Pískování nejen pobaví, ale zároveň pomáhá i hyperaktivním dětem

aktualizováno 
Kdysi techniku pískování používali američtí indiáni i asijští mniši. Už tehdy ji používali pro náboženské obřady i pro léčení. Dnes pomáhá hyperaktivním dětem.

„Jezdíme po republice s tvořivou dílnou a přestože je už pískování v Česku více let, je pořad mezi lidmi málo známé. Mimo to, že je to zábavná činnost pro každou věkovou kategorii, je to také technika, která dokáže uklidnit i věčné neposedy, kteří dnes dostávají nálepky jako hyperaktivní nebo nepozorní,“ popisuje Iveta Studníková ze serveru Radostvpisku.cz.

Fotogalerie

V minulosti se pískování používalo jako léčebný proces. Pacient seděl uprostřed obrazce a léčitel zvolil vhodný druh malby pro konkrétní situaci. Mohly to být zvířata, blesky, rostliny, božstva a další symboly, které se oslavovaly v písních doprovázejících obřad.

Po skončení obřadu byla malba zničena a tím zničena i nemoc. Barevné „písky“ si šamani vyráběli drcením z pískovce, uhlí, suchých plodů či z pylu rostlin.

Dnes už není třeba drtit kamínky, písky lze jednoduše koupit a malovat s nimi pomocí šablon. „Podle zpětné vazby z mateřských školek nebo družin ve školách vím, že tato metoda prakticky vždy vede k tomu, že se dítě zklidní. A mohla jsem si to vyzkoušet i na vlastním dítěti, se kterým jsem pískovala už od 16 měsíců věku,“ říká Studníková.

Na rozdíl od omalovánek má pískování tu výhodu, že se pomocí barevných písků prakticky vždy podaří hezký obrázek. Nikde se nepřetáhne a o to větší mají děti radost a o to víc je pískování baví.

Podle zkušeností lektorky však nejde jen o trénink soustředění dětí s poruchou, ale i o zábavu pro všechny ostatní. Je to jen varianta, jak si hrát, navíc společně s rodiči. Podívejte se na video, jak si pomocí pískování vytvoříte například mandalu.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

Kotlety na gril zkuste naplnit sýrem a šunkou a potírejte máslem s chilli

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování...

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování trošku jinak – fádní vepřové kotlety...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz