Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čechy si idealizujeme, shodli se polští spisovatelé v Broumově

  16:40
Polská spisovatelka Olga Tokarczuková a novinář Mariusz Szczygiel bavili publikum v benediktinském klášteře v Broumově postřehy o Češích a Polácích. Ač přijeli na autorské čtení v rámci 3. ročníku festivalu Hory literatury, nakonec své knížky vůbec neotevřeli.
Polští spisovatelé Olga Tokarczuková a Mariusz Szczygiel vyprávěli v klášteře v...

Polští spisovatelé Olga Tokarczuková a Mariusz Szczygiel vyprávěli v klášteře v Broumově postřehy o rozdílech mezi Čechy a Poláky, moderátorkou byla polonistka Renata Putzlacherová. | foto: Kateřina Ostradecká, Vzdělávací a kulturní centrum Klášter Broumov

„Festival je nápadem nás, lidí z Nowé Rudy a okolí. Jsme ve zvláštní situaci, kdy dřívější obyvatelé byli odsunuti a přišli sem Poláci z různých míst. Nová polská společnost u nás ale ještě není tak spojitá. Chtěli jsme udělat něco pohodového pro všechny a moji přátelé se na mě obrátili, že přece mám spoustu kontaktů na spisovatele a básníky. Proto jsem vám přivezla Mariusze Szczygiela,“ vyprávěla Olga Tokarczuková, držitelka polského nejvýznamnějšího ocenění Nike za knihu Běguni.

V nedalekém Krajanówě chalupaří v domě po Němcích a motivy z vysídleného pohraničí použila v knize Denní dům, noční dům nebo v detektivce Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých, kterou před rokem zfilmovala režisérka Agnieszka Hollandová. Překladatelka, polonistka a scenáristka hry Hranice vytvořené pro broumovský klášter Renata Putzlacherová se smála, že Poláci už vytvořili v Martínkovicích svou kolonii. Spisovatelka si zase povšimla, že Poláci kvůli lepším podmínkám zakládají firmy v Česku.

„My si Čechy idealizujeme. Díváme se od nás ze severu, že jste takoví dobří. Jako by k vám nedoléhala žádná neštěstí, vše je takové roztomilé. V knize Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých jsem si z toho dělala trochu legraci. Například tam hrdinka uvažuje o Čechách, že to je kraj, kde si lidé zatopí večer v kamnech a čtou Williama Blaka, že jsou ekologičtí a když sečou trávu, přidávají na sekačky zvonky, aby vyplašili zvířata. Když budu mluvit úplně vážně, myslím, že stará hranice, která tu mezi Pruskem a habsburskou monarchií byla dvě stě let, je neuvěřitelně silná. Pořád existuje a je ji těžké překročit. Poláci často uvažují o Češích jako o Slovanech, ale Češi se spíš pokládají za Němce,“ míní Tokarczuková.

Po sedmi letech psaní vydala objemný historický román o židovských hereticích Knihy Jakubovy. Protože část děje situovala do Brna či Prostějova, jezdí teď představovat knížku i po Česku.

Novinář Szczygiel zaujal v Česku bestsellerem Gottland a neotřelým pohledem na dějiny, ale je známý i dalšími tituly. Vysvětloval, že ho před lety uhranul český jazyk. V roce 2001 ho totiž polský časopis vyslal na rozhovor s Helenou Vondráčkovou a čeština v jejím podání ho prý nadobro zasáhla.

„Když pobývám v Čechách, představuji se jako Stehlík - Polákům jen říkám, aby to nevyslovovali Zdechlík. Když si objednávám taxi nebo volám ke kadeřníkovi, zajednávám to na jméno Stehlík, protože Szczygiel je pro Čechy velmi těžké napsat a zapamatovat si. A pak paní na druhém konci drátu zaintonuje: Počkejte, pane Stehlíku, přistavíme pro vás vůz! To je úplně erotická věta,“ vtipkoval reportér.

