Koše hřibů teď z lesa asi nepřinesete, ale pořád je z čeho vybírat

  16:13aktualizováno  16:13
Na růstu hub se teplé počasí posledních dní neprojevilo zrovna příznivě, alespoň v Čechách. Po několika týdnech, kdy na řadě míst nosili lidé z lesa košíky plné hřibů, tak přichází zklamání. Září však klidně může příjemně překvapit.

Kotrč je pro řadu houbařů oblíbenou houbou, i když se hůř čistí. Pochvalují si ale, že se dá i nakládat a je skvělý do omáček. | foto: Profimedia.cz

Podle mykologů se lidé z lesů s prázdnou nevrátí ani teď, nadále je z čeho vybírat, protože spektrum hub rostoucích v tomto období je dostatečně široké.

Fotogalerie

„V uplynulých týdnech jsme si chválili růst hub, trvalo to tři čtyři týdny, teď nastal zřetelný útlum,“ uvedl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Přesto považuje celý srpen z hlediska růstu hub za průměrný. Tipovat, jaké bude pro houbaře září, je ovšem předčasné. I když bývá úroda hub na podzim většinou největší, bude záležet hlavně na počasí.

I teď se ale podle Landy v lese dá najít spousta hub, z nichž si vyberete. Mimo jiné suchohřiby, kozáci, křemenáče, klouzci či holubinky, najít se dá i jedlý kotrč kadeřavý. Pozor ale na jedovaté pestřce, vláknice, pavučince, pečárky zápašné nebo jedovaté druhy muchomůrek.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Další z rubriky

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

Najdete na iDNES.cz