Středa 21. října 2020, svátek má Brigita
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 21. října 2020 Brigita

Vše na mém blogu je testováno na lidech, říká autorka webu Coolinářka

  11:30
Svatava Vašková z Hradce Králové svůj foodblog Coolinářka spustila teprve před pár dny a prestižní server Blogerky.cz ho už pasoval na jeden z Top 5 objevů měsíce července. A to matka na mateřské jen vaří manželovi a dcerce.

Foodblogerka Svatava Vašková z Hradce Králové | foto: Archiv Svatavy Vaškové

Dnes už klasickou větou Něco málo pojíme a budeme se fotografovat! shrnul kdysi Miroslav Horníček pospolité nadšenectví českých turistů. To u Svatavy Vaškové z Hradce Králové by mohla znít: Než dobře pojíme, budu chvíli fotografovat.

Manažerka Klicperova divadla na mateřské dovolené totiž vše, co uvaří, nafotí a s receptem dá na svůj foodblog Coolinářka, patrně jediný v celém kraji. A sotva ho spustila, zdá se, že to bude hit (blog naleznete zde).

„Po pravdě řečeno, jsem jednou z těch ,znuděných´ matek na mateřské dovolené, které začaly s blogováním. Když se mi narodila dcera, ocitla jsem se najednou trochu izolovaná v domě na předměstí, s miminkem si člověk moc nepopovídá. Zkrátka měla jsem potřebu zaměstnat si mozek něčím jiným než mateřstvím,“ říká pardubická rodačka, která žije v Hradci.

A proč „food“?
Vařím denně, recepty si ráda vymýšlím, takže stačilo každý oběd vyfotit. A pak v momentě, kdy se mi povedla první fotka a měla na sociálních sítích pěkné reakce, byla jsem lapena. Právě fotografování mi otevřelo pro mne dosud neznámé obzory a prostě mě chytlo.

Kde jste brala inspiraci?
Jak jsem se již zmiňovala, jídlo a vaření je moje dlouholetá vášeň, od té doby, kdy jsem se vdala, vařím denně. A aby se člověk neopakoval, musí se buď inspirovat jinými recepty, nebo si postup vymyslet. A já to kombinuji. A co se týká focení, často hledám inspiraci na světových foodblozích.

Opravdu jen fotíte a dáte na web recept na to, co má manžel k večeři?
Opravdu! Všechno co se objeví na blogu, je „testováno na lidech“. Konkrétně na mém manželovi a dceři. Mám štěstí, že oba jsou vděční strávníci a že jim od maminky chutná. Sice občas musí vydržet, až se jídlo nafotí a oběd se musí znovu přihřát, ale jsou trpěliví a snad jim to stojí za to.

Není foodblog konkurencí knižních kuchařek?
Do jisté míry určitě ano. Pro některé čtenáře je pohodlnější si najít recept na internetu než listovat v knize. Ale znám zas hodně lidí, kteří sbírají kuchařské knihy a inspiraci hledají v nich. Já mezi ně nepatřím, mně je pohodlnější elektronická verze. I za cenu upatlaného notebooku od těsta... Čím dál častěji se setkávám s tím, že právě foodblogerům jsou kuchařské knihy vydávány, a to je, myslím, nevyjšší meta pro každého z nich.

Jak byste charakterizovala své recepty? Je to běžná kuchyně?
Určitě je tak běžná, jako je běžný celý životní styl naší rodiny. Vařím to, na co mám čas, peníze a dostupné suroviny. Myslím, že většinu receptů mohou čtenáři použít rovnou a nemusí trávit čas velkým sháněním a přípravou. Zároveň se ale snažím občas zařadit něco neobvyklého a svým čtenářům představit nějakou specialitu či exotickou surovinu. Každopádně se snažím kombinovat tradiční, takové ty babičkovské recepty s moderní kuchyní. Vždy ale z kvalitních surovin, to je základ.