Posledních šestnáct let se do Česka vrací a zkoumá rozdíly, třeba pochybovačnost ateistických Čechů tam, kde katoličtí Poláci mají na všechno odpověď. Momentálně sbírá od lidí „jejich“ pravdy, postřehy nabyté ze životních zkušeností.

Zamýšlel se i nad tím, že polské firmy nemají mezi Čechy právě dobrý zvuk: „Tady asi tolik ne, ale v Praze nebo Brně převládá k polskému jídlu či zboží nedůvěra. Když je něco polské, není to tak dobré, jak by to udělaly zlaté české ručičky. Existoval obchod polské značky s koloniálním nábytkem v pražském Palladiu. Šel jsem tam a ptal se prodavačky, jakého původu je značka a firma. To jsem se neptal já, ale Polák ve mně, patriot. I když to byla velice dobrá značka, prodavačka opakovala, že mají nábytek z Číny, Indie, Pákistánu. Když jsem se zeptal poněkolikáté, vypadlo z ní, že majitel je Polák, ale že to není vůbec důležité.“

Polský festival Hory literatury přivedl na přelomu července do příhraničí asi dvacítku autorů a poprvé se objevil také na české straně. Hlavně v dolnoslezských městech se konala řada výstav, besed i koncertů, některé se věnovaly komiksu. V závěru festivalu účastníci happeningem otevřeli cestu ze Šonova do Wlodowic nazvanou Chlebová. Přes někdejší hranici se pašovalo zboží a chodívalo za obživou Spisovatelka Tokarcuková už dříve vysvětlovala, že Chlebová cesta je pro ni symbolem pragmatického vidění světa, které dovoluje ignorovat hranice a dělat si své.

  • Nejčtenější

Kamion naložený novými auty sjel ze silnice do příkopu, náklad vysypal

8. května 2024  17:35

Profesionální hasiči z Jaroměře v úterý v noci vyjížděli k nehodě kamionu plně naloženého novými...

Policisté zadrželi nemocnému osmdesátníkovi 34 zbraní, požádal o to lékař

9. května 2024  16:49

Čtyřiaosmdesátiletý muž z Náchodska musel odevzdat desítky palných zbraní a stovky kusů munice....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Šofér dodávky vytlačil auto za krajnici, řidičce zřejmě oplácel předjíždění

9. května 2024  13:55

Nebezpečný manévr dodávky zachytila kamera na železničním přejezdu v Kopidlně na Jičínsku. Muž...

Jelen už není největším zvířetem Krkonoš, kolem Žacléře pozorovali losa

6. května 2024  15:08

Los evropský by mohl po desítkách let odsunout z pozice největšího krkonošského savce jelena...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Unikátní pohled do zámeckého sklepa, komunisté si tam postavili kryt

7. května 2024

Premium Historické sklepení zámku v Rychnově nad Kněžnou mělo posloužit jako úkryt pro komunistické...

Kudy do finále? Budeme hrát naši hru, říká hradecký obránce Horák

12. května 2024

Nejdříve se v posledním kole základní části vrátil v zápase s pražskou Slavií do základní sestavy....

Prázdné lavice byly smutné, kostelnice z Velké Úpy láká na cimbálovku i běh

12. května 2024  7:38

Učitelka Lenka Ficová dala kostelu Nejsvětější Trojice v krkonošské Velké Úpě novou energii. Pořádá...

Nad hlavami turistů opět duní Kryštof. Zámek v Rychnově pořídí i výtah

11. května 2024  8:10

Zámek v Rychnově nad Kněžnou začal novou sezonu a po opravách zpřístupnil zvonici s čtvrtým...

Řidič auta zkřížil cestu náklaďáku, záchranáře přivolal elektronický systém

10. května 2024  17:08

Na křižovatce u Rájce na Rychnovsku se ve čtvrtek dopoledne srazilo osobní auto s nákladním vozem....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...