Pohlreichovy první krůčky před kamerou jsou spojené s recepty na dresinky

  • 28
Šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha si nešlo na televizních obrazovkách nevšimnout, když odstartovala první série Ano, šéfe! Jako šéf byl tak drsný, že dokázal osazenstvo nejedné restaurační kuchyně rozplakat. Málokdo ovšem pamatuje, že se objevil už o deset let dříve v pořadu Mňam aneb Prima vařečka.

Úvodní archivní video nese všechny znaky své doby, vzniklo v roce 1998, a šéfkuchař Zdeněk Pohlreich v něm před kamerou Primy stojí pravděpodobně úplně poprvé. Tehdy jako šéfkuchař kuchyně hotelu  Radisson SAS, aby diváky naučil tři klasické dresinky: jogurtový (viz úvodní video), francouzský a vinaigrette. Jogurtový je samozřejmě naprosto banální: bílý jogurt prostě osolí, opepří a ochutí bylinkami. 

Jak na dresink francouzský? Pohlreich radil použít jako základ zhruba dvě lžičky dijonské hořčice, přidat trochu octa z červeného vína, pár kapek ořechového oleje (opravdu trošku, má výraznou chuť), špetku soli, trochu pepře a za neustálého šlehání pomalinku přidávat olej podobně, jako když děláte majonézu, až dosáhnete hustší konzistence. Použít můžete i mixér. Přidáte-li chilli, máte skvělou pikantní zálivku k avokádu nebo krevetám.

Před kamerou šéfkuchař Zdeněk Pohlreich

A vinaigrette? Pohlreich jednoduše zalil na pánvi výpečky z restovaných kachních prsou 100 ml červeného vína a nechal jej téměř vyvařit. „Právě víno bude nositelem chuti v dresinku,“ popsal a přelil svařené víno do misky. Přidal balzamikový ocet a za stálého šlehání přiléval olivový olej, dokud dresink nezhoustl. „Pozor na poměr octa a oleje, měl by být zhruba 1:3,“ radil. Jako vložku doporučil přidat trochu najemno nasekané šalotky a červené cibule. Posléze s touto zálivkou servíroval salát cordifole (což není nic jiného než bylinka s názvem kosmatovník srdčitý, latinsky Aptenia cordifolia) s restovaným lilkem a plátky kachních prsou.

Zdeněk Pohlreich v pořadu Mňam nejen připravoval jídlo, ale byl tu také za odborného porotce. Spolu s Mojmírem Maděričem ochutnával jídlo amatérských kuchtíků a pomohl rozhodnout o tom, které bylo lepší. Pochvalou nešetřil, s kritikou byl opatrný, aby nebolela. 

To během natáčení Ano, šéfe! uměl být Zdeněk Pohlreich mnohem drsnější a své kolegy z oboru rozhodně nešetřil. Když se snažil jejich kuchyně a podniky pozdvihnout, musel ale vidět zájem a snahu. Nicméně jen jednou jedinkrát natáčení nedokončil, protože byl způsob restauračního podnikání zúčastněných za hranou. Byl to legendární díl o brněnské Bohémě

8. září 2011

Pořad o vaření z devadesátých let už je hodně retro a se současnou produkcí z oboru ho nelze srovnávat. Snad jen, pokud si chce člověk připomenout, jaké u nás byly dřevní počátky budování novodobého kultu jídla a vaření, což zrovna u pořadu Mňam aneb Prima vařečka opravdu lze. Navíc ho kanál Prima STAR právě vysílá v repríze každý den odpoledne. 

Vaříte pořád stejně jako před dvaceti lety, nebo se styl vašeho vaření od té doby výrazně posunul?

celkem hlasů: 902
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 29. září 2021. Anketa je uzavřena.