V čem považujete svůj foodblog za výjimečný?
Co do formy je určitě jedinečný novým editačním systémem, který mi firma VA media vytvořila na míru. Běžné elektronické editační systémy jsou docela složité, často závadové a kazí fotografie. Naomi, jak se systém nazývá, je moc pohodlný a blog je díky němu snad atraktivnější a jiný než ostatní. A obsah je takový, jaký je, kvalitu musí posoudit čtenáři.

Co chystá Coolinářka dál?
Věřím, že přes prázdniny se nový foodblog dostane do povědomí dalších čtenářů. V srpnu pořádám s kolegou, skvělým fotografem Topi Pigulou, kurz fotografování jídla. On bude mluvit o technice fotografování a já o foodstylingu. To se moc těším. A na podzim budou pokračovat akce, které jsem si pro sebe nazvala Coolinářka live. Ve spolupráci s rodinným centrem Vila Amátka budeme pokračovat v pořádání pikniků pro maminky s dětmi. A také chystám setkávání se svými čtenáři při coolinářských soireé vždy s nějakým atraktivním hostem, bude se jíst, povídat, poslouchat příjemná hudba. Už se těším, mám toho v plánu hodně.

Autor:
  • Nejčtenější

Adršpašské skály zavřela velká voda, jezírko museli upouštět

Rozvodněná říčka Metuje zatopila část turistického okruhu v Adršpašských skalách na Náchodsku. Kvůli dlouhotrvajícímu...

Další útok vlků na Broumovsku, chovatel přišel za noc o dvě desítky zvířat

Chovatel největšího stáda na Broumovsku Jan Šefc přišel o další zvířata. V noci na sobotu na stádo zaútočili vlci....

Rekordman ze Sněžky bojuje proti převozu obřího krokodýla z dvorské zoo

Premium Pětadvacetiletý nosič, který vynesl na Sněžku rekordní 170kilogramový náklad, se teď pustil do jiné bitvy. Chce...

Řidič s dodávkou drhnul o strop podzemních garáží, nadýchal alkohol

Mladík s dodávkou poničil vybavení podzemních garáží v centru Hradce Králové. Auto bylo příliš vysoké, takže smetlo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vojáci začali nakládat dvě polní nemocnice, do Letňan pojede i operační sál

Deset lůžek intenzivní péče nebo operační sál. Takové vybavení v sobotu začali v Hradci Králové nakládat vojáci. Do...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

V Hradci podepsali koaliční smlouvu, program bude kvůli covidu až v lednu

Budoucí vláda kraje podepsala koaliční smlouvu. Zatím obsahuje jen rozdělení postů a zásady fungování. Programové...

Odejdi a už se nevracej! Tesaři vztyčili ve Svatoňovicích covidový sloup

Místní tesaři se ve Velkých Svatoňovicích na Trutnovsku vtipně popasovali s nástupem druhé vlny koronaviru. Proti...

Špitály v Královéhradeckém kraji mají zatím lůžek dost, chybí personál

Nemocnice v Královéhradeckém kraji mají dostatek lůžek pro pacienty s koronavirem. Intenzivní lůžka jsou hlavně ve...

Koalice v Hradci zatím trvá, zřejmě je ve hře výměna dvou náměstků

Neděle 18. října měla být dnem, kdy se rozhodne o dalším osudu radniční koalice v Hradci Králové. Nestalo se, změny se...

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

Tvoje tvář má známý hlas bude bez Stárkové. Zkolabovala kvůli covidu-19

Show Tvoje tvář má známý hlas pokračuje už v sobotu večer sedmou epizodou. Jedna z účinkujících však v ní bude chybět....

N-word jsem měla vypustit, omluvila se z rasismu nařčená Čvančarová

Jitka Čvančarová (42) se ocitla pod palbou kritiky mnoha uživatelů sociálních sítí. Při imitování raperky Cardi B v...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Chtěla jsem udělat něco zapovězeného, říká k pornu Tarra White

Má za sebou úspěšnou kariéru ve filmech pro dospělé, její vztahy s rodinou na Moravě však poznamenala. „Příbuzní se...