PORADNA: Je nutné znát před nákupem technické parametry LED žárovky?

aktualizováno 
V internetové diskusi jsem se dočetl o rozdílech mezi jednotlivými čipy používanými v LED svítidlech a každý tam měl jiný názor, píše čtenář. Je vůbec důležité se při nákupu zabývat se podobnými detaily? ptá se čtenář.

LED žárovky s vyšším se neobejdou bez mohutného chlazení. | foto: Profimedia.cz

Obecně se to vyplatí, je vždycky dobré znát něco "ze zákulisí". Otázkou je, zda se při nákupu LED žárovek něco dozvíte. "Velcí výrobci jako Philips nebo třeba Osram se nezabývají tím, že by na krabičku nebo tělo žárovky vypisovali, z jakých komponentů žárovku stavějí. Je to ostatně i součástí jejich výrobního tajemství," popisuje Štěpán Junek z prodejního a poradenského portálu Esvětlo.cz.

Podle něj to však pro koncového zákazníka opravdu tak důležité není, měl by se dozvědět hlavně několik důležitých parametrů: jakou potřebuje svítivost v lumenech a jakou barvu, aby se mu LEDky "nepraly" s ostatním osvětlením. "V tomto parametru já osobně preferuji ty značkové výrobce, kteří mívají menší rozptyl odchylek u jednotlivých výrobků," upřesňuje Junek.

K otázce typů čipů: někteří výrobci (například Samsung) některé parametry uvádějí a je to součástí jejich marketingu. Dávají tím najevo, že používají moderní technologie. Například nové SMD čipy 5730 s CCD technologií, která by měla zajistit, že LED žárovka nebliká jako u starších (a levnějších) odporově kapacitních měničů (RCD). Nezatěžuje se tak zrak a navíc se prodlužuje životnost žárovky. CCD technologie se pozná také tak, že (pokud to výrobce někam napíše) je možné žárovku napájet napětím od 80 do 260 voltů.

Důležité je také si ujasnit, pod jakým úhlem bude světlo žárovka vyzařovat. Hlavně žárovky osazené staršími čipy byly schopné zářit jen pod úhlem 30 až 60 stupňů. Uvědomme si, že  klasická žárovka s vláknem svítila všesměrově. Dnes by měl seriozní výrobce úhel vyzařování vytisknout na obalu.

Hodně lidí si stále stěžuje, že nejsou k mání žárovky odpovídající svítivostí klasickým 100 nebo 150 wattům. Tady se výrobci dostávají do slepé uličky. Technický pokrok by možná už dovolil podobnou žárovku vyrobit, ale je problém ji uchladit tak, aby se vůbec vešla do svítidla.

Všimněte, jak mohutné musí být tělo u osmiwattové nebo desetiwattové žárovky (to je ostatně další ze znaků solidního výrobce). Při dalším zvětšování výkonu by se už ztrácela výhoda v podobě jednoduché možnosti výměny nového zdroje světla za starý.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Další z rubriky

Pohlreich předvedl tanec s quesadillou, připravil ji na grilu

Quesadilla s avokádovou salsou a zakysanou smetanou

Mexická quesadilla je jednoduchý tradiční pouliční pokrm. Ale když to má při vaření odsýpat a jednotlivé části přípravy...

Není kráva jako kráva. Špičkové české steaky běhají po farmách

Oponka je vnitřní sval na bránici s dlouhým vláknem.

Stejně jako zraje víno nebo whisky, tak i maso musí ke své křehkosti a kvalitě „dozrát“. Grilování sice není věda, ale...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Jaguar XF 20d AWD 2017 · DPH
Jaguar XF 20d AWD 2017 · DPH

r.v. 2017, naj. 55 247 km, diesel
650 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz