Nepravé lanýže letos rostou jako nikdy předtím. Mnozí je mají za pravé

aktualizováno 
Někdo se z lesa vrátí s plným košem, jiný je rád za hrst hub. Vrcholné léto sice mnohde houbaření nepřeje, přesto si lze přijít na své. Rostou totiž druhy, které jsou spíše vzácnější. Jen pozor na záměnu s houbami jedovatými, letos už je podle mykologů nahlášeno přes dvě desítky otrav.

Bělolanýž obecný v terénu | foto: Jan Kramoliš

S houbami to momentálně není žádná velká sláva. „I tady na východě Čech je to hodně místní. Můžete jít do lesa a nenajít nic a pak o deset, patnáct kilometrů dále nasbírat košík. Z mých kolegů byli o víkendu čtyři na houbách, ale košík naplnil pouze jeden,“ uvádí mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové názorný příklad.

Fotogalerie

Kdo chce přesto zabojovat a nepřijít z lesa s prázdnou, radí zkušená houbařka zkoušet vlhčí místa, okolí potoků a podobně (další praktické rady, jak se domů nevrátit bez hub, čtěte zde).

Podle Terezy Tejklové právě teď rostou hlavně hřiby smrkové, kozáci, křemenáče, holubinky a ryzce. „Zvláště ryzce syrovinky, které byly delikatesou již pro naše dědečky a babičky, se letos objevují po mnoha letech v hojnějším množství,“ konstatuje mladá mykoložka, za kterou lze s houbařskými úlovky zajít v Hradci Králové každé pondělí odpoledne do mykologické poradny.

Bělolanýž vzhledem trochu připomíná maličkou celerovou bulvu, velikostí a...

Bělolanýž obecný velikostí připomíná brambory, tvarem a strukturou pak celerovou bulvu. Také roste pod zemí.

„Také letos roste v mimořádném množství bělolanýž obecný, který si někteří pletou s pravým lanýžem. Jeho kvalit však bělolanýž zdaleka nedosahuje,“ konstatuje mykoložka. Nicméně k dochucování jídel, například polévek nebo omáček, jsou bělolanýže jednoznačně použitelné a stojí za ochutnání. Navíc je to houba, která se u nás ještě před pár lety téměř vůbec nevyskytovala (více zde).

„Bělolanýž si lze třeba nastrouhat na míchaná vajíčka, nebo osmahnout na másle a dát na těstoviny. Ke konzumaci je ale třeba používat mladé plodnice, protože staré intenzivně nepříjemně zapáchají,“ radí ještě Tereza Tejklová.

Pozor na záměnu hub!

Při zkoušení nových druhů ovšem dávejte pozor. Pokud si nejste naprosto jistí, nebo vám správné určení druhu nepotvrdil zkušený houbař nebo mykolog v poradně, na experimenty v tomto směru raději zapomeňte.

Dokládají to i houbařské úlovky z minulého víkendu. „V pondělí do mykologické poradny v Hradci Králové lidé donesli například hřib medotrpký, což je nejedlý druh, zástupce takzvaných barevných hřibů. A hlívu olivovou, což je jedovatá teplomilná houba, takže naprosto nevhodná ke konzumaci.

Hřib medotrpký

Hřib medotrpký

Hlíva olivová

Hlíva olivová

„Mnoho lidí se právě letos odhodlalo ne úplně běžné druhy vyzkoušet. Ale je třeba obezřetnosti, protože už je letos nahlášeno na dvě desítky otrav. Jednalo se jak o otravy zapařenými či špatně upravenými houbami, tak i otravy způsobené záměnou růžovek s muchomůrkou tygrovanou,“ upřesňuje Tereza Tejklová.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Další z rubriky

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

FOTOGALERIE: Pak že nerostou, tyto obrázky poslali čtenáři iDNES.cz

V posledních dnech se pro sběrače hub situace trochu zlepšila. Přece jen trochu...

V posledních dnech se pro sběrače hub situace trochu zlepšila. Přece jen trochu zapršelo a zároveň se teploty držely do...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Najdete na iDNES.cz