Češi si doma svítí čím dál více, neúsporné zdroje stále převládají

aktualizováno 
České domácnosti se snaží dosáhnout lepšího světelného komfortu, a proto kombinují různé typy osvětlení. Podle průzkumu společnosti Ekolamp loni v tuzemských domácnostech bylo více než 54 milionů svítidel.
LED žárovka (ilustrační snímek)

LED žárovka (ilustrační snímek) | foto: Václav Nývlt, Technet.cz

„Nejvíce přibývá různých druhů LED svítidel, které technologicky vyspěly a nabízejí se v řadě podob zejména jako doplňkové osvětlení. Lidé si je umisťují nejčastěji do obývacích pokojů, ložnic a kuchyní,“ vysvětluje Zuzana Adamcová ze společnosti Ekolamp, která se zabývá zpětným odběrem a recyklací vysloužilých světelných zdrojů a svítidel. 

Takto se zvýšil počet světelných zdrojů v českých domácnostech.

Takto se zvýšil počet světelných zdrojů v českých domácnostech.

Jaké zdroje světla se nejčastěji používají.

Jaké zdroje světla se nejčastěji používají.

Celkem v loňském roce v domácnostech svítilo více než 54 milionů svítidel, což je skoro o čtyři miliony více než loni (viz graf). Vyplývá to z průzkumu společnosti Ekolamp, který pro ni provedla provedla výzkumná agentura Markent formou interview mezi 1 241 respondenty ve věku od 18 do 64 let z celé České republiky. 

Klasické žárovky jsou stále oblíbené, lidé se předzásobili

Nejvíce si lidé přidávají světla v obývacím pokoji, kuchyni a ložnici. Největší dynamika růstu a tedy i popularita je jednoznačně patrná v případě LED světelných zdrojů. Byť jejich zastoupení je procentuálně zatím relativně malé, jejich dynamika růstu je jednoznačně největší. 

Jejich menší procentuální zastoupení je dáno i tím, že jsou na trhu kratší dobu a že se používají často jako hlavní zdroje osvětlení. V místnostech, kde se moc často nesvítí sice lidé stále používají wolframky ze starých zásob (sklep, spižírna, chodby atp.), ale jako hlavní zdroj osvětlení se již používají téměř výhradně úsporné zdroje. Podíl neúsporných zdrojů však klesá pomalu.

Spolu se svítidly roste i počet světelných zdrojů, lidově řečeno žárovek. V českých domácnostech jich je celkem 68,4 milionu. Více než polovinu (52 %) představují neúsporné zdroje.

„Podíl úsporných zdrojů (48 %) je v posledních letech stabilní. V tomto segmentu převládají kompaktní zářivky (28 %) a následují LED žárovky (13 %),“ dodává Adamcová.

Staré úsporné žárovky na sběrné místo

Všechny staré žárovky nemusí na sběrné místo. Vysloužilé wolframky patří do běžného odpadu, do sběrného dvora patří kompaktní úsporné (kvůli malému obsahu rtuti) a LEDky (dají se zrecyklovat jako elektroodpad).

Většinu surovin, jako například kovy, sklo a plasty, lze znovu využít. Předat světelné zdroje k recyklaci je možné prostřednictvím více než 4 400 sběrných míst.

„Vysloužilé zářivky lze odevzdat ve sběrných dvorech, obchodech s elektrem či u prodejců světelných zdrojů. Malé sběrné nádoby jsou také rozmístěny velmi často v supermarketech či nákupních centrech, na obecních a městských úřadech,“ shrnuje Adamcová. Nejbližší sběrné místo je možné dohledat na www.ekolamp.cz.

Spotřebitelé mohou zjistit nejbližší sběrné místo také pomocí aplikace Kam s ní?, kterou si mohou zdarma stáhnout do mobilního telefonu nebo tabletu. Kromě mapy sběrných míst aplikace navíc obsahuje popis jednotlivých druhů světelných zdrojů a kvíz na procvičení znalostí. Aplikace je dostupná pro zařízení s operačním systémem Android  a iOS.

Autor:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

Nenechte se manipulovat psem z útulku, vychovejte ho, radí psí psycholog

Sandra dostane od psího psychologa jasné rady, jak fenku vychovávat a...

Mladá herečka Sandra je pro drobnou fenku Doui, kterou si vzala ze záchytné stanice, už několikátým páníčkem. A Doui je...

Další z rubriky

Pletení posiluje mysl a zlepšuje motoriku nejen v dílně Hladce obrace

Nepravidelná setkání skupiny jménem „Hladce obrace“ může zdarma navštívit...

I zdánlivě banální aktivita, jakou je pletení, je pro seniory vhodnou preventivní metodou, jak udržovat bystrou mysl....

Manuál, jak pěstovat ty nejběžnější bylinky. I v bytě či za oknem

Bylinky za oknem

Miniaturní zahrádka na okenním parapetu umožní sklízet čerstvé bylinky po celý rok. Většina z nich navíc...

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Najdete na iDNES.cz