Slováci jsou větší kutilové než Češi, podle průzkumu je to pro ně zábava

aktualizováno 
Jsou přibližně stejně nadšení kutilové, nicméně podle výsledků průzkumu mají Slováci zlatější ručičky než Češi. Jsou kreativní a u nářadí preferují značkovou kvalitu.

Základní výbavu pro opravy pro domácnost najdete ve většině domácností. | foto: Profimedia.cz

Průzkum si zadala společnost Hornbach a zrealizovala ho agentura IPSOS prostřednictvím aplikace Instant Research u 500 respondentů. Kladný vztah ke svépomocným dílenským činnostem má čtvrtina Slováků i Čechů. V dalších otázkách se ale naše národy částečně rozcházejí.

Kutění je zábava, říká mnoho Slováků

Jako odpočinek po náročném dni využívají kutilství zejména Slováci a Slovenky po třicítce a také těsně před důchodovým věkem (přibližně 32 %). Kutit baví téměř třetinu slovenských mužů a nejvýrazněji se kladný vztah Slováků k manuálním činnostem projevuje v Bansko-Bystrickém kraji, kde kutí pro zábavu dokonce 36,5 % respondentů. 

Naopak v Bratislavě a jejím okolí je největší počet lidí, kteří ze zásady vůbec nekutí (přibližně jedna čtvrtina). Až 65 % Slováků pak bere nářadí do ruky pouze v případě, když si to vyžadují nezbytné opravy v domácnosti. 

Desetina z dotázaných uvedla, že nezvládá ani to. Zajímavostí je, že na Slovensku má kutění jako koníček dvakrát více lidí s vysokoškolským diplomem než v České republice.

Drobné stavitelské práce zvládá skoro polovina Slováků

Z porovnání s Čechy vycházejí Slováci jako zručnější národ, protože si 47 % z nich poradí s drobnými stavitelskými pracemi výhradně svépomocí. Češi toto zvládají jen ve 42 % případů. 

S tím také souvisí, že o 7 % více českých mužů si na drobné stavitelské úpravy najímá odborníka. Co se týče žen, ty slovenské jsou při drobných úpravách samostatnější než české. V obou zemích pak k nejzručnějším patří lidé s výučním listem, 50 % z nich drobné opravy zvládá.

Slováci mají radši značkovou kvalitu

Při nákupu pořizují Slováci častěji nářadí v nejlepší možné kvalitě, zatímco Češi dbají více na poměr cena/výkon pořizovaných nástrojů. Nejvýraznější je rozdíl mezi Čechy a Slováky ve věkové kategorii od 54 let, ve které má vybavení s vysokou kvalitou pouze 9,6 % Čechů, ale 18,8 % Slováků. 

To se netýká hlavních měst, kde Praha v této kategorii válcuje nejen zbytek ČR, ale i Bratislavu. Co se týká připravenosti na „co kdyby“ jsou zase lepší Slováci, kde se ve větším množství domácností najde alespoň základní nářadí, jako je například kladivo nebo šroubovák.

Autor:

Nejčtenější

Největší modelové kolejiště Království železnic je online na iDNES.tv

Míjející se vlaky

Království železnic je největší české modelové kolejiště, které simuluje tuzemský provoz vlaků. Stávající plocha...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto neoznačuje svoji restauraci...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Statek v malebném údolí s rozlehlou zahradou, které dopřávají volnost

Jezírko v zahradě založili rodiče před třiceti lety. (Statek v údolí na...

Téměř tři čtvrtě hektaru na jihovýchodním svahu a na něm zpustlá zahrada se starými třešněmi. To byla před třiceti lety...

Další z rubriky

Základem margarínu, náhražky másla pro námořníky, byl původně hovězí lůj

Náhražka másla - margarín se vyrábí už 150 let. Jen receptura se od té doby...

Přesně před 150 lety, 15. července 1869, přihlásil francouzský chemik a lékárník Hippolyte Mege-Mouriés patent na...

Sýr a ratatouille. Odlehčené grilování do horkých dní podle Pohlreicha

Grilovaný kyperský sýr halloumi s ratatouille

Zdeněk Pohlreich rád ukazuje ve svém pořadu Rozpal to, šéfe! způsoby, jak se při grilováním necpat jen masem a...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Najdete na iDNES.cz