sbírají kuchařské knihy a inspiraci hledají v nich. Já mezi ně nepatřím, mně je pohodlnější elektronická verze. I za cenu upatlaného notebooku od těsta... Čím dál častěji se setkávám s tím, že právě foodblogerům jsou kuchařské knihy vydávány, a to je, myslím, nevyjšší meta pro každého z nich.

Jak byste charakterizovala své recepty? Je to běžná kuchyně?
Určitě je tak běžná, jako je běžný celý životní styl naší rodiny. Vařím to, na co mám čas, peníze a dostupné suroviny. Myslím, že většinu receptů mohou čtenáři použít rovnou a nemusí trávit čas velkým sháněním a přípravou. Zároveň se ale snažím občas zařadit něco neobvyklého a svým čtenářům představit nějakou specialitu či exotickou surovinu. Každopádně se snažím kombinovat tradiční, takové ty babičkovské recepty s moderní kuchyní. Vždy ale z kvalitních surovin, to je základ.

V čem považujete svůj foodblog za výjimečný?
Co do formy je určitě jedinečný novým editačním systémem, který mi firma VA media vytvořila na míru. Běžné elektronické editační systémy jsou docela složité, často závadové a kazí fotografie. Naomi, jak se systém nazývá, je moc pohodlný a blog je díky němu snad atraktivnější a jiný než ostatní. A obsah je takový, jaký je, kvalitu musí posoudit čtenáři.

Co chystá Coolinářka dál?
Věřím, že přes prázdniny se nový foodblog dostane do povědomí dalších čtenářů. V srpnu pořádám s kolegou, skvělým fotografem Topi Pigulou, kurz fotografování jídla. On bude mluvit o technice fotografování a já o foodstylingu. To se moc těším. A na podzim budou pokračovat akce, které jsem si pro sebe nazvala Coolinářka live. Ve spolupráci s rodinným centrem Vila Amátka budeme pokračovat v pořádání pikniků pro maminky s dětmi. A také chystám setkávání se svými čtenáři při coolinářských soireé vždy s nějakým atraktivním hostem, bude se jíst, povídat, poslouchat příjemná hudba. Už se těším, mám toho v plánu hodně.

Autor:
  • Nejčtenější

Začíná lyžařská sezona, tak dobré sněhové podmínky vlekaři nepamatují

Na Černé hoře se ráno začalo lyžovat, v sobotu se přidá Malá Úpa a Šerlišský Mlýn. Úvod sezony v Krkonoších i Orlických...

Liberec otočil emotivní duel s Hradcem. Vítkovice v derby zdolaly Třinec

Hokejová extraliga ve středu pokračovala dvěma zápasy. Výrazně dopředu si 53. kolo předehrávali Třinec s Vítkovicemi....

Prostřelil sousedům okno, v domě jeho otce našla zásahovka sklad zbraní

Na rodinný dům v Nechanicích v neděli večer někdo vystřelil, rodina byla naštěstí v jiném patře. Zásahová jednotka si...

Speleologové objevili v Kočičích skalách na Ostaši dvě desítky jeskyní

Speleologové zmapovali pseudokras v Kočičích skalách na úpatí stolové hory Ostaš v Chráněné krajinné oblasti...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Šofér sanity zachránil život kolabující ženě, v práci o tom pomlčel

Premium Ne každá resuscitace pacientů bývá úspěšná, i když se na ně záchranáři školí. Řidiči Vodní záchranné a dopravní služby...

TEST: Hodinky místo mobilu děti pohlídají i zabaví

Premium Co umějí chytré hodinky se SIM kartou pro děti? Nahradí mobil. Dá se na ně dovolat a většinou i sledovat jejich polohu...

Opatření bojkotuje stále více lidí, cítí se podvedeni, říká psycholog

Premium Doba covidová je už dlouhá. Zatímco při první vlně epidemie byli lidé v Česku většinou ukázkově disciplinovaní, nyní je...

Velké dilema třetí dávky: míchat, či nemíchat vakcíny?

Premium Posilující dávka očkování naráží na možnost volby. Řada Čechů řeší, kterou vakcínou si nechat svoji imunitu proti...

  • Další z rubriky

Musíme řešit dopravu i Green Deal, říká nový šéf hospodářského výboru

Skončit po 23 letech v čele trutnovské radnice bylo pro Ivana Adamce z ODS rozhodnutím z nejtěžších. Vést sněmovní...

Hradec po pěti letech výrazněji zdražuje MHD. Pocítí to třeba senioři

Zdražení jízdného v městské hromadné dopravě až o desítky procent schválila rada Hradce Králové. Ve hře byla i určitá...

VIDEO: Dvojice na drogách ujížděla před policií, auta uhýbala jen těsně

Řidič mercedesu se riskantně řítil po silnici první třídy mezi Jaroměří a Hradcem Králové. Když jej začala stíhat...

Speleologové objevili v Kočičích skalách na Ostaši dvě desítky jeskyní

Speleologové zmapovali pseudokras v Kočičích skalách na úpatí stolové hory Ostaš v Chráněné krajinné oblasti...

Hledání dárku pro dítě nebo maminku: Co takhle jim darovat zábavu ve vaně?
Hledání dárku pro dítě nebo maminku: Co takhle jim darovat zábavu ve vaně?

Na relax ve vaně mnohdy v každodenním shonu zapomínáme. Koupelovými solemi a koncentráty německé značky tetesept darujete svým blízkým odpočinek a...

Žilková: Byla jsem těhotná s Menzelem, potrat byl pro mě rozvodem s Bohem

Veronika Žilková překvapila informací o tom, že kdysi čekala dítě s Jiřím Menzelem. O nevěře manžela, vztahu s...

Moje tetování nad rozkrokem vyznívá vulgárně, stěžovala si paní

Nebylo tak úplně promyšleno, kvůli přemíře alkoholu vlastně nebylo ani zamýšleno. Tetování vyznívá explicitně sexuálně,...

Psychopati za volantem: pozor na dodávky, elektromobily a bouráky dvou značek

Beránci ve škodovkách a predátoři v bavorácích? Výběr auta o vás může prozradit víc, než byste možná chtěli. Ať už se...

Měli jsme zůstat točit v Sydney, říká Chris Hemsworth o práci v Praze

Australský herec Chris Hemsworth (38) v Praze natáčí pokračování akčního filmu Vyproštěn. V české metropoli by měl štáb...

Syna jsem viděl, když mu byly tři. Pak až v jeho padesáti, říká Ladislav Frej

Premium „Po představení neusnu. Je půl třetí ráno, sedím v kuchyni, chroustám piškoty bez lepku, piju mlíko a mudruju, co jsem...