Tvarohový koláč s rebarborou a zázvorem podle Josefa Maršálka

Tvarohový koláč s rebarborou a zázvorem podle Josefa Maršálka | foto: Stanislav Pomahač

Upečte si s Pepou Maršálkem tvarohový koláč s rebarborou a zázvorem

  • 0
Vypadá jako lopuch, chutná jako kyselé jablko, ale protože jedlé jsou jen dužinaté listové řapíky, jde o zeleninu. Řeč je o reveni kadeřavé, kterou všichni známe spíš pod názvem rebarbora. A její čas již brzy přijde. Řapíky se totiž sklízejí zásadně jen na jaře, kdy ještě nejsou tak kyselé.

Potřebné ingredience: Na třenou hmotu 750 g měkkého plnotučného tvarohu, 150 g cukru krupice, 100 g rozpuštěného másla, 10 g vanilkového cukru, 90 g hrubé mouky, 6 g prášku do pečiva, 50 g strouhaného čerstvého zázvoru, 2 g soli a 3 ks vejce (velikosti M). Na dokončení 500 g rebarbory, 20 g vanilkového cukru a 50 g kousků mandlí.

Rebarborový koláč podle Pepy Maršálka

Dále potřebujete dortovou nebo koláčovou formu o průměru 30 cm, z níž naservírujete 12 kousků. Doba přípravy vám vezme zhruba 30 minut.

Pracovní postup krok za krokem

Do mísy navážíme tvaroh, cukr, vanilkový cukr, přidáme vejce, sůl a strouhaný zázvor a metlou dobře zamícháme. Úplně nakonec zamícháme mouku s práškem do pečiva a také rozpuštěné vychladlé máslo.

Úplně nakonec zamícháme mouku s práškem do pečiva a také rozpuštěné vychladlé...
V hrnci přivedeme k varu asi 2 l vody se špetkou soli a do vařící vody...
Kousky rebarbory naklademe na povrch připraveného koláče.
Koláč poté ještě zasypeme mandlemi a vanilkovým cukrem.

Hladkou hmotu nalijeme do předem olejem vymazané a hrubou mouku vysypané koláčové formy. Stěrkou dobře uhladíme.

V hrnci přivedeme k varu asi 2 l vody se špetkou soli, a do vařící vody vložíme na 10 až 15 sekund kousky rebarbory. Poté vyjmeme a zchladíme ve studené vodě s kostkami ledu. Dobře osušíme a ostrým nožem nakrájíme na malé kousky.

Kousky rebarbory naklademe na povrch připraveného koláče, poté ho zasypeme mandlemi a vanilkovým cukrem. Vložíme jej do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 35 až 40 minut.

Před vytažením zkusíme špejlí, zda je koláč hotový. Špejle musí zůstat suchá. Koláč vyjmeme z trouby a necháme ho na mřížce vychladnout.

Tip od cukráře Josefa Maršálka

Místo rebarbory lze použít jakékoliv vámi oblíbené ovoce, základ je velmi variabilní a příjemně nakyslá chuť tvarohu ovoci doslova a do písmene sluší. Rovněž místo mandlí můžete použít jakoukoliv jinou jádrovinu nebo také například drobenku.