Borůvkové knedlíky, za nimiž jezdí i z Rakouska, jsou s bůčkem ještě lepší

  • 13
Radek Kašpárek vzal během letošní borůvkové sezony své kolegy Přemka Forejta a Jana Punčocháře na výlet do rybníkářské oblasti jižních Čech, konkrétně do bistra U Sumečka. Za svým kamarádem Mariánem Takáčem. Ochutnat překvapivě nedostanou žádnou rybu, ale kynuté borůvkové knedlíky, tzv. blbouny.

Obzvlášť Honza Punčochář, který byl jako rybář hodně nedočkavý, jakou skvěle připravenou rybu ochutnají, se ani nesnažil skrývat své zklamání. „Nemám moc rád sladká jídla, a nemusím borůvkové knedlíky,“ prudil.  Ovšem nad nadýchanými blbouny plnými chuti lesních borůvek, másla a smetany se s Přemkem Forejtem nakonec jen oblizovali.

„Ke Staňkovu borůvkové knedlíky a borůvkové produkty neodmyslitelně patří,“ vysvětloval Marián Takáč a popsal, jak jim je přímo do restaurace nosí celé léto čerstvě natrhané z lesa jak místní babky, tak i chlapi nebo studenti. A jak na ty jejich vyhlášené borůvkové knedle jezdí od jara do podzimu jak hosté z celé republiky, tak ze sousedního Rakouska. 

Marián Takáč sice není vystudovaný kuchař, ale dobré jídlo miluje. „Jak se u nás říká, nejsme líný se dobře najíst,“ komentuje bez okolků, jak se jeho rodina dostala k vaření, vybudování bistra a jak stavěli na nohy statek a polnosti, které se po revoluci rodině vrátily v zuboženém stavu.

Nicméně zpět ke knedlíkům, protože to je téma, nad nímž se museli Honza s Přemkem hodně zamyslet: dostali za úkol přímo na staňkovské návsi uvařit borůvkové knedlíky, které budou nějakou geniální variací na božské knedlíky od Mariana. A nakonec svými neobvyklými recepty na tradiční české jídlo překvapí jak Mariana s přáteli, tak Radka i sebe navzájem.

Do borůvkových knedlíků Honza plnil i kousky špeku.
Přemek ochutnává Honzovu slanosladkou náplň do knedlíků s borůvkami a špekem.
Jan Punčochář servíruje svůj bramborový borůvkový knedlík s bůčkem.

Do borůvkových knedlíků Honza plnil i kousky špeku.

Honza se totiž jako milovník české kuchyně nebál zkombinovat chuť borůvkových knedlíků, vepřového bůčku a špeku. Drze se pustil do přípravy kombinace, která zní strašně, ale evidentně ji lze vybalancovat tak, že způsobí blaho na jazyku. To alespoň tvrdil každý, kdo při natáčení 7. dílu Souboje na talíři tuto slanosladkou kombinaci ochutnal.

Když Honza Punčochář své jídlo naservíroval, sešly se mu na jednom talíři selečí bůček i hřbet, kedlubna, jablka, brusinky, omáčka s badyánem a borůvkový knedlík z bramborového těsta naplněný borůvkami, špekem a rozmarýnem. Prostě od každé chuti něco a dohromady chuťový koncert.

Přemek Forejt servíruje borůvkové knedlíčky na pařáčku s příjemně vonícími...
Přemek Forejt servíruje své borůvkové knedlíčky na pařáčku s příjemně vonícími...
Jako přílohu Přemek podával několik druhů ovocných kompotů z bobulovin...

Přemek servíruje borůvkové knedlíčky na pařáčku s větvičkami bobulovin.

Přemek přece jen zůstal u sladké klasiky, ale pohrál si s ní jedna radost. Z bobulovin, které v okolí potkal, připravil čtyři druhy kompotů; z angreštu,  josty, rakytníku, ostružin, rybízu a borůvek. K tomu servíroval borůvkové knedlíčky posypané crumblem ze sušeného mléka a čokolády, a to originálně v pařáčku naplněném větvičkami bobulovin, jejichž vůni ještě stihly natáhnout. Chuťově i na pohled nepochybně jedinečný zážitek.

Pomyslné vítězství si odnesl Honza Punčochář se svým přelomovým maso-sladkým receptem, ale boule za ušima měli strávníci i při ochutnávání Přemkova menu. Takže mu vůbec nevadilo, že musel „za trest“ zápasit s balíky sena pro Marianovy jaky. V létě se prostě v každém hospodářství musí všichni pěkně otáčet